Dagboek van een overlever: 5 jaar na de aanslagen in de luchthaven van Zaventem

Dagboek van een overlever: 5 jaar na de aanslagen in de luchthaven van Zaventem
© Getty Images

Op 22 maart 2016 is Nadia als douanier aan de slag op de luchthaven. In de vijf jaar die volgen, probeert ze wat ze die dag meemaakte een plek te geven, maar het trauma heeft haar leven voorgoed veranderd.

22 maart 2016: chaos en paniek

“Onze controle-actie zit er bijna op. In de bagagezaal, net onder de vertrekhal, zijn we al van vijf uur deze ochtend reiskoffers aan het controleren en ineens is er die knal. Een gesprongen leiding? Maar de inslag is zo krachtig… Ik wrijf een fijn laagje stof weg dat van het plafond op mijn haar is gevallen. Meteen daarna een reeks kleinere knallen. Mitrailletten? Een spijkerbom? Geen idee. Maar ik voel het in elke vezel van mijn lijf: dit is de dag waar we in ons achterhoofd voor gevreesd hadden.

Instant is er paniek. Mensen die wegvluchten. Of bevriezen. En ik die als leidinggevende alleen maar verantwoordelijkheid voel. Het is míjn taak om mijn mensen en de aankomende passagiers hier veilig weg te krijgen. Maar langs waar? De nooddeuren zijn geblokkeerd. Telefoon. Collega’s Walter en Arne van in de vertrekhal: dat we in geen geval naar boven mogen komen. Telefoon. Mijn ex-man: het is al in het nieuws. Ja, ik ben veilig, maar ik moet nu door. Ik denk dat het zo’n tien minuten duurt vooraleer de brandweer en de politie ons een uitweg bieden. Tien minuten van complete chaos en ontwetendheid.”

Graag verder lezen of kijken?
Dan vragen wij je om nu EENMALIG en GRATIS een account aan te maken. Vanaf dan krijg je toegang tot al onze artikels en video’s en krijg je deze melding niet meer te zien.
...

Meer openhartige verhalen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)