Tuinkers zaaien: zo pak je het aan

Tuinkers zaaien: zo pak je het aan
© Getty Images

Tuinkers is een pittig kruid dat vaak wordt gebruikt als smaakmaker in soepen, salades of op broodjes. Het groeit snel en heeft niet veel plaats nodig, wat maakt dat je het gemakkelijk zelf kunt zaaien. Ontdek hier hoe je dat doet:

Tuinkers zaaien

Je kunt tuinkers (Lepidium Sativum) het hele jaar door binnen zaaien. De zaadjes bestel je gemakkelijk online of koop je bij een tuincentrum.

Zo pak je het aan

  1. Vul een bakje of schoteltje met watten of keukenpapier. Je kunt ook potgrond gebruiken, maar dat is niet noodzakelijk.
  2. Leg de zaadjes in het bakje en houd ze vochtig door ze tweemaal per dag te besproeien met een plantenspuit.
  3. Zet het bakje op de vensterbank en zorg ervoor dat de zaadjes voldoende zonlicht krijgen. De ideale kiemtemperatuur is rond 20 graden Celcius.
  4. De zaadjes ontkiemen en groeien erg snel, na ongeveer een week kun je al oogsten.

Zo simpel is het!

Ook leuk om te weten

  • Hoe vroeger je tuinkers oogst, hoe minder scherp de smaak is.
  • Je kunt het ook buiten in de moestuin zaaien, maar binnen groeit het sneller.
  • Tuinkers zit boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten, net zoals vele andere kiemgroenten.
  • Als je potgrond gebruikt in plaats van watten of keukenpapier, zullen de takjes sneller groeien.
  • Tuinkers wordt ook wel cresson, bitterkers of sterkers genoemd.

Las je deze artikels al?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)