Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Getty Images

Weg met die vervelende mee-eters: 5x oplossingen

Door Jolien Thieleman

De ene keer moet je al wat dichter bij de spiegel gaan staan om te kunnen zien of ze 'de kop opsteken', de andere keer lijkt het wel alsof ze heel je neus hebben veroverd. Meeëters, ze zijn er áltijd en wij vinden die permanente aanwezigheid niet meteen een voordeel. Deze vijf natuurlijke manieren verklaren de oorlog aan deze zwarte puntjes!

Een vette huid of T-zone? Dan heb je misschien wel last van mee-eters. Vervelend en vooral enorm hardnekkig! Het goede nieuws is dat een vettere huid minder risico loopt op rimpels. Dat, én het feit dat je die vervelende zwarte puntjes kunt minimaliseren met deze oplossingen.

Wat zijn mee-eters?

Mee-eters zijn het gevolg van een overtollige talgproductie. Die komt vaak voor als je een vette huid hebt, of bij een verandering in je hormoonbalans. Wanneer talg niet meer normaal naar de oppervlakte kan komen, raken je poriën verstopt en kunnen dode huidcellen zich opstapelen.

mee-eters

Die combinatie van een teveel aan talg en dode huidcellen wordt dan blootgesteld aan zuurstof, waardoor het oxideert en zwart kleurt (vandaar de zwarte puntjes). Omdat de poriën verstopt zitten en gevoeliger zijn voor bacteriën, kunnen ze ontsteken en zo puistjes veroorzaken.

Waar komen ze voor?

De meest voorkomende plaatsen waar je mee-eters kunt vinden, zijn het voorhoofd, de neus en de kin. Dat heeft de maken met de zogenaamde T-zone, waar je huid een pak vetter kan zijn dan op de rest van je gezicht. Mensen met een droge huid hebben meestal minder last van zwarte puntjes.

Mee-eters uitknijpen? Liever niet!

Hoewel het verleidelijk kan zijn om mee-eters uit te knijpen, kun je dit beter niet doen. Je kunt je huid namelijk beschadigen en zo kleine, permanente littekens veroorzaken. Bovendien kunnen bacteriën aan je vingers en onder je nagels net méér mee-eters en puistjes veroorzaken. Laat het werkje dus over aan een schoonheidsspecialiste, of probeer de volgende middeltjes.

Middeltjes tegen zwarte puntjes

1. Reinig elke dag

Door je huid elke dag te reinigen, verwijder je make-up, talg en vuil van buitenaf. Zo hou je je velletje jong, fris en stralend en geef je puistjes of onzuiverheden geen kans. Ook belangrijk dus als je geen make-up draagt!

2. Exfolieer regelmatig

Regelmatig exfoliëren verwijdert dode huidcellen en doet je huid stralen. Kies voor een vloeibare exfoliant met huidvriendelijke zuren die diep tot in de poriën dringen en je huid van binnenuit exfoliëren. Ze verwijderen op milde wijze dode huidcellen en maken je poriën weer vrij, zonder de huidbarrière te beschadigen (dit in tegenstelling tot een korrelscrub, die vaak te ruw is voor je huid).

3. Smeer specifieke ingrediënten

Kies ook voor een serum en/of een crème met ingrediënten tegen mee-eters, zoals niacinamide (een kanjer om irritatie te verminderen en poriën minder zichtbaar te maken) en groene thee-extract (een krachtige antioxidant).

Hou daarbij rekening met de textuur van het product: dikkere en vollere crèmes kunnen ingrediënten bevatten die de poriën kunnen verstoppen, dus ga altijd voor producten met een vloeibare (gel)textuur.

4. Vergeet je SPF niet

Je huid beschermen tegen de zon is niet alleen belangrijk om huidkanker en vroegtijdige huidveroudering te vermijden, maar het kan ook helpen om mee-eters te voorkomen.

Door zonneschade kunnen je poriën immers vervormen of vergroten, waardoor talg makkelijker kan ophopen en zo kan uitgroeien tot een mee-eter. Smeer daarom dagelijks een dagcrème met een SPF en gebruik op zonnige dagen een extra zonnecrème voor het gezicht.

5. Probeer deze natuurlijke middeltjes

Pas deze natuurlijke middeltjes meteen na het douchen toe, omdat de warmte van de douche de verharde talg in je huid zachter maakt:

  • Honing: smeer een beetje honing op de mee-eters en laat eventjes intrekken. Spoel daarna je gezicht af. Honing heeft een antibacteriële en antioxiderende werking, waardoor toekomstige mee-eters minder snel zwart kleuren.
  • Cosmetische klei: kleimaskers absorberen overtollig talg. Meng een beetje cosmetische klei met water en laat intrekken op de mee-eters. Als het mengsel hard is geworden, kun je het zachtjes afspoelen met lauw water.

Meer over je huid:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content