Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Getty Images

Lingerie voor een borstprothese: hoe kies je de juiste beha na een mastectomie?

Door Jolien Thieleman

Als je de diagnose ‘borstkanker’ krijgt, staat je leven op z’n kop. Zeker als je een borstamputatie moet ondergaan. Dus alle beetjes om het leven te vergemakkelijken zijn welkom. Zo keurde de commissie Financiën een wetsvoorstel van de PS goed waardoor beha’s en badpakken die aangepast zijn voor borstprotheses, goedkoper worden. Maar hoe je kies nu de juiste beha? We helpen je op weg.

Confrontatie

Na een borstoperatie leer je omgaan met ingrijpende veranderingen en littekens, die het soms moeilijk maken om je op-en-top vrouw te voelen. Zeker in lingerie is de confrontatie soms des te zwaar. Nochtans verdient elke vrouw het om zich comfortabel aantrekkelijk voelen, mét of zonder prothese. Aangepaste lingerie die er nog eens mooi uitziet is dan ook van onschatbare waarde.

Wat is een prothesebeha?

Prothesebeha’s worden speciaal ontwikkeld voor vrouwen die een mastectomie of borstamputatie hebben ondergaan. In de beha bevinden zich speciale hoesjes waarin een borstprothese kan worden geplaatst. Hierdoor verschuift de prothese niet en blijft alles mooi op z’n plaats zitten.

Waar moet je op letten bij lingerie voor een prothese?

Bernadette runt Lingerie Ohlala! en helpt vrouwen met een borstprothese aan mooie, comfortabele lingerie: “Er zijn zowel beha’s voor vrouwen die één of twee borsten lieten amputeren. In beide gevallen is het belangrijk om de juiste maat te vinden, eentje die in verhouding is met je lichaam. Heb je nog een gezonde borst? Dan is het de bedoeling dat de protheseborst perfect in evenwicht is met de gezonde borst. Zo zul je uiteindelijk niet zien aan welke kant de prothese zit.”

Meten is weten

“Eerst wordt gekeken wat de behamaat is van de gezonde borst. Op basis daarvan wordt de prothese aangepast. Dat gebeurt door een gespecialiseerde bandagist bij wie je met een voorschrift terechtkunt. Om de twee jaar wordt een prothese terugbetaald door het ziekenfonds. Dat is geen overbodige luxe: een vrouwenlichaam verandert immers, zeker onder invloed van hormonen en medicatie. De gezonde borst kan altijd een beetje verkleinen of vergroten. Eens we de maat kennen, gaan we op zoek naar de ideale beha.”

Een gepaste oplossing voor elke vrouw

Die ideale beha voldoet aan een aantal kenmerken:

  • De uitsnijding komt mooi hoog, zodat alles goed blijft zitten en er geen inkijk is. Zo zie je de prothese niet zitten.
  • Het rugpand zit goed: evenwijdig met de onderkant van de cups en mooi strak, zonder dat het spant. Het rugpand geeft meer steun aan de beha dan de bandjes, iets om extra aandacht aan te besteden, dus.
  • Waar de borst geamputeerd is of de okselklieren verwijderd zijn, mag geen pijnlijke wrijving zijn. De beha mag dus niet te hoog komen, maar ook niet te laag.
  • Er bestaan prothesebeha’s met of zonder beugels. Wat het meest comfortabel zit, is een kwestie van passen en is afhankelijk van waar de tumor zat. “Was dat in het midden van de borst? Dan is er waarschijnlijk geen probleem om een beugelbeha te dragen. Maar in de eerste twee à drie jaar na de operatie raden borstverpleegkundigen of dokters dat eigenlijk af”, vertelt Bernadette.
  • Dikwijls gebeurt hier en daar nog wat retoucheerwerk. “Zo kom je uiteindelijk tot de perfecte, comfortabele beha.”

Lingerie voor een prothese

Steeds meer lingeriemerken beseffen hoe belangrijk het is om aangepaste protheselingerie te voorzien. Zo heb je Anita Care en Amoena, merken die al langer bekend staan om hun prothesebeha’s. Maar ook Etam lanceerde ‘yes!’, een lingeriecollectie speciaal ontworpen voor vrouwen die een mastectomie hebben ondergaan.

1

Triangelbeha zonder beugels

prothese bh

Etam, € 29,99.

Etam, € 34,99.

2

Prothesebeha met beugel

prothese bh

Amoena ELIZABETH, € 69,95 bij Lingerie Ohlala!.

3

Prothesebeha niet voorgevormd

prothese bh

Anita Care Safina, € 69,95 bij Lingerie Ohlala!.

4

Prothesebeha zonder beugel met print

prothese bh

Amoena AUDREY, € 59,95 bij Lingerie Ohlala!.

4x voel je comfortabel in lingerie na een borstoperatie

  1. Draag lingerie die je mooi vindt. “Er is een enorme evolutie in mooie, modieuze prothesebeha’s. Er bestaan exemplaren in alle kleuren van de regenboog, met kant… Er is voor ieder wat wils. Tegenwoordig zorgen ook meer grote merken voor hoesjes in de cups”, vertelt Bernadette.
  2. Blijf niet bij je oude maat en laat je regelmatig opmeten.
  3. Ga op zoek naar een beha die comfortabel zit. Lingerie die perfect past en waarbij je de prothese niet ziet zitten, geeft je altijd het meeste zelfvertrouwen.
  4. Straal! Je hebt al heel wat meegemaakt en verdient het, meer dan wie dan ook, om je mooi en aantrekkelijk te voelen.

VIDEO: mooie badmode voor vrouwen met een borstprothese

Enkele zomers geleden kwamen Bernadette en lezeres Davina (23) bij ons langs in het Libelle Zomerhuis voor een inspirerende babbel. Davina is drager van het borstkankergen en liet beide borsten preventief amputeren: “Het is aan ons om te tonen wat allemaal kan, en om de vrouw opnieuw mooi te doen voelen. Zonder dat je angst moet hebben dat de prothese verschuift of loskomt. En dat geldt ook voor bikini’s en badpakken.” Kijk je mee?

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Met dank aan Bernadette van Lingerie Ohlala!, Rijksweg 4 in Lendelede.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content