Doen! Maak zelf een bijenhotel

Doen! Maak zelf een bijenhotel

Bijtjes zijn zulke nuttige beestjes. Wist je dat er zonder bijen geen fruit zou zijn? Help ze dus een handje en geef ze een nieuwe thuis in een zelfgemaakt bijenhotel!

1 Gaten in dood hout

 

Sommige bijen nestelen zich van nature in oude kevergangen in dood hout en die zijn simpel na te maken. Boor gaten in droog hardhout (bv. es, eik of beuk) en voorzie gaten met een diameter tussen 3 en 10 mm. Probeer ervoor te zorgen dat de gangetjes zo glad mogelijk zijn en dat er geen rafelige binnenkant te zien is.

2 Holle stengels

 

Een pakje holle stengels is een ideale nestgelegenheid voor vele bijensoorten. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld bamboestengels gebruiken. Zaag de stengels met een ijzerzaagje in stukjes en stop ze in de gaten van een geperforeerde baksteen of bundel ze samen in een stukje regenpijp (PVC) of een leeg conservenblik. Stop de stengels dicht genoeg bij elkaar. Zo gaan ze wat klemmen en kunnen mezen en spechten ze minder makkelijk uit de nestkast peuteren.

3 Bloembakken

 

Verschillende bijensoorten maken hun nesten uitsluitend in leem of klei. Vul je betonnen bloembakken met een mengeling van zandige leem met een laag kleigehalte. In deze blokken boor je enkele korte gangetjes met een diameter van 5-8 mm. De bijen zullen hierin kruipen en hun nest verder zelf uitgraven. Bescherm jouw nest tegen regen met een afdekplaatje en het is helemaal klaar om nieuwe bewoners te ontvangen.

Meer info over insecten- en bijenhotels vind je op www.natuurpunt.be

Geen zin om zelf een insectenhotel te bouwen? Je kan er gelukkig ook kopen! Kijk zeker eens op de website van natuurbescherming Vivara.

Beeld: Shutterstock, Pinterest

Lees ook

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)