© Getty Images

Dahliazaden verzamelen: zo creëer je je eigen unieke dahlia

Dahlia’s zijn een vaste waarde in heel wat tuinen. De meeste mensen kiezen voor dahliaknollen, maar wist je dat je ook dahliazaden kunt verzamelen? Dahlia’s zaaien is een leuke manier om zelf een unieke dahliavariëteit te kweken.

Dahliazaden of toch -knollen?

Wie dahlia’s in de tuin heeft staan, kocht waarschijnlijk dahliaknollen in de winkel. Met zulke knollen weet je namelijk heel goed welke bloemen je zult krijgen. Zo’n knol bevat  het DNA van de moederplant, dus wanneer je afgesplitste knollen ervan in de grond stopt, groeien die uit tot een exacte kopie van de moederplant. Bij knollen weet je, met andere woorden, van bij het begin welke bloem en welke kleur je zult krijgen.

Wie zich echter graag laat verrassen door de natuur kan zich eens wagen aan het zaaien van dahlia’s. Want in tegenstelling tot bij knollen kan hier elke plant anders zijn. Heb je de zaadjes van een gele sterdahlia geplukt? Schrik er dan niet van als je volgend jaar een rode sterdahlia krijgt met gele randjes. Met dahliazaadjes weet je namelijk nooit wat je zult krijgen. Elk zaadje is uniek en zeker geen exacte kopie van de moederplant. Wanneer je dahliazaden verzamelt en zaait, moet je dus vol ongeduld wachten tot de eerste bloem verschijnt om te zien welke unieke creatie je hebt.

En die variëteit hebben we te danken aan bijen en vlinders. Ieder dahliazaadje is namelijk het resultaat van de bevruchting door een bij of vlinder. Het is telkens een unieke kruising tussen de dahliabloem en het stuifmeel dat het bijtje aan zich had kleven. Ieder bezoek zorgt voor een unieke bevruchting én een uniek zaadje. Wanneer je zo’n zaadje dan laat uitgroeien tot een volwaardige plant, heb je dus een volledig unieke variëteit gecreëerd.

dahlia's zaaien
Getty Images

Waarom dahlia’s zaaien?

De voornaamste reden waarom wij graag dahlia’s zaaien, is de spanning en het enthousiasme om te zien welke variëteit de natuur heeft samengesteld met bloemen uit onze tuin. Hoe leuk is het niet om een unieke bloem te kweken die enkel in jouw tuin staat? En vol spanning af te wachten welke kleur, vorm en grootte die dahlia zal hebben?

Hoe ga je te werk?

  1. Om dahliazaden te verzamelen, knip je een uitgebloeide bloem af en laat je de zaaddoos rijpen tot de zaadjes zwart zijn. Bewaar ze op een donkere en droge plek.
  2. Zaai in het voorjaar in een tray en laat ze groeien tot het tweede paar blaadjes verschijnt. Dan verplant je ze in aparte potjes, zodat de wortels goed kunnen ontwikkelen.
  3. Eens ze stevig geworteld zijn, mag je ze behandelen zoals voorgetrokken dahlia’s: als er geen kans meer is op vorst, plant je ze buiten. 100 à 120 dagen na het zaaien zul je de eerste bloemen te zien krijgen.
  4. De nieuwe dahlia’s ontwikkelen in de loop van de lente en zomer knollen, die weliswaar kleiner en smaller zijn dan degene die je koopt.
  5. Zodra al je gezaaide dahlia’s bloeien, kun je gaan selecteren welke dahlia’s je wilt houden en welke niet. Degene die je wilt houden, kun je dan in het najaar uitgraven en bewaren zoals andere dahliaknollen.
  6. Deze nieuwe knollen zullen volgend jaar dan opnieuw dezelfde bloemen produceren. En zo kun jij dan jouw tuin vullen met eigen unieke creaties.
  7. Veel plezier!

Handig om te zien

Nog meer bloemen?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content