© Shutterstock

Doen! Maak zelf een bijenhotel

Wist je dat er zonder bijen geen fruit zou zijn? Wees dus lief voor hen en bouw een insectenhotel!

Bijtjes zijn zulke nuttige beestjes. Want wist je dat er zonder bijen geen fruit of groenten zouden zijn? Help ze dus een handje en geef ze een nieuwe thuis in een zelfgemaakt bijenhotel!

Zelf een bijenhotel maken: 3 tips

Gaten in dood hout

Sommige bijen nestelen zich van nature in oude kevergangen in dood hout. Die kun je gemakkelijk namaken door zelf gaten te boren in droog hardhout, bijvoorbeeld van es, eik of beuk. Let er op dat de gaten een diameter hebben tussen de 3 en 10 mm. Probeer er ook voor te zorgen dat de gangetjes zo glad mogelijk zijn en dat er geen rafelige binnenkant te zien is.

Holle stengels

Een pakje holle stengels is een ideale nestgelegenheid voor vele bijensoorten. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld bamboestengels gebruiken. Zaag de stengels in stukjes en stop ze in de gaten van een geperforeerde baksteen of bundel ze samen in een stukje regenpijp (PVC) of een leeg conservenblik. Stop de stengels dicht genoeg bij elkaar; zo gaan ze wat klemmen en kunnen mezen en spechten ze minder makkelijk uit de nestkast peuteren.

Bloembakken

Verschillende bijensoorten maken hun nesten uitsluitend in zand, leem of klei. Vul je betonnen bloembakken dus met een van deze grondsoorten (of een mengeling) en de bijen zullen hierin kruipen om vervolgens hun nest zelf verder uit te graven. Je herkent een bijennest aan een trechtervormig hoopje zand.

Meer info over insecten- en bijenhotels vind je op www.natuurpunt.be

Geen zin om zelf een insectenhotel te bouwen? Je kan er gelukkig ook kopen! Kijk zeker eens op de vivara.be of natuurpunt.be.

Ook leuk om te lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content