Hoe schadelijk is het om puistjes uit te knijpen?

Hoe schadelijk is het om puistjes uit te knijpen?

Vervelend, zo’n pukkeltje op je gezicht! Het liefst wil je er zo snel mogelijk vanaf, waardoor het moeilijk is om eraf te blijven. Maar hoe schadelijk is het nu echt om een puistje uit te knijpen?

Groter probleem

Dat een puistje uitknijpen de zaak alleen maar erger maakt, is algemeen geweten. Dat zegt ook de Nederlandse huidexperte Jetske Ultee. “Het uitknijpen van een puistje is nooit een goed idee. Door krabben, hard duwen en knijpen kan de huid beschadigen. Hierdoor kunnen bacteriën en vuil gemakkelijker binnendringen. En dat maakt het probleem over het algemeen alleen maar groter.”

Meer puistjes

Het pukkeltje kan dus ontsteken of groter worden, maar er kunnen er ook bijkomen. De bacteriën in de talgklier die je uitknijpt, kunnen namelijk verder over je gezicht verspreiden. En alsof dat nog niet genoeg is, kan puistjes uitknijpen ook littekens of pigmentvlekken veroorzaken. Er afblijven is dus de boodschap!

In geval van nood

Maar wat als je nu dringend van een puistje af moet? “Als je de pukkel écht wil uitknijpen, hou je dan aan één regel”, legt de experte uit. “Doe het enkel bij puistjes die al een wit puntje hebben en prik er met een gesteriliseerd naaldje in. Druk het opgehoopte talg daarna voorzichtig naar buiten en ontsmet je huid. Bij onderhuidse, rode bultjes hoef je dit trouwens niet te proberen: daar werkt deze methode nooit. Sterker zelfs: je richt er alleen maar schade mee aan.”

Oplossingen tegen puistjes

Wat je ook kunt proberen, is verdunde teatree-olie op je puistje aanbrengen. “Meng één deel teatree-olie met drie delen jojobaolie. Dit mengsel werkt bacteriedodend en het remt de ontsteking”, vult Ultee aan. Al zijn deze producten ook het proberen waard!

1 Yun ACN crème

Afbeeldingsresultaat voor yun creme

Een lichte, voedende crème die puistjes, onzuiverheden en acnesymptomen bestrijdt met goede bacteriën (€ 39 – bekijk het hier).

2 Clinique Anti-Blemish Solutions set

Anti-Blemish Solutions™ Clear Skin System Starter Kit

Een handige starterset die ervoor zorgt dat puistjes verdwijnen, de poriën minder zichtbaar worden en de huid er minder rood of vet eruit ziet (€ 33,50 – bekijk het hier).

3 Avène Cleanance Expert crème

Afbeeldingsresultaat voor Avène Cleanance Expert

Een lichte crème die puistjes en matige onzuiverheden als zwarte puntjes vermindert (€ 16 – bekijk het hier).

4 La Roche-Posay Effaclar crème

Afbeeldingsresultaat voor La Roche-Posay Effaclar

Een crème die speciaal ontwikkeld is voor de vette huid met neiging tot puistjes en acne. Dit product zuivert de huid diepgaand en zorgt voor een gladde structuur (€ 16,20 – bekijk het hier).

Bron: Margriet.nl – Beeld: iStock

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)