Beha’s voor een borstprothese: waar moet je op letten?

Beha's voor een borstprothese: waar moet je op letten?

Als je de diagnose ‘borstkanker’ krijgt, staat je leven op z’n kop. Niet alleen voer je een fysieke strijd om de vreselijke ziekte de baas te kunnen, er is ook het psychologische aspect dat niet te onderschatten valt.

Na een borstoperatie leer je omgaan met ingrijpende veranderingen en littekens, die het soms moeilijk maken om je op-en-top vrouw te voelen. Zeker in lingerie is de confrontatie soms des te zwaar.

Elke vrouw verdient het nochtans om zich aantrekkelijk voelen, mét of zonder prothese. Aangepaste, comfortabele lingerie die er mooi uitziet is dan ook van onschatbare waarde.

Wat is een prothesebeha?

Prothesebeha’s worden speciaal ontwikkeld voor vrouwen die een mastectomie of borstamputatie hebben ondergaan. In de beha bevinden zich speciale hoesjes waarin een borstprothese kan worden geplaatst. Hierdoor verschuift de prothese niet en blijft alles mooi op z’n plaats zitten.

Waar moet je op letten bij een prothesebeha?

Bernadette runt Lingerie Ohlala! en helpt vrouwen met een borstprothese aan mooie lingerie. “In prothesebeha’s zijn evenveel maten als in ‘gewone’ beha’s. Daarom is het heel belangrijk om de juiste maat te vinden, zodat de protheseborst perfect in evenwicht is met de gezonde borst. Het is de bedoeling dat je uiteindelijk niet kunt zien aan welke kant de prothese zit.”

Meten is weten

“Eerst wordt gekeken wat de behamaat is voor de gezonde borst. Op basis daarvan wordt de prothese aangepast. Dat gebeurt door een gespecialiseerde bandagist bij wie je met een voorschrift terechtkunt. Om de twee jaar wordt een prothese terugbetaald door het ziekenfonds. Dat is geen overbodige luxe: een vrouwenlichaam verandert immers, zeker onder invloed van medicatie. De gezonde borst kan altijd een beetje verkleinen of vergroten. Eens we de maat kennen, gaan we op zoek naar de ideale beha.”

Een gepaste oplossing voor elke vrouw

Die ideale beha voldoet aan een aantal kenmerken:

  • De uitsnijding komt mooi hoog, zodat alles goed blijft zitten en er geen inkijk is. Zo zie je de prothese niet zitten.
  • Het rugpand zit goed: evenwijdig met de onderkant van de cups en mooi strak, zonder dat het spant. Het rugpand geeft meer steun aan de beha dan de bandjes, iets om extra aandacht aan te besteden dus.
  • Waar de borst geamputeerd is of de okselklieren verwijderd zijn, mag geen pijnlijke wrijving zijn. De beha mag dus niet te hoog komen, maar ook niet te laag.
  • Er bestaan prothesebeha’s met of zonder beugels. Wat het meest comfortabel zit, is een kwestie van passen en is afhankelijk van waar de tumor zat. “Was dat in het midden van de borst, dan is er waarschijnlijk geen probleem om een beugelbeha te dragen. Maar in de eerste twee à drie jaar na de operatie raden borstverpleegkundigen of dokters dat eigenlijk af”, vertelt Bernadette.
  • Dikwijls gebeurt hier en daar nog wat retoucheerwerk. “Zo kom je uiteindelijk tot de perfecte, comfortabele beha. Elke vrouw is namelijk anders.”

Afbeeldingsresultaat voor PROTHESE BH VOORGEVORMD (MINT)

Prothesebeha van Anita Care, € 69,95 bij Lingerie Ohlala!

 

Tips om je weer comfortabel te voelen in lingerie na een borstoperatie

  1. Draag lingerie die je mooi vindt. “Er is een enorme evolutie in mooie, modieuze prothesebeha’s. Er bestaan exemplaren in alle kleuren van de regenboog, met kant, … Er is voor ieder wat wils. Tegenwoordig zorgen ook meer grote merken voor hoesjes in de cups”, vertelt Bernadette.
  2. Blijf niet bij je oude maat en laat je regelmatig opmeten.
  3. Ga op zoek naar een beha die comfortabel zit. Lingerie die perfect past en waarbij je de prothese niet ziet zitten, geeft je altijd het meeste zelfvertrouwen.
  4. Straal! Je hebt al heel wat meegemaakt en verdient het dan ook, meer dan wie dan ook, om je mooi en aantrekkelijk te voelen.

VIDEO: mooie badmode voor vrouwen met een borstprothese

Vorig jaar kwamen Bernadette en Davina bij ons langs in het Libelle Zomerhuis voor een inspirerende babbel. Davina is drager van het borstkankergen en liet beide borsten preventief amputeren. “Het is aan ons om te tonen wat allemaal kan, en om de vrouw opnieuw mooi te doen voelen. Zonder dat je angst moet hebben dat de prothese verschuift of loskomt. En dat geldt ook voor bikini’s en badpakken.” Kijk je mee?

Coverbeeld: Getty Images – Met dank aan Bernadette van Lingerie Ohlala, Rijksweg 4 in Lendelede. Meer informatie vind je op de website.

Meer interessante artikels:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)