© Getty Images

Wist je dat muggen eigenlijk best nuttig zijn?

Muggen hebben helaas geen al te beste reputatie: ze houden je ‘s nachts wakker met hun gezoem, zorgen voor jeukende bultjes én kunnen gevaarlijke ziektes overbrengen. Maar geloof het of niet, deze zespotige zoemers zijn eigenlijk ook best nuttig! 

De ene mug is de andere niet

Er bestaan meer dan 3.500 soorten muggen, maar lang niet iedere soort heeft het gemunt op (menselijk) bloed. Er zijn een honderdtal soorten die steken, en zelfs dan zijn het enkel de vrouwtjes die voorzien zijn van een priksnuit om bloed uit hun prooi te zuigen. Ze gebruiken de proteïnen uit het bloed om hun eitjes te versterken.

Daarnaast brengen niet alle muggen ziektes over. Malariamuggen en Aedes-muggen, waaronder de bekende tijgermug, zijn de meest gevaarlijke. Die laatste is verantwoordelijk voor het verspreiden van onder andere het zikavirus, gele koorts en het denguevirus (knokkelkoorts).

Waarom zijn muggen dan wél nuttig?

Voedsel voor andere dieren

Muggen leggen hun eitjes in het water, wat maakt dat de larven een belangrijke voedselbron zijn voor vissen en amfibieën. Volgroeide muggen zijn dan weer een lekkere maaltijd voor kikkers, vogels en vleermuizen. Als muggen zouden verdwijnen, betekent dat ook dat er minder voedsel zou zijn voor deze diersoorten.

Bestuiving

Ook voor het bestuiven van onze bloemen, planten en andere gewassen kunnen we rekenen op de mug. Alle muggen drinken nectar, wat ze vervolgens verspreiden van bloem tot bloem. Bovendien eten muggenlarven ook algen uit het water, en na hun dood vormen muggen ook weer een goede voedingsbron voor (water)planten.

En last but not least: de Forcipomyia squamipennis is een belangrijke bestuiver voor cacaobomen. Zonder deze muggensoort, zouden we dus niet kunnen genieten van chocolade!

Scheer niet alle muggen over dezelfde kam

Conclusie: niet alle muggen zijn boosdoeners. Maar we begrijpen best dat je deze insecten alsnog liever op afstand houdt. Hier vind je enkele tips om ze uit de buurt te houden.

Meer nuttige zoemers:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content