© Getty Images

Hooikoorts in augustus? Deze plant is de boosdoener

Sommige exotische, overgewaaide planten voelen zich prima thuis in Vlaanderen. Soms zijn ze een meerwaarde, maar vaak zorgen ze ook voor overlast en schade. Zo herstart déze plant in zijn eentje het hooikoortsseizoen in augustus.

Hooikoorts in augustus

Hoewel het probleem in Vlaanderen beperkter is dan bijvoorbeeld Nederland, duikt ook hier de Ambrosia artemisiifolia af en toe op. Ambrosia artemisiifolia is een exoot uit Noord-Amerika. Met het steeds warmere weer wordt verwacht dat de plant in de toekomst almaar vaker in Vlaanderen zal bloeien.

En dat is geen goed nieuws, want de plant wekt door haar stuifmeel heel wat hooikoorts op. Mensen die hier gevoelig aan zijn en plots een opstoot krijgen in augustus, september of zelfs oktober kijken maar beter eens in de buurt of er Ambrosia artemisiifolia bloeit.

hooikoorts augustus
© Getty Images

Herkennen en verwijderen

Je herkent de éénjarige plant aan haar vele vertakkingen met behaarde rode stengels en grote geveerde bladeren. Ze bloeit met aren van geelgroene tot bruine bloempjes en kan tot 150 cm groot worden. De plant zal geen schoonheidswedstrijd winnen en is geen echte aanwinst in de siertuin.

Heb je Ambrosia artemisiifolia gespot? Dan is de meest effectieve bestrijdingsmethode het handmatig verwijderen van de planten met wortel en al. Het is belangrijk om dat te doen voordat de planten bloeien, zodat er geen pollen vrijkomen en de plant geen zaad kan vormen. Heb je een stuifmeelallergie? Draag dan handschoenen en een zonnebril om jeukende ogen, niezen en snotneuzen te voorkomen.

Een klein geluk: de plant komt niet vaak aanwaaien in tuinen, maar groeit liever op zanderige landbouwgrond zoals akkers of op schrale verlaten terreinen.

Hatsjoe! Nog meer hooikoorts-nieuws

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content