Getty Images

Op safari in eigen land: een dagje dieren spotten

Dieren spotten, daarvoor hoef je toch helemaal niet op reis te gaan? Ook in België valt heel wat beestjesplezier te beleven. Wij geven onze tips voor een fijne safari in eigen land.

De leukste tips voor een safari in eigen land

1. Naar het natuurpark

In België zijn er heel wat verschillende natuurparken, wildparken of natuurdomeinen waar je naar hartelust dieren in hun natuurlijke biotoop kunt zien. Soms moet je een beetje geduld hebben en, afhankelijk van de regio waar je naartoe trekt, kun je heel wat verschillende dieren spotten. Denk maar een plekjes zoals het Zwin, het Nationaal Park Hoge Kempen, de Kalmthoutse Heide of de Hoge Venen. Nog niet zo goed thuis in de natuur? Laat je dan tijdens je safari in eigen land gidsen door iemand met ervaring, dat is elke keer weer de moeite.

2. Zelf wild spotten

In stilte liggen wachten op een damhert of muisstil liggen loeren naar werkende bevers, er valt zoveel wild te spotten in onze Belgische natuur! Zoek je tips over welke beestjes je waar aan het werk kunt zien en op welk moment van de dag je de meeste kans maakt om ze te zien? Op de website van Natuurpunt kun je heel wat tips terugvinden om allerlei soorten te herkennen.

Enkele tips als je dieren wilt spotten in het wild:

  • Draag geen parfum en vermijd te opvallende kledij.
  • Loop best tegen de wind in, zodat dieren je niet kunnen ruiken.
  • De belangrijkste voorwaarde: blijf zo stil mogelijk.
  • Benader dieren niet te dicht en respecteer hun ruimte.

3. De Speurzoekers

Met je kinderen aan de slag in de natuur? Ze doen het nog zo graag als ze ook écht kunnen speuren. Via De Speurzoekers kun je heel wat speurkaarten en ontdekkingstools bestellen om samen met je kinderen op pad te gaan. Diertjes spotten was nog nooit zo fijn!

4. Tussen de bijen

Neen, dieren spotten wil niet zeggen dat je op zoek moet naar grote exemplaren. Het kan ook net boeiend zijn om even stil te staan bij kleine zoemertjes die naarstig aan het werk zijn. Wat dacht je van het bijenpad in de botanische tuin Jean Massart te Oudergem? Al wandelend leer je alles over de verschillende soorten bijen en hun biotopen. Erg leuk om eens bij stil te staan.

5. Loslopende paarden (en koetjes!)

Ben je het vooral gewend om paarden en runderen in de wei te zien staan? Dan trek je grote ogen wanneer je ze rustig in groep ziet grazen in het bos. Gallowayrunderen, Konikpaarden of Exmoorpony’s, het zijn maar enkele van de beestjes die je tegenkomt tijdens een van deze acht wandelingen.

Nog meer tips uit eigen land:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content