Dahlia’s opgraven en bewaren: zo laat je ze overwinteren

Dahlia's opgraven en bewaren: zo laat je ze overwinteren
© Getty Images

Als er één bloem niet mag ontbreken in je tuin, is het wel de dahlia. Ze vraagt weinig onderhoud, bloeit erg lang en is enorm veelzijdig. Enkel in het najaar hebben dahlia’s wat extra verzorging nodig om te overwinteren. Ontdek hier onze tips! 

Gevoelig aan koude

Dahlia’s kunnen in een pot op het terras, als snijbloem in een vaas of gewoon in de volle grond. Ze zijn dus enorm veelzijdig en makkelijk te verzorgen, maar wel gevoelig aan koude. Laat dahliaknollen daarom overwinteren op een vorstvrij plekje zodat ze volgend jaar opnieuw kunnen bloeien.

Opgraven na de eerste nachtvorst

Na de eerste nachtvorst kleuren dahlia’s donkerbruin tot zwart en is het tijd om ze te rooien. Je kunt de knollen dan nog een weekje in de grond laten zitten, zodat ze genoeg dahlia's overwinterenvoedingsstoffen kunnen opnemen voor hun winterslaap. Wacht wel niet te lang met rooien, want anders kunnen ze gaan rotten.

Om dahliaknollen op te graven, knip je eerst de stengel van de bloem af tot enkele centimeters boven de grond. Woel vervolgens de knollen voorzichtig los met een spitvork, zodat je ze niet beschadigt. Borstel daarna het zand eraf of spoel de knollen met water.

Dahliaknollen bewaren

Voor je dahliaknollen opbergt, is het belangrijk om ze eerst goed te laten drogen. Dat kun je doen door ze ondersteboven in een koele, vorst- en tochtvrije ruimte te hangen, of door ze op krantenpapier te leggen.

Eens de knollen droog zijn, kun je ze bewaren in een doos of kistje met droge turf, zaagsel, stro of krantensnippers. Zet de kist op een tochtvrije, koele plek – tussen de 4 en 7 graden Celsius – en controleer de knollen regelmatig op schimmels. Let er ook op dat de knollen niet té droog worden. Besproei ze lichtjes met water als je merkt dat ze te hard uitdrogen.

Meer voor je tuin:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)