Deze plezante planten toveren een lach op je gezicht
Wat kamerplanten betreft, kan het niet exotisch en apart genoeg zijn tegenwoordig. Maar er zijn ook leuke planten die we al langer kennen, en die het meer dan waard zijn om opnieuw ontdekt te worden. Deze 5 plezante planten toveren spontaan een lach op je gezicht!
Planten die een plezier zijn om in huis te hebben
1. Olifantsoor (Alocasia wentii) – Onder moeders paraplu
Wat doe je als je door het oerwoud loopt en je wordt overvallen door een onverwachte plensbui? Juist, dan schuil je onder een reuzenblad van de Alocasia, dat in natuurlijke omstandigheden wel één meter groot kan worden, vandaar ook de naam ‘olifantsoor’.
In je huiskamer blijft de plant wel wat bescheidener, en stelt hij weinig eisen. Zet je favoriet op een lichte en zonnige plek, want Alocasia’s zonnen graag tot vijf uur aan een stuk. Staan ze te donker? Dan worden de stelen langer; een poging van de plant om de zon te bereiken. Zorg er ook voor dat de grond altijd vochtig blijft, maar vooral niet té nat om wortelrot te voorkomen.
Wat is er zo plezant aan?
Er zijn Alocasia’s met grappig gestreepte stelen (Alocasia zebrina), maar ook soorten met aparte bladeren: grillig gevormd zoals drakenvleugels (‘Polly’), puntig scherp zoals roggenstaarten (‘Stingray’) of bijzonder van kleur zoals de donkerrode Alocasia cuprea ‘Red Secret’.
Leuk weetje: als je plant zich goed voelt, gaat hij ‘gutteren’; van pure vreugde laat hij dan traantjes vocht van de punten van zijn bladeren druppelen.
2. Vrouwentong – Mysterieus als de maan
Zo bekend als de groen gestreepte vrouwentongen zijn die onze Vlaamse vensterbanken zo massaal bevolken, zo uniek is sanseveria Moonshine, die gekenmerkt wordt door een matte zilvergrijze kleur en het ontbreken van het zo typische streepjespatroon.
Voor de rest is deze prachtige vetplant al even makkelijk in onderhoud als zijn bekendere soortgenoten. Hij verkiest immers eerder te weinig water dan te veel – liefst met kleine beetjes tegelijk – en kan zowel op lichte plekken staan als in een donkere hoek in de kamer. Ook van temperatuurverschillen heeft de plant geen last, hoewel hij het graag wat warmer heeft dan te koud.
Wat is er zo plezant aan?
Dat je de plant kunt vermeerderen door de kleintjes die aan de voet van mama groeien, voorzichtig los te maken en meteen in te planten, maar ook door één blad dwars in stukken te snijden en deze in water te laten wortelen. Apart is ook dat wanneer sanseveria’s zich goed voelen op de plek die je hen hebt gegeven, ze op een zeldzaam moment kunnen gaan bloeien: er komt dan een rijzige steel uit het midden van de plant, maar die kun je beter verwijderen, omdat hij de plant veel energie kost.
3. Pauwenplant – Wat ritselt er daar?
Calathea’s zijn prachtige planten met stengels die rechtstreeks uit de aarde oprijzen, en de golvende, geribbelde, ronde of ovale bladeren zijn versierd met de mooiste motieven. Bij sommige soorten lijken die op de ‘ogen’ van pauwenveren, vandaar de naam ‘pauwenplant’.
Het blad van Calathea musaica is een indrukwekkend staaltje van wat moeder natuur kan: het heeft – zoals de naam al verklapt – een delicaat mozaïekmotief. En terwijl de meeste Calathea’s niet bloeien, valt Calathea crocata op door bloeiaren die omringd zijn door knaloranje schutbladeren.
Wat is er zo plezant aan?
Dat zodra het ochtendlicht gloort of de zon schijnt, de bladeren zich spreiden om zoveel mogelijk licht op te vangen, en ’s avonds sluiten ze zich weer met een ritselend geluid. Met een Calathea in huis word je je er dus erg bewust van dat planten levende organismen zijn!
4. Ananasplant – (Niet) om op te eten
Wie al eens een nieuwe plant heeft opgekweekt uit de kroon van een ananas, weet dat dat niet zo moeilijk is. Het resultaat is een wijduitstaande plant in rozetvorm die je woonkamer meteen een tropisch sfeertje geeft. De stugge bladeren kunnen tegen een stootje; de keerzijde is wel dat als je er tegenaan loopt, je een flinke schram oploopt.
Gewend aan tropische temperaturen, heeft de ananasplant – die familie is van de bromelia’s – een ingenieuze manier van water verzamelen: in de natuur vangt hij hemelwater op in de bladeren, van waaruit het netjes in de rozet loopt en daar beetje bij beetje door de plant wordt opgenomen. Zo geef je deze plant dan ook water: giet af en toe een scheutje in de rozet, als je ziet dat ze leeg is, en je ananasplant floreert als de beste.
Wat is er zo plezant aan?
De baby-ananasjes die uit het hart groeien! En de heerlijk zoete geur die ze verspreiden is een puur-natuur-huisparfum waar je op slag vrolijk van wordt. De geneeskracht is zijn andere troef: doordat hij ’s nachts zuurstof produceert in plaats van op te nemen, verbetert hij de luchtkwaliteit in huis. En de vrucht verspreidt een enzym dat de luchtwegen openzet, waardoor hij naast menig verstokt snurker op het nachtkastje staat.
5. Koffieplant- Hier hebben wij een boontje voor
Arabica-koffie is een van de lekkerste soorten, en de plant waar de boontjes aan groeien, heet Coffea arabica. In 1690 werd hij door de Nederlanders ingevoerd op Java en een bloeiend en met bessen overladen exemplaar kwam in 1708 vanuit Java weer in Amsterdam terecht, van waaruit koffie de rest van de wereld kon gaan veroveren.
Vandaag kun je zo’n koffieplant als kamerplant houden, die met z’n weelderige en glanzend groene bladeren een tropische toets aan je woonkamer geeft. De koffieplant houdt van licht, maar niet van volle zon, en krijgt liever een paar keer per week een beetje water dan één keer een hele scheut. Omdat hij niet goed tegen tocht kan, doet hij het prima in een terrarium, of onder een stolp.
Wat is er zo plezant aan?
Als de omstandigheden optimaal zijn, komt de koffieplant in bloei en komen er boontjes aan, die je kunt oogsten, drogen, roosteren en malen. Je eigen koffie telen, hoe leuk is dat?
Gek op kamerplanten? Dan vind je dit vast ook interessant:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!