Kloven op de handen: zó kun je ze voorkomen en behandelen

Kloven op de handen: zó kun je ze voorkomen en behandelen
Getty Images

Koning Winter is in het land, en dat hebben ook onze handen geweten. In combinatie met alcoholische handgel en het regelmatig wassen van je handen, kunnen pijnlijke kloven ontstaan die je liever kwijt dan rijk bent.

Hoe ontstaan kloven?

Kloven op en tussen de vingers kunnen erg pijnlijk zijn. Ze ontstaan wanneer de huid extreem uitgedroogd is, vooral in de winter, wanneer de lucht vaak heel droog is. En niet alleen buiten, maar ook binnen, waar de verwarming aanstaat.

  • Daarbij komt dat we nu regelmatig onze handen wassen: water heeft een uitdrogend effect op de huid en zeep kan de natuurlijke oliën van je velletje strippen.
  • Ook desinfecterende alcoholgel doet je huid geen goed. Ze kunnen je handen enorm uitdrogen en kloven veroorzaken.
  • Senioren hebben een verhoogd risico op een droge huid en kloven, omdat een verouderde huid minder makkelijk vocht vasthoudt.
  • Eczeem, psoriasis of een ander huidprobleem kan kloven in de hand werken, omdat de barrièrefunctie van de huid dikwijls minder sterk is.

Hoe kun je ze behandelen?

Kloven zijn moeilijk te genezen, aangezien de minste beweging of irritatie het genezingsproces kan verstoren. Daarom is het extra belangrijk om de kloven en de huid eromheen goed te verzorgen. Dat kan met een speciale pleister op basis van siliconen of met een wondhelende zalf die je de hele nacht laat inwerken. Slaap eventueel met katoenen handschoenen om de werkzame ingrediënten volledig hun werk te laten doen. Merk je na een tijdje geen verbetering op? Neem dan zeker contact op met je huisarts of dermatoloog.

Deze producten kunnen alvast helpen:

1 Hand Hygiëne

kloven verzorgen

Een ontsmettende alcoholgel is onmisbaar deze tijden. Maar wat als het ook anders kan? Het innovatieve, Belgische merk Oy brengt de gloednieuwe Hand Hygiëne uit: het perfecte huwelijk tussen een ontsmettende gel en een handcrème. De antibacteriële en antivirale ingrediënten maken je handen zuiver, terwijl de verrijkende en verzachtende stofjes de huidbarrière voeden en beschermen (Oy, € 14,30).

2 Intensive Recovery Wax

kloven behandelen

Deze krachtpatser bevat uiterst verzorgende en werkzame ingrediënten om gebarsten en beschadigde handen en voeten, al dan niet met kloven, te herstellen. Een zorgvuldige mix van plantaardige oliën en boters dragen bij tot een soepele huid en beschermen tegen invloeden van buitenaf (RainPharma, € 59).

3 Aquaphor Herstellende Zalf

kloven

Deze SOS-verzorging met klinisch bewezen effect verzacht en herstelt de zeer droge, geïrriteerde en gebarsten huid. De zalf bevat slechts 7 ingrediënten, waaronder glycerine en panthenol, en wordt erg goed verdragen door zelfs de meest gevoelige huid (Eucerin, € 9,90 € 6,29 bij Newpharma).

4 Le Petit Remède

Vier heilzame ingrediënten vormen samen deze veelzijdige balsem, om de huid te voeden, te beschermen en te kalmeren. Dit miniformaat is extra klein en handig, waardoor je ‘m overal mee naartoe kunt nemen (L’Occitane, € 12).

5 Calendula Zalf

kloven handen

Calendula, ook wel goudsbloem genoemd, heeft een verzachtende invloed en ondersteunt het zelfherstellende vermogen van de huid. Deze zalf is perfect geschikt om een ruwe, schrale of gesprongen huid en kloven te verzorgen (Weleda, € 8,99).

Hoe kun je kloven voorkomen?

Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt in het bijzonder voor droge handen en kloven. Ze kunnen regelmatig terugkeren, neem dus je voorzorgen:

  • Was je handen met koud of lauwwarm in plaats van met heet water. Te warm water droogt je huid uit.
  • Gebruik een neutrale zeep die je huid niet ontvet. Let op met klassieke zepen en kies eerder voor een zeep op oliebasis.
  • Smeer, na het wassen en ontsmetten van je handen, een handcrème om de vochtbalans van je huid op peil te houden en de barrièrefunctie te versterken. Vermijd producten met parfum of andere irriterende stofjes en ga op zoek naar ingrediënten als ceramiden, glycerine en panthenol.
  • Draag handschoenen als het koud is om je handen tegen de droge lucht en de wind te beschermen.
  • Gebruik huishoudhandschoenen bij de afwas of tijdens het poetsen. Zo komt je huid niet in contact met heet water of chemicaliën.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)