© Getty Images

Dubbel genieten: deze bloemen bloeien twee keer

Sommige planten presteren het om niet één, maar twee keer per jaar te bloeien! Er zijn er die dat spontaan doen, zoals rozen, andere moet je een handje helpen.

Deze 12 bloemen bloeien eindeloos

Kattenkruid

kattenkruid
Getty Images

Nepeta racemosa showt van juni tot september een grote bos lavendelkleurige bloemen boven haar grijsgroene, geurende blad. Maar tussendoor kan de plant inzakken, en er slordig bijstaan. Wees kordaat, en knip de plant zeker tot de helft in, desnoods tot 10 cm van de grond. Al gauw verschijnen er nieuwe bloemen.

Vrouwenmantel

vrouwenmantel bloei
Getty Images

Vrouwenmantel (Alchemilla mollis) bloeit heel geraffineerd, met een wolk van citroengele bloempjes vanaf mei. In juli staan de bloemen en bladeren er helaas wat mistroostig bij.

Knip ze dan tot bijna tegen de grond af. Geef een vers laagje compost en water in een erg droge periode. Tegen september heb je frisse blaadjes en nieuwe bloemen.

Duizendblad

bloemen twee keer bloeien
Getty Images

Zelfs op een hete, kurkdroge plek bloeit Achillea millefolium enthousiast, van juni tot in oktober. Maar soms kent duizendblad een bloeidip in augustus. Knip de bloemen allemaal af, geef water en strooi compost rond de plant. Al gauw start de tweede bloei. Splits de plant elke 3 tot 5 jaar, daarvan krijgt ze een nieuwe bloei-energie.

Tuingeranium

geranium bloeien
Getty Images

Zowat alle tuingeraniums bloeien een tweede keer, als je ze na de bloei een knipbeurt geeft. Bij de brede soorten als Anne Thomson knip je de lange, onfrisse stengels af, bij bodembedekkende geraniums als Geranium macrorrhizum haal je enkel de uitgebloeide bloemen weg. Geranium ‘Rozanne’ bloeit van nature non-stop door tot december, maar ziet er wel netter uit als je de verwelkte bladeren in juli weghaalt.

Reukerwtjes

reukerwten bloeien
Getty Images

Van een enthousiaste bloeier gesproken! Lathyrus odoratus gaat maar door, van mei tot augustus. Op voorwaarde dat je er regelmatig van knipt, en continu de uitgebloeide reukerwtjes weghaalt. Anders stopt de plant al haar energie in het vormen van zaad, en valt de bloei stil. Blijf je knippen? Dan heb je tot in september reukerwtjes in je tuin.

Hemelsleutel

sedum bloeien
Getty Images

Sedum (syn. Hylotelephium) kleurt juli en augustus met haar intens roze, paarse of witte bloemschermen. Maar soms valt de plant open, en hangen de bloemen tegen de grond. Laat het niet gebeuren! Steek midden mei met een scherpe spade onder de wortelkluit, en lift de plant even op. Laat ze terugvallen. Deze minishock zorgt voor meer gedrongen stengels, en een latere, maar meer uitbundige bloei.

Zet de schaar in deze bloeikampioenen, en voorzie extra water en voeding. In ruil bloeien ze niet één keer, maar verwennen ze je met een tweede lading verse bloemen.

Bergamot

monarda bloeien
Getty Images

Eens in bloei gaat Monarda maar door, van juni tot augustus. Maar als je geregeld de uitgebloeide stengels afknipt, heb je er nog langer geniet van. Geef in een droge zomer extra water en in juli een handjevol organisch meststof. Splits de plant elke drie jaar, dat geeft Monarda een groei- en bloeiboost.

Russische salie

salvia bloeien
Getty Images

Salvia (voorheen Perovskia) pronkt van juli tot september met z’n witte stengels, zilvergrijze blaadjes en lange pluimen lavendelblauwe bloemen. Valt de bloei hartje zomer stil? Knip bij de helft van de stengels de uitgebloeide top weg, dat stimuleert Salvia om nieuwe scheuten en bloemen te vormen.

Kokardebloem

kokarde bloem bloeien
Getty Images

Gaillardia x grandiflora mag dan wel maar 1 of 2 jaar leven, in die korte tijdspanne geeft ze wel het beste van zichzelf, met grote oranje, gele, rode of meerkleurige bloemen van mei tot in augustus. Tenzij je elke keer de uitgebloeide bloemen afknipt, dan blijft de kokardebloem nog veel langer doorgaan, vaak zelfs tot de eerste vorst!

Rozen

rozen bloeien
Getty Images

De meeste moderne rozen bloeien uitbundig in juni en juli, om, na een rustperiode in augustus, aan een tweede bloei te beginnen, vaak tot de vorst. Help herbloeiende soorten door vanaf juli de uitgebloeide rozen af te knippen, telkens boven de eerste bladsteel met 5 deelblaadjes. Geef ze ook een handvol rozenmest, en, als het droog is, extra water, zodat ze de voeding snel kunnen opnemen.

Prachtkaars

prachtkaars
Getty Images

Gaura lindheimeri bloeit lang, van mei tot oktober, met haar ijle stengels vol wiegende bloempjes. Maar soms vallen de stengels om, en mis je een groot deel van de bloemen. Knip de stengels dan helemaal af, en twee tot drie weken later volgen er alweer nieuwe. Geef extra voeding, met weinig stikstof en veel fosfor, zoals voor kleinfruit, of beendermeel.

Dahlia’s

dahlia bloei
Getty Images

Tal van plukbloemen bloeien veel langer als je systematisch de verwelkte bloemen weghaalt. Knip niet zomaar! Bij dahlia’s, kosmosbloemen en zinnia’s snij je de steel net boven een dubbel paar blaadjes af. In de oksels van die blaadjes komen nieuwe zijscheuten, met nieuwe bloemen. Snoei minstens eens per week, je krijgt er zoveel bloemen voor terug, tot de eerste vorst.

Ook interessant voor de bloemenliefhebber:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content