Getty Images

De terugkeer van de wolf in Vlaanderen: wat je moet weten

Door Nikita Goossens

Onlangs werd in de buurt van de Kalmthoutse Heide nog een wolf gespot, en dat gebeurt de laatste jaren steeds vaker in Vlaanderen. Maar waarom komen wolven naar ons land? En kunnen ze gevaarlijk zijn? Wolvenkenner Jan Loos beantwoordt onze vragen.

5X vragen over de wolf in Vlaanderen

Wat brengt de wolf hier?

Jan Loos van Welkom Wolf: “Wolven zijn al enkele jaren aan een comeback bezig in Europa. Ze worden ook beter beschermd dan vroeger. Aangezien ons land in het hart van Europa ligt, passeren wolven hier weleens op hun doorreis. Ze stoppen hier om even op krachten te komen en vestigen zich hier tijdelijk of soms zelfs permanent. De kans is groot dat wolven die je hier ziet uit Duitsland of Frankrijk komen, maar evengoed komen ze uit Polen. Ze leggen dus heel grote afstanden af, soms zelfs duizenden kilometers.”

Krijgen we in de toekomst nog meer wolven in Vlaanderen?

“Echt veel wolven tegelijkertijd zul je hier nooit zien, daarvoor is Vlaanderen te klein. Wolven gebruiken een grote oppervlakte en verdedigen hun territorium sterk. Als twee roedels zich bijvoorbeeld in de provincie Limburg vestigen, zit die al ‘vol’.

Het is wel zo dat wolven maar twee jaar bij hun ouders blijven. Dan trekken ze de wereld in om een partner en een eigen plek te zoeken. Volgroeide welpen die hier geboren zijn, blijven hier dus waarschijnlijk niet voor altijd. Zo komt er dan weer plaats vrij voor nieuwe wolven.”

In welke streken kun je ze tegenkomen?

“De meeste wolven in Vlaanderen bezoeken de provincie Antwerpen en het midden en noorden van Limburg. Enkel in Limburg leeft ook echt al een roedel (sinds 2018). Wolven kunnen zich overal aanpassen. Maar aangezien ze mensen liever mijden, zoeken ze bossen en andere plekken op waar niet veel mensen komen. Natuurlijk moet er in hun territorium ook voldoende eten – en dus ander wild – te vinden zijn. Aan de kust zal een wolf dus niet zomaar blijven.

Je kunt in principe overal in Vlaanderen op elk moment een wolf tegenkomen. Maar zodra ze mensen zien, zijn ze snel weg”

Toch kun je overal in Vlaanderen en op elk moment een wolf tegenkomen. Wolven gebruiken gewoon onze wegen, bruggen en tunnels alsof die voor hen zijn aangelegd. Als wolven niet meteen mensen zien, vooral ‘s nachts dus, durven ze ook dicht bij woningen te komen. Ze kunnen perfect tussen de huizen sluipen. Voor hen zijn dat gewoon hopen ongevaarlijke bakstenen. Maar zodra ze mensen zien, zijn ze snel weg.”

Een wolf is dus niet gevaarlijk voor mensen zoals de ‘grote boze wolf’ uit sprookjes laat uitschijnen?

“Nee, de wolf vermijdt net conflicten en is zelf bang voor óns. De kans dat je een wolf tegenkomt, is dus vrij klein. In de meeste gevallen is hij allang weg voor jij ‘m hebt gezien. Kom je hem toch tegen, bijvoorbeeld tijdens een boswandeling, blijf dan vooral rustig en drijf de wolf niet in het nauw. Het dier zal dan zelf rustig afstand nemen en weggaan. De kans dat zo’n ontmoeting fout gaat is heel klein of zelfs onbestaande.

En wat met onze (huis)dieren?

“Om kleine dieren als kippen, cavia’s of konijnen hoef je je geen zorgen te maken. Daar vult een wolf zijn holle tand niet eens mee. Kleinvee loopt wel een groot risico:

  • schapen
  • geiten
  • damherten
  • alpaca’s
  • lama’s

Wolven zijn opportunisten: ze gaan voor een maximale prooi met een minimale inspanning. Wanneer er dan dieren onbeschermd in een weide staan in de buurt van wolvengebied, zoals het Limburgse Bosland, staan ze gewoonweg in de etalage voor de wolf. Je beschermt kleinvee dus best met schrikdraad.

Als je met een hond een boswandeling maakt in wolvengebied, hou je die ook best aan de leiband. Met jou erbij zal er geen wolf komen. Maar als jouw viervoeter niet in je gezichtsveld loopt, kan het wel eens mislopen. Als je in een wolvengebied de gepaste maatregelen neemt, dan zal er niets gebeuren.”

Meer weten over de wolf? Neem dan een kijkje op de website welkomwolf.be.

Uit: Libelle 20/2021 – Tekst: Nikita Goossens

Ga eens wandelen tussen de dieren of in mooi wolvengebied:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content