Getty Images

Een vrij perceel in je moestuin? Dit kun je er nog mee doen!

Heb je de eerste rij vroege aardappelen gerooid? Zijn de erwtjes allemaal al geoogst en ga je de struiken verwijderen uit de tuin? Dan heb je nu een vrij perceel in de moestuin, en dat stukje kun je makkelijk hergebruiken! 

Het kan trouwens helemaal geen kwaad als je het vrije perceel even braak laat liggen. Dat is zelfs goed voor grond. Maar kun je je groene vingers toch niet bedwingen en wil je er iets mee doen? Dan hebben wij enkele leuke tips.

Een vrij perceel in de moestuin (her)gebruiken

1. Boontjes

Het is nog net niet te laat om boontjes te zaaien. Ook als je al een rijtje hebt staan, is een tweede rij zaaien een aanrader. Zo verleng je het oogstseizoen en kun je langer genieten van verse boontjes.

2. Wintermoestuin

Laat de grond nog even braak liggen, en vanaf half juli kun je er winterbloemkool of –prei planten.

3. Aardbeiplantjes

De meeste aardbeiplanten hebben nu hun piek bereikt, en beginnen volop uitlopers aan te maken. Zet daarom je planten op het perceel en laat de uitlopers wortel schieten. Eens die goed geworteld zijn en stevige planten zijn geworden, kun je ze verplanten in potten en heb je nieuwe plantjes voor volgend jaar.

4. Groenbemester

Wil je niet veel werk hebben aan het vrijgekomen perceel? Zaai er dan groenbemester op. Facelia, mosterd en Tagetes zijn enkele aanraders die het bodemleven een ware boost geven, de structuur ervan verbeteren, en vruchtbaarder maken. Zo ben je helemaal klaar voor de volgende teelt.

vrij perceel groenbemester
Facelia, mosterd en Tagetes zijn mooie groenbemesters.

Extra pluspunten: minder onkruid, en tegelijk meer bloemen die bijen en vlinders aantrekken.

5. Kindermoestuin

De zomervakantie staat voor de deur en dan kun je je kinderen betrekken bij het moestuinieren. Geef je kinderen een eigen plekje in de tuin waar ze een moestuin kunnen aanleggen. Laat ze radijzen, waterkers, pluksla, of andere groenten/kruiden (met een korte kiemperiode) zaaien. Een zonnebloem zaaien is ook een makkelijke en leuke toevoeging voor hun moestuintje. Hoe blijft magisch hoe zo’n klein zaadje uitgroeit tot zo’n grote bloeiende plant. Plezier gegarandeerd!

 

SCHRIJF JE IN OP ONZE MOESTUIN-NIEUWSBRIEF !

Wil je graag op de hoogte blijven van alle moestuin to do’s voor elk moment? Dan is onze Moestuin-nieuwsbrief een échte aanrader: een tweewekelijkse selectie van artikels boordevol tips, recepten en inspiratie waarmee je meteen aan de slag kunt. 

moestuinnieuwsbrief banner

Meer moestuinnieuws

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content