Welke kaas bevat meer vet: brie of camembert?
Wanneer je van romige witschimmelkazen houdt, koop je vast af en toe camembert of brie. Beiden even lekker en gelijkaardig van smaak als je het ons vraagt. Wat zijn dan de verschillen?
Oh oui, camembert en brie
Oorsprong
Hoewel het nergens officieel beschreven staat, zou brie al een tijdje langer bestaan. Ze zijn beiden afkomstig uit Frankrijk maar uit twee verschillende regio’s. Brie vindt z’n oorsprong in Ile-de-France in de regio – hoe kan het ook anders – Brie, terwijl camembert uit het Noordwesten van Frankrijk komt, Normandië.
Vetgehalte
Zowel brie als camembert wordt gemaakt van koemelk, toch bevat de ene kaas een hoger vetpercentage. Aan brie wordt namelijk extra room toegevoegd waardoor het melkvetgehalte hoger ligt en de textuur van de kaas smeuïger is.
Spiesje of rondje?
Brie is vaak te verkrijgen in een spie en camembert in een ronde. Waarom? Een traditionele brie is tussen de 22 en 42 centimeter in diameter, terwijl een camembert gemiddeld slechts 12 centimeter meet. Tegenwoordig bestaan er ook kleinere briesoorten waardoor je ze ook in hun geheel kunt kopen.