Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Getty Images

Vrouwenmantel: vijf maanden bloemen in de tuin

Ben je op zoek naar een iets hogere, mooie en makkelijke bodembedekker? Dan is vrouwenmantel misschien wel een optie. Een ingetogen sterkhouder met een bloei van wel vijf maanden lang. 

Voor lichtgroene vingers

Vrouwenmantel of Alchemilla mollis is een ideale tuinplant voor mensen met ‘lichtgroene’ vingers. Een plant die makkelijk bloeit en groeit met weinig tot geen werk aan. De plant kan zichzelf uitzaaien, maar wil je dit niet, dan zijn de zaailingen ook heel makkelijk te verwijderen.

Van mei tot september krijgt de plant decoratieve geelgroene bloemschermen. Maar het is vooral het blad dat de show steelt. De lichtgroene viltige brede bladeren parelen het regenwater of de dauw. Wanneer ze schitteren in de zon, word je getrakteerd op een mooi natuurspektakel. De bladeren worden ook vaak gebruikt in boeketten.

vrouwenmantel boeket
Getty Images
vrouwenmantel
Getty Images

Makkelijk en meegaand

Het alpenplantje gedijt op veel grondsoorten, maar floreert het best op een stenige plek, een open plaats of aan een bosrand met frisse grond. Omdat vrouwenmantel goed groeit, hoef je slechts vijf plantjes per vierkanter meter uit te zetten en dat is dan weer interessant voor de portemonnee. Wil je extra lang bloemen? Dan snoei je de plant terug na de eerste bloei en je zult zien: snel volgt een tweede lading bloemen.

Verschillende soorten (cultivars)

Naast de klassieke vrouwenmantel bestaan er uiteraard nog andere varianten. Zo heb je nog A. alpinadat het nog beter doet op een stenige bodem. Het blad is meer grijsgroen en wordt ook niet hoger dan 15 cm, wat het voor sommige mensen een interessantere bodembedekker maakt dan de klassieke variant die 30 tot 40 cm hoog wordt.  A. erythropoda wordt dan weer iets hoger en het blauwig groene blad is rond en scherper getand.

Tuincombinatie met vrouwenmantel

Vrouwenmantel is een sterke plant die makkelijk combineerbaar is door het aantrekkelijke blad en de vrij neutrale bloemkleur.

Je kunt vrouwenmantel combineren met…

…de paarse tinten van lavendel, nepeta of salvia,

vrouwenmantel
Getty Images

…het romantisch roze van rozen,

vrouwenmantel combinatie
Getty Images

…het oplichtende wit van boerenhortensia.

vrouwenmantel
Getty Images

Plantenpaspoort:

  • Plantgroep: vaste plant, perfect winterhard, niet wintergroen
  • Bloeitijd: geelgroene bloemschermen van mei tot september (tweede bloei)
  • Standplaats: zon, halfzon, schaduw
  • Planthoogte: 30 à 40 cm
  • Grondsoort: elke goede tuingrond
  • Aantal planten per vierkante meter: 5 tot 7

Plantenliefhebber? Dan vind je dit vast ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content