© Getty Images

Kamerplanten buiten zetten: hier moet je rekening mee houden

De IJsheiligen zijn voorbij en de zomer is stilaan in zicht. Dat betekent dat heel wat plantjes van de vensterbank (of serre) naar buiten mogen verhuizen. Ook sommige kamerplanten hebben er baat bij om buiten te vertoeven, maar dan zijn er enkele zaken om rekening mee te houden. 

Wanneer kun je je kamerplanten buiten zetten?

In principe kun je je kamerplanten buiten zetten zodra de kans op nachtvorst voorbij is en ‘s nachts de temperatuur boven de 10 à 15 graden Celsius blijft.

Maar het échte ideale moment om ze naar buiten te verhuizen? Dat is tijdens de zomer, tussen juni en september. De temperatuur loopt dan binnen vaak wat hoger op, waardoor je planten heel blij zijn om even in de frisse lucht op het terras of balkon te vertoeven.

Enkele populaire planten die graag buiten staan:

  • Bananenplant (Musa)
  • Paradijsvogelplant (Strelitzia)
  • Palmlelie (Yucca)
  • Gatenplant (Monstera)
  • Kentia palm (Howea forsteriana)
  • Vetplanten en cactussen
  • Varen

Waar moet je op letten?

Geef voldoende water

Planten die buiten staan, hebben meestal iets meer water nodig omdat hun potgrond buiten sneller uitdroogt. Controleer dus dagelijks of de grond nog vochtig genoeg is.

Groene kamerplanten die van oorsprong uit een warm en vochtig klimaat komen, houden zo nu en dan wel van een tropische douche. Een regenbuitje kan dus zeker geen kwaad, maar je kunt ze ook verwennen door hun bladeren af en toe te besproeien met lauw water.

Pot met gaatjes

Als je vaker water geeft, betekent dat ook dat er zich onderaan de pot meer water kan verzamelen. Let er dus op dat als je je kamerplanten buiten zet, hun pot voldoende drainagegaatjes heeft. Zeker als het regent.

Uit de wind

Een zacht briesje kunnen je kamerplanten wel aan, maar let op bij hevige windvlagen. Hun bladeren kunnen dan beschadigd geraken. Ze ze dus onder een afdak of tegen een muur op je balkon of terras.

Niet in de felle zon

Kamerplanten staan binnen meestal op een plek met indirect zonlicht. Zet ze buiten dus niet in de felle zon, want dan zullen hun bladeren verbranden en bruine vlekken krijgen.

Controleer op beestjes

Binnen hebben de meeste kamerplanten weinig last van ziektes of plagen, maar buiten is het klimaat natuurlijk anders. Daar is de kans groter dat je plant te maken krijgt met vervelende beestjes zoals bladluizen of andere insecten. Controleer je groene vriend dus regelmatig!

Meer plantenplezier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content