Getty Images

Storm op komst: zo bescherm je jouw tuin tegen felle rukwinden

Rukwinden met kans op storm: steeds vaker moeten we rekening houden met onstuimige weersomstandigheden. Kondigt het KMI code geel, oranje of rood aan? Loop dan snel even de tuin in en neem voorzorgsmaatregelen om ‘m te beschermen tegen een storm.

Je tuin beschermen tegen een storm

Bij hevig stormweer waait de wind 80 kilometer per uur of meer. Met zulke rukwinden kan iets al snel de lucht invliegen. Je mag er niet aan denken dat je tuinstoel plots door het keukenraam van je buurman dondert. Daarom is voorkomen altijd beter dan genezen en dat is in de tuin en rondom het huis niet anders. Even iets naar binnenhalen of vastmaken, is sneller gepiept dan de schade achteraf herstellen.

Voorzorgsmaatregelen

  • Heb je spullen in de tuin die kunnen wegwaaien? Berg ze dan voor alle zekerheid op of fixeer ze. Denk aan de trampoline van de kinderen, een speelhuisje, pergola’s of lege bloempotten. Bloempotten die in het midden van de tuin staan, zet je het best langs de muur van je huis neer. Zo hebben ze voldoende beschutting en zullen ze niet breken door de wind.
  • Controleer snel ook nog eens je heesters en bomen op oud hout of te lange takken die te dicht bij een huis groeien en snoei waar je nodig vindt.
  • Heb je bloembakken op je vensterbank? Dan kun je ze misschien nog extra verankeren of even op de grond zetten.
  • Heb je jonge bomen? Dan zouden ze voorzien moeten zijn van steunpalen. Dat zijn boompalen met rekbare boombanden die rondom je boom zijn gespannen. Zo kan je boom nog voldoende bewegen en breekt hij niet tijdens een storm.

Is de storm al bezig? Blijf dan vooral binnen en houd ramen en deuren gesloten. Je zou zomaar eens een tak tegen het hoofd kunnen krijgen, en dat wil je natuurlijk liever niet.

Heeft de storm lelijk huisgehouden?

  • Wandel een rondje in de tuin om op te ruimen. Takjes, bladeren, eventueel overgewaaid plastic of ander vuilnis. Hoe sneller opgeruimd, hoe minder het afval zich een weg baant in je tuin.
  • Grote takken afgewaaid? Zaag de wonde iets verder af zodat het proper en vlak is, en smeer nadien in met wondafdekmiddel.

Partner Content