Couperose en rosacea: hoe behandel je ze?

Couperose en rosacea: hoe behandel je ze?

Wie er last van heeft, weet dat couperose en rosacea vervelende kwaaltjes zijn. Gelukkig vallen ze te behandelen.

Wat is het?

Iedereen heeft weleens rode wangen bij warm weer, een glas wijn of een pikante maaltijd. De bloedvaten zetten uit, waardoor je gaat blozen. Ze keren daarna weer terug naar hun normale toestand, waardoor je gezicht er weer bleker gaat uitzien. Maar dit verschijnsel kan ook verergeren: bij wie er gevoelig aan is, kunnen de bloedvaatjes zich hoe langer hoe meer uitzetten waardoor de kleur blijvend kan worden.

 • Erythrose uit zich in verspreide, maar permanente rode vlekken die meestal voorkomen op de wangen.
 • Couperose zijn kleine, rode en paarsachtige bloedvaatjes die blijvend zichtbaar zijn.
 • Rode puistjes (soms met een wit ‘kopje’) en zwellingen kunnen wijzen op rosacea, wat er een beetje kan uitzien als acne.

Zowel couperose als rosacea kenmerken zich door opflakkeringen en terugvallen. Ze komen meestal voor op de wangen, neus, kin en het voorhoofd. Rosacea kan zich bovendien ook uiten op de nek, borst, hoofdhuid en oren. Soms komen zwellingen (oedeem) voor (die gelukkig vanzelf weer afnemen) en de kans op migraine wordt groter, vooral bij hen die sowieso last hebben van blozen. Ongeveer de helft van de mensen met rosacea heeft bovendien oogafwijkingen, zoals ontstekingen van de oogleden en van het hoorn- en bindvlies.

Couperose en rosacea zijn niet besmettelijk of gevaarlijk, maar veel mensen beschouwen ze als cosmetisch vervelend. Om te vermijden dat de situatie erger wordt, is het belangrijk dat er zo snel mogelijk iets aan wordt gedaan.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Lex Gillies – Rosacea/Beauty (@talontedlex) op

Waardoor kun je ‘t krijgen?

De oorzaak van couperose en rosacea is onbekend, maar er zijn wel heel wat factoren die de aandoeningen in de hand kunnen werken:

 • Weersomstandigheden, zoals koude of de zon kunnen leiden tot een versnelde microcirculatie van de huid en zo je wangen vuurrood kleuren. Bij veel patiënten zijn de symptomen meestal het ergst in de winter en gaat het ietsje beter in de zomer, maar bij anderen kan de zon er net voor zorgen dat de huid er slechter gaat uitzien. Beschermen met een goede zonnecrème is dus de boodschap!
 • Erfelijke aanleg: een reactieve of gevoelige huid kan familiaal bepaald zijn. Heeft je (groot)moeder dus last van het kwaaltje, dan is de kans groter dat jij het ook krijgt.
 • Huidveroudering: na 25 jaar wordt de huid gevoeliger en kan ze sneller en makkelijker rood worden.
 • Medicatie: vaatverwijdende middelen en corticosteroïden bevattende preparaten die rosacea kunnen verergeren.
 • Overgevoeligheid: wie een gevoelige huid heeft, kan reageren op stoffen in shampoo, zeep, reinigingslotions en andere verzorgingsproducten. Die kunnen een ontstekingsproces in de huid veroorzaken. De huid vertoont hierdoor meer roodheid en ze kan branderig aanvoelen.
 • Wijn of koffie en pikante voeding kunnen ook boosdoeners zijn.

Wie kan het krijgen?

Iedereen kan op een bepaalde leeftijd last krijgen van couperose of rosacea, maar het gebeurt meestal rond de leeftijd van 30 jaar. Mensen met een lichtere huid en lichte ogen zijn er extra gevoelig voor, net als personen die zich vaak (onbeschermd) blootstellen aan UV-straling. Hoewel mannen er ook last van kunnen hebben, komt het meer voor bij vrouwen.

Hoe behandel je het?

Er bestaan verschillende manieren om couperose en rosacea te behandelen, al kunnen ze zelden volledig genezen worden. Bovendien zal het resultaat bij iedereen anders zijn, waardoor er geen universele behandeling is die voor iedereen werkt. Ga daarom zeker langs bij een dermatoloog voor advies aangepast aan jouw huidtype.

Crèmes

Je kunt crèmes smeren met bepaalde ingrediënten die roodheid neutraliseren: ambophenol is een natuurlijk extract rijk aan plyfenolen die de oorsprong van lokale roodheid aanpakken, terwijl neurosensine de huid kalmeert en een warm gevoel vermindert.

Medicatie

De dermatoloog kan ook medicatie voorschrijven, zowel in crème- als pilvorm. Bij ernstige rosacea wordt een combinatie aangeraden: eerst pillen om de symptomen onder controle te krijgen, daarna een crème om te onderhouden.

Laserbehandeling

Een laserbehandeling kan erg effectief zijn bij couperose. Door felle lichtimpulsen worden zichtbare bloedvaten ‘dichtgeschroeid’ en verwijderd, waardoor de symptomen een pak verbeteren. Maar let op: onderhoud je je huid nadien niet, dan kunnen de klachten terugkomen.

Een goede huidverzorging

Door een couperose- of rosaceagevoelige huid goed te verzorgen, nemen de symptomen dikwijls af. Reinig je gezicht altijd goed met zachte, aangepaste producten die je niet hoeft af te spoelen (water is uit den boze!). Reinig ook grondig als je geen make-up draagt. Breng daarna een hydraterende verzorging aan om roodheid te voorkomen en te neutraliseren, maar vermijd producten met alcohol, menthol of andere stoffen die kunnen irriteren. Tip: huidverzorgingsmerk La Roche-Posay heeft een doeltreffende lijn voor de rosaceagevoelige huid, genaamd ‘Rosaliac‘.

Pas je levensstijl aan

Enkele kleine aanpassingen in je levensstijl kunnen een groot resultaat opleveren:

 • Bescherm je huid tegen temperatuurschommelingen: vermijd overgangen van extreme warmte naar koude en omgekeerd.
 • Ga liever niet in de sauna en ga nooit vlakbij een haardvuur of verwarming zitten.
 • Vermijd felle zon. Smeer altijd een zonneproduct met hoge beschermingsfactor en breng om de 2 uur opnieuw aan voor optimale bescherming.
 • Blijf weg van agressieve cosmeticaproducten, zoals peelings en fruitzuren. Ga hiervoor liever naar de schoonheidsspecialiste die weet hoe ze met een rosaceagevoelige huid moet omgaan.
 • Stop met roken.
 • Drink koffie en alcohol (zoals altijd) met mate.
 • Vermijd pikante voeding. Eet daarnaast gezond en gevarieerd om je velletje in topconditie te houden.

Hoe camoufleer je het?

Couperose of rosacea kan perfect worden verdoezeld met een beetje make-up. Belangrijk is daarbij wel dat je producten gebruikt die vrij zijn van parfum en conserveermiddelen, niet-comedogeen zijn en geen gevaar voor irritatie vormen. Breng een corrector (een groen exemplaar dat roodheid neutraliseert of eentje in je eigen huidskleur) aan en een beetje concealer om je teint te egaliseren. Je gaat best op zoek naar make-up in de apotheek, aangezien je daar meer kans hebt om een product te vinden dat geschikt is voor de couperose- of rosaceagevoelige huid. Dikwijls krijg je daar ook gepast advies en kun je de producten uittesten.

Belangrijk: bezoek de dermatoloog

Elk huidtype is anders, net zoals couperose of rosacea zich bij iedereen anders kan uiten. Ga dus langs bij een dermatoloog van zo gauw je huid regelmatig roodheid vertoont. Zo kun je het probleem misschien verhelpen voor het erger wordt.

Bronnen: La Roche Posay, Huidziekten.nl – Coverbeeld: Getty Images

Meer interessante artikels over je huid:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)