© Getty Images

Is micellair water voldoende om je gezicht te reinigen?

Door Jolien Thieleman

Beautyproducten komen en gaan, maar micellair water blijft bij velen in de badkamer staan. Wat doet het precies en is het voldoende om je gezicht mee te reinigen?

Wat is micellair water?

Micellaire beautyproducten hebben hun naam danken aan de micellen die erin zitten. Dat zijn minuscule bolletjes waarin vetdeeltjes (zoals talg en make-upresten) kunnen worden ingesloten. Indien je micellair water op een watje gebruikt, kun je zo vet en vuil van je gezicht ‘vangen’ en wegvegen.

Is het milder voor je huid?

Alle reinigers die micellen bevatten, werken volgens hetzelfde principe. Maar de claim dat micellair water milder is dan gewone reinigers, klopt niet per se. Er bestaan namelijk ook producten waaraan parfumstoffen en alcohol zijn toegevoegd, en die zijn niet zo lief voor je huid. In dat geval kies je beter voor een gezichtsreiniger die enkel milde ingrediënten bevat.

Kun je met micellair water voldoende reinigen?

Omdat micellair water wordt gebruikt met een watje, bestaat de kans dat er nog vuiltjes in je poriën blijven zitten. Dat kun je goed zien op het onderstaande beeld dat Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, maakte met haar microscoop.

micellair water

Op het beeld, en meer bepaald aan de witte puntjes, is te zien dat na het gebruik van micellair water op een watje toch nog wat restjes make-up zijn achtergebleven. Daarom geeft de onderzoeksarts de voorkeur aan een reinigingsproduct dat je afspoelt met water, vooral als je make-up draagt.

Je huid goed reinigen: water én cleanser

Conclusie: micellair water heeft een goede reinigende werking, het is mild voor je huid (als het geen parfum of andere irriterende stoffen bevat) en het is snel en makkelijk in gebruik. Maar als je make-up draagt, neem je er best ook een milde cleanser bij om de poriën in de diepte te reinigen.

Je huid reinigen doe je het best in twee stappen:

  1. Om oppervlakkige gezichtsmake-up en andere (crème)restjes te verwijderen, kun je micellair water gebruiken. Gebruik je waterproof of ‘zwaardere’ make-up (denk maar aan foundation en concealer), ga dan voor een reinigende olie. Die zal je make-up makkelijker losweken.
  2. In de diepte reinigen doe je met een cleanser aangepast aan jouw huidtype. Zo zuiver je jouw huid, verwijder je talg en ga je onzuiverheden tegen.

Bron: Jetske Ultee

Ook over je huid:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content