Libelle Lekker/Getty Images

Schorseneren schoonmaken en bereiden: 10 lekkere recepten

Schorseneren, een lekkere gezonde groente die met z’n lange zwarte wortels een hele winter gewoon in de grond kunnen blijven zitten. 

Maak ze snel klaar, want ze smaken nu op hun best!

Scorzonera, ook wel ‘zwarte schil’

Het woord ‘ schorseneer ‘ komt van het Italiaanse ‘ scorzonera ‘, wat letterlijk vertaald ‘zwarte schil’ betekent. Die zwarte schil verwijder je zo!

  1. Keukenmeidenverdriet, zo worden ze ook wel eens genoemd. Want wie deze groente al eens heeft geschild, weet dat je handen onder een kleverig sap komen te zitten dat bruin verkleurt. Doe daarom best keukenhandschoenen aan.
  2. Schrob de schorseneren met schil onder stromend water, met een groenteborsteltje: zo verwijder je de aarde die er nog aan kan hangen.
  3. Dan schil je ze met een dunschiller en spoel je ze nog een keer: zo zie je of je nergens een stukje zwarte schil vergeten bent.
  4. En ten slotte leg je de geschilde groente in een kookpot met een flinke scheut citroensap of azijn: zo blijven ze mooi wit. Snij ze eventueel in stukken. Voeg wanneer het water kookt een beetje zout toe en kook de schorseneren in ongeveer 10 minuten beetgaar.
  5. Schorseneren hebben een hoog ijzer- en fosforgehalte. Ideaal om te verwerken in enkele heerlijke winterse gerechtjes.

Recepten met schorseneren

Meer lekkers

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content