© Getty Images

Pigmentvlekjes: hoe kun je ze verminderen (en voorkomen)?

Door Jolien Thieleman

De tijd is helaas ongenadig voor onze huid: vroeg of laat kunnen fijne rimpels, lijntjes, pigmentvlekken en andere tekenen van huidveroudering de kop opsteken. Ben je die pigmentvlekjes liever kwijt dan rijk? Lees dan zeker even verder.

Wat zijn pigmentvlekjes?

Pigmentvlekken ontstaan wanneer de productie van melanine (pigment) in je huid verstoord is. Door een overmatige aanmaak van melanine hoopt het pigment zich op in je opperhuid, waardoor vlekjes kunnen ontstaan. Die zijn dikwijls erg zichtbaar, omdat ze bijna altijd donkerder kleuren dan je eigen huidskleur.

Pigmentvlekken kunnen vrijwel overal voorkomen, maar vooral op de plekken waar je huid in contact komt met uv-straling, zoals je gezicht, hals, decolleté en handen. De grootste boosdoener van pigmentvlekken is dan ook de zon, omdat je huid bij contact met uv-stralen volop pigmentcellen aanmaakt om zichzelf te beschermen. Pigment is dus niet helemaal nutteloos, maar het kan je huid wel flink ontsieren.

Soorten pigmentvlekken

Hoewel de zon een belangrijke oorzaak vormt bij het ontstaan van pigmentvlekken, spelen ook erfelijke aanleg, hormonale veranderingen, kleine ontstekingen, medicijnen en irriterende stoffen in cosmetica een rol. Er zijn dan ook verschillende soorten pigmentvlekjes:

 • Ouderdomsvlekjes
  Dit zijn veruit de meest voorkomende pigmentvlekjes, die trouwens al op jonge leeftijd kunnen ontstaan. De bruine vlekjes ontstaan als gevolg van onbeschermde blootstelling aan de zon, waardoor ze het meest zichtbaar zijn op het voorhoofd, de neus, de wangen en de handen.
 • Melasma
  Melasma, het zogenaamde zwangerschapsmasker, uit zich in donkerbruine, meestal vrij symmetrisch gevormde vlekken op je gezicht. Hormonale veranderingen, zonneschade en genetische aanleg zijn de schuldigen.
 • Irritatiepigmentatie
  Deze post-inflammatoire hyperpigmentatie ontstaat na irritatie of beschadigingen van de huid: na wondjes, acne of rond een operatielitteken, bijvoorbeeld. De toename van pigment is het gevolg van een ontsteking die de pigmentcellen stimuleert.
 • Sproetjes
  Ook bij sproetjes is sprake van een ophoping van pigment, maar in dit geval wat oppervlakkiger. Ze ontstaan in de kinderjaren na blootstelling aan de zon. Hoeveel sproetjes iemand krijgt, is genetisch bepaald. Denk maar aan mensen met een licht huidtype en licht of rood haar die sneller sproetjes krijgen.

Hoe kun je ze verminderen?

Er zijn heel wat dingen die je kunt doen om pigmentvlekjes te vervagen en ze zo minder te doen opvallen. Hoe goed de volgende hulpmiddelen helpen, hangt in belangrijke mate af van de diepte van de pigmentvlekken. Vraag altijd raad aan je dermatoloog.

1. Exfoliëren

Het geheim van pigmentvlekjes verminderen, zit ‘m dikwijls in celvernieuwing. Scrub je gelaat om dode huidcellen te verwijderen en de vernieuwing van de huidcellen te stimuleren, maar let goed op met producten die schurende deeltjes bevatten: ze kunnen de bovenste huidlaag namelijk beschadigen, wat huidveroudering net in de hand werkt en je huid gevoeliger maakt voor nieuwe pigmentvlekjes. Een mild product met wateroplosbare scrubdeeltjes is daarom een beter idee, of kies voor een vloeibare exfoliant die je huid van binnenuit vernieuwt.

Een scrub met schurende scrubpartikeltjes gebruik je maximaal 1 keer per week om je huid niet te beschadigen, maar een vloeibare exfoliant mag je meerdere keren gebruiken. Daarvan bouw je het gebruik best op om je huid te laten wennen. Hier lees je er alles over.

2. (Chemische) peeling

Bij een peeling worden bepaalde (huidvriendelijke) zuren aangebracht op je huid, waardoor het bovenste laagje van je huid zichzelf zal vernieuwen, overtollig pigment zal afschilferen en vlekjes minder zichtbaar zullen worden.

Je kunt zo’n peeling zelf thuis uitvoeren, of voor een chemische peeling kiezen bij een professional. Die zijn doorgaans sterker, omdat de dosissen van de chemische actieve bestanddelen een pak hoger liggen. Heb je hardnekkige pigmentvlekjes, dan kan dit soort behandeling zeker z’n effect bewijzen. Of je huid hiervoor geschikt is, wordt op voorhand altijd bekeken door de dermatoloog of erkende schoonheidsspecialist.

3. De juiste huidverzorgingsproducten

Crèmes en serums met de juiste bestanddelen kunnen wonderen verrichten voor je huid. Deze ingrediënten zijn bijvoorbeeld erg effectief:

 • Vitamine A (retinol): verbetert acneklachten, maakt de huid gladder, vermindert tekenen van huidveroudering en vervaagt oppervlakkige pigmentvlekken.
 • Vitamine B3 (niacinamide): versterkt de barrièrefunctie van je huid, werkt ontstekingsremmend, beschermt tegen zonneschade en vervaagt oppervlakkige pigmentvlekjes.
 • Vitamine C: verstevigt de huid, geeft je een stralende gloed, beperkt zonneschade en remt de verstoorde vorming van pigment.
 • Glycolzuur: exfolieert en vermindert oppervlakkige pigmentvlekken als het voldoende hoog geconcentreerd is in een product.
 • Zoethoutwortelextract: kalmeert de gevoelige huid, werkt ontstekingsremmend, remt de vorming van pigment en vermindert oppervlakkige pigmentvlekken. Het bestanddeel staat op de ingrediëntenlijst vermeld als ‘dipotassium glycyrrhizate’.

4. Een laserbehandeling

Ook een laserbehandeling kan uitkomst bieden. Met een speciaal toestel worden de vlekjes in een aantal behandelingen verlicht en bleker gemaakt. Achteraf kan een lichte roodheid ontstaan kan zich een korstje vormen dat na een aantal dagen vervelt. Welk resultaat je mag verwachten, is afhankelijk van het soort pigmentatie, je natuurlijke huidskleur en de diepte van de pigmentvlekken.

5. Medicatie

Lijkt niets te helpen? Dan kan je arts of dermatoloog medicatie (in crèmevorm) voorschrijven om hardnekkige pigmentvlekken te vervagen. Afhankelijk van de vorm en het type pigmentverstoring, bestaat de crème uit hydrochinon (hydroquinone), vitamine A-zuur of azelaïnezuur. Uit een onderzoek naar de beste en meest veilige behandeling van melasma kwam een crème met een combinatie van hydroquinone, glycolzuur en hyaluronzuur uit de bus.

6. Make-up

Je kunt uiteraard ook make-up gebruiken om pigmentvlekjes en andere oneffenheden te camoufleren. Een likje concealer en wat foundation doen wonderen om je teint te egaliseren. Haal bij voorkeur make-up voor de gevoelige huid in huis: die bevat milde stoffen die je huid ook verzorgen, en niet irriteren.

Hoe kun je pigmentvlekken voorkomen?

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen, en dat geldt in het bijzonder voor pigmentvlekjes:

 • Heb je een wondje of puistje? Pruts er dan niet aan, om post-inflammatoire vlekjes te vermijden.
 • Verzorg je huid met de juiste ingrediënten, zoals hierboven beschreven.
 • Gebruik dagelijks een dag- of zonnecrème met een SPF van minstens 30. Een goede zonbescherming beschermt je huid tegen de belangrijkste oudmakers: rimpels, verslapping en dus ook pigmentvlekjes. Smeer ook als de zon niet lijkt te schijnen, want UVA-stralen (de stralen die je huid verouderen) kunnen nog steeds door wolken en glas dringen. Smeer op zonnige dagen elke twee uur een bijkomend zonneproduct om voldoende beschermd te blijven.
  • Je kunt perfect je reguliere zonnecrème gebruiken, maar er bestaan ook heel wat zonneproducten voor het gezicht. Die zijn dikwijls iets fijner en minder vet qua structuur, waardoor ze aangenaam aanvoelen, vermijden dat je poriën verstoppen en dus ook puistjes voorkomen. Sommige bevatten zelfs een tintje, wat foundation overbodig maakt.
  • Draag je make-up, dan is een zonnespray voor het gezicht erg handig om elke twee uur rijkelijk over je make-up aan te brengen. Zo’n spray zie en voel je niet zitten, terwijl je huid wel beschermd blijft.

In je winkelmandje

Pigmentvlekjes voorkomen of verminderen? Dat kan met deze producten:

Vinoperfect Serum

Vinoperfect Serum

Vinoperfect Serum

€ 49,90  –  Caudalie

Dit iconische serum groeide al snel uit tot één van Caudalie’s bestsellers. Met reden: het corrigeert vlekken, zorgt voor een gelijkmatige teint en geeft je een stralende, gezonde gloed. Shop het hier.

Whitening Repair Crème

Whitening Repair Crème

Whitening Repair Crème

€ 64  –  Celestetic

Deze anti-aging crème van het Belgische Celestetic bevat krachtige antioxidanten zoals niacinamide en witte thee, en ingrediënten die pigmentvlekjes aanzienlijk verlichten. De formule hydrateert de huid en helpt nieuwe vlekjes te voorkomen. Shop het hier.

Luminous 630 Anti-Spot Dagcrème SPF50

Luminous 630 Anti-Spot Dagcrème SPF50

Luminous 630 Anti-Spot Dagcrème SPF50

€ 27,99  –  Nivea bij Kruidvat

Smeer deze dagcrème om pigmentvlekjes te verminderen en te voorkomen dat ze opnieuw verschijnen. De formule verbetert de stevigheid van de huid, egaliseert, hydrateert en beschermt tegen de zon. Shop het hier.

Regenerating Retinol Serum

Regenerating Retinol Serum

Regenerating Retinol Serum

€ 29,90  –  Routinely

Dit serum met retinol is zacht voor de huid, maar effectief om tekenen van huidveroudering te verzachten. Het stimuleert de celvernieuwing en maakt de huidtextuur glad. Shop het hier.

Anti-Pigment Serum Duo

Anti-Pigment Serum Duo

Anti-Pigment Serum Duo

€ 44,95  –  Eucerin bij Newpharma

Het gepatenteerde ingrediënt Thiamidol in dit duoserum pakt de bron van hyperpigmentatie aan, vermindert de aanmaak van melanine en voorkomt de terugkeer van donkere vlekjes. Geconcentreerd hyaluronzuur zorgt voor een hydratatieboost. Shop het hier.

Bron: Uncover Skincare door dermatoloog Jetske Ultee

Ook over je huid:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content