Welke dressing past bij je salade? Download hier de ultieme dressingposter!

Welke dressing past bij je salade? Download hier de ultieme dressingposter!

Pimp je bijgerechten of salade met een lekkere dressing! Het plezierige is dat je eindeloos kunt variëren. Van zoet of pittig tot fris: alles kan. Download hier je eigen dressingposter en je slaatje zal nooit meer vervelen.

Maar eerst enkele tips en weetjes!

Welke olie kies je?

olie

Een dressing staat of valt met de kwaliteit van je basisolie. Daarom onze favorieten op een rij.

Sesamolie

Sesamolie geeft je dressing een Aziatische toets. De donkere versie bevat meer sesamzaadjes en smaakt intens nootachtig. De lichte olie is zachter van smaak en wordt vaak koud gebruikt.

Avocado-olie

Avocado-olie is vloeibaar en wordt geperst uit het vlees en de pit van een avocado. Deze olie heeft een overheersende nootachtige smaak in salades en geeft al je gerechten een heerlijk smeuïge substantie.

Arachideolie

Arachideolie wordt gemaakt van pinda’s en heeft een neutrale smaak. Heerlijk in warme bereidingen, maar dankzij haar zachte smaak ook geliefd in dressings.

Kitchenhack

dressing

Heb je weinig tijd, maar wil je wel een lekkere dressing op je salade? Doe alle ingrediënten in een lege confituurpot. Draai het deksel er stevig op en shaken maar!

Extra voordeel: je dressing is superluchtig! Vooral geschikt bij vinaigrettes op basis van olie en azijn.

Wat zit er in een perfecte dressing?

dressing

Vet

Het eerste ingrediënt is ‘vet‘. Meestal gaat het om pure olie (olijfolie, koolzaadolie of notenolie), maar het kan ook mayonaise zijn, of bijvoorbeeld het vet waarin je het spek voor je salade hebt gebakken.

Zuur

Vet combineer je met een zuur, zoals azijn of citroensap. Natuur-, wijn-, balsamico-, kruiden- of vruchtenazijn hebben een verschillende zuurtegraad. Proeven is dus belangrijk. Ook yoghurt (of plattekaas, zure room, …) doet het goed als zuurtje in je dressing.

Zoet

Het toevoegen van zoet tilt je dressing naar een hoger niveau. Denk hierbij aan honing of fruitige azijn. Probeer ook eens agavesiroop, suiker of jam. Eigenlijk kan alles!

Peper en zout

Voeg ook een beetje peper en zout toe. Dat kan gewoon keukenzout zijn, maar ook sojasaus geeft extra pit.

Kruiden

Last but not least: kruiden (of andere smaakmakers). Geen must, wél heel lekker! Zeker in romige sausjes zijn verse tuinkruiden heerlijk.

Klop, klop, klop en klaar!

  1. Gebruik altijd een ruime kom, zodat je genoeg plaats hebt om de dressing te kloppen.
  2. Klop de dressing bij voorkeur met een garde, en liefst niet met een mixer. Zo blijft hij lekker luchtig.
  3. Giet de olie er langzaam en druppelsgewijs bij. Blijf kloppen tot het resultaat een glad en homogeen sausje wordt.
  4. Meng je salade niet te lang op voorhand met je dressing. Dan krijg je slappe sla!
  5. Gebruik, voor je de dressing aan de sla toevoegt, een slacentrifuge. Droge sla neemt een dressing beter op.

Vinaigrette versus dressing

dressing

Strikt genomen is een vinaigrette een receptnaam voor een Franse dressing. Het verschil zit ‘m vooral in het feit dat een dressing licht gebonden wordt met bijvoorbeeld een eidooier of yoghurt. Een vinaigrette wordt gemaakt op basis van olie en azijn. 

Zo blijft je dressing lekker

dressing

Je kunt je dressing het langst bewaren in de koelkast in een weckpot.

  • Een dressing met olie, azijn en gedroogde kruiden kun je een maand in de koelkast bewaren.
  • Verse tuinkruiden gebruikt? Reken dan op maximaal een week.
  • Ook dressing met een eitje erin blijft een weekje goed in de koelkast.

Heerlijke dressings

Goochelen met vijf ingrediënten. Zo maak je een dressing die je salade in 1-2-3 meer smaak geeft.

Download hier jouw exemplaar in hoge kwaliteit!

Ontdek meer recepten met de smaakvolle dressings

 

 

Ook interessant:

 

 

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)