Getty Images

Kamerplanten verzorgen in de zomer: zo pak je het aan

Door Sara Dekens

De zomer is een heerlijk seizoen voor je planten. Het is lekker warm en er is veel licht en daar houden de meeste kamerplanten van. Toch vraagt de zomer een aantal aanpassingen in je verzorgingsroutine. Wij geven je graag enkele tips om je kamerplanten te verzorgen!

Kamerplanten verzorgen in de zomer: tips

1. Extra water

Controleer op regelmatige basis of de potgrond niet droog aanvoelt. De meeste planten hebben in de zomer graag wat extra water. Doe dat het liefst ‘s morgens vroeg of ‘s avonds als de zon nog niet hevig schijnt. Anders is de kans groot dat het water verdampt of de wortels schade oplopen door de zon.

Merk je dat je plant uitgedroogd is en nood heeft aan extra water? Zet ‘m dan in een schaaltje met water zodat je plant van onderuit water kan drinken.

2. Een regendouche

Bepaalde planten houden van een hoge luchtvochtigheid. In de zomer is het vaak net droog, wat deze kamerplanten niet bepaald aangenaam vinden. Met een heerlijke regendouche doe je hen enorm veel plezier. Dat kan in de badkamer, maar je kunt ze ook gewoon buiten zetten als het zachtjes regent.

De luchtvochtigheid buiten is hoger, regenwater heeft een andere samenstelling dan kraantjeswater, er is een ander soort licht wat het groeien bevordert en het stof spoelt ineens van je planten. Niets dan voordelen dus! Wel opletten dat het overtollige water goed weg kan en dat je de planten niet in de rechtstreekse zon of te harde regen zet.

3. Tijdelijk een nieuwe plek?

De meeste planten houden van licht en dus ook van de zomer. Maar te fel zonlicht kan ook schade aanrichten. Het is dus belangrijk dat je in de zomer controleert hoe het zonlicht jouw huis binnenvalt. Krijgen je planten nu wel direct zonlicht? Dan is het beter om ze tijdelijk een ander plekje te geven. Merk je dat je plant droge bruine plekken op het blad krijgt? Dan haal je ‘m beter weg uit de volle zon.

Tip: als je nieuwe plekken zoekt voor je kamerplanten, is het een goed idee om alle tropische planten bij elkaar te zetten. Zo blijft de luchtvochtigheid hoger.

4. Kamerplanten verzorgen? Zorg voor extra voeding

Tot slot is het belangrijk dat je planten in de zomer voldoende voeding krijgen. De zomer is namelijk het groeiseizoen! Merk je dat je plant niet voldoende groeit? Dan kan het aan een tekort aan voeding liggen. Ook als de nieuwe groei vervormd is of net heel klein blijft, als de plant bladeren laat vallen of niet gaat bloeien kan dit wijzen op een tekort aan voedingsstoffen in de grond.

Op vakantie?

Heb je veel planten in huis en ga je op vakantie, dan zorg je er best voor dat je kamerplanten verzorgen op je lijstje staat. Een weekendje overleven ze wel, maar als je langer weggaat, regel je best een plantenoppas. Noteer duidelijk hoeveel water en verzorging elke plant nodig heeft, zodat je bij thuiskomst niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Zeker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content