© iStock

Jongerenlijn Awel kan steeds meer oproepen beantwoorden

Bij de telefonische en online hulplijn Awel kunnen kinderen en jongeren terecht die op zoek zijn naar een luisterend oor. Dankzij talloze vernieuwingen en het werven van meer vrijwilligers kunnen nu steeds meer oproepen worden beantwoord. 

Al sinds de invoering van het gratis telefoonnummer in 2004 krijgt jongerenlijn Awel (voorheen Kindertelefoon) meer oproepen dan ze kan beantwoorden. Door het werven van nieuwe vrijwilligers, hun inspanningen én een vernieuwd forum zijn het aantal beantwoorde oproepen al flink gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Vernieuwd forum

Sinds de vernieuwing van het jongerenforum in mei 2018 is het aantal goedgekeurde vragen bijna verdubbeld. Op het forum zijn een 30-tal jonge moderatoren aanwezig die afgelopen jaar zo’n 20.000 vragen en reacties verwerkten en meer dan 1.000 antwoorden schreven. Op het forum kunnen kinderen en jongeren zelf een vraag of oproep plaatsen en reageren op elkaars berichten. De kracht van leeftijdsgenotencontact is er hartverwarmend zichtbaar.

Meer vrijwilligers

In 2017 deed Awel een oproep naar meer vrijwilligers om telefoons, e-mails en chatberichten te beantwoorden. En met succes, want de luisterende oren van Awel waren in 2018 gemiddeld 17% meer aanwezig dan het jaar voordien. Ook in 2019 streeft de organisatie ernaar om meer vrijwilligers te werven. Ze hoopt dit jaar zo’n 180 nieuwe krachten te kunnen inzetten.

Relatie met ouders meest besproken thema

Welke thema’s besproken worden? Dat hangt sterk af van het platform:

  • Bij chat en telefoon is dat de relatie met ouders. Ook de relaties met medeleerlingen en vrienden en verliefdheid zijn populaire gespreksonderwerpen, vooral per e-mail.
  • Zwaardere thema’s, zoals ‘niet goed in je vel zitten’ of ‘somberheid’ worden het vaakst besproken tijdens de chat. Ook ‘depressie’, ‘zelfmoordgedachten’, ‘angst en spanning’ en ‘zelfvertrouwen’ staan er in de top 10.
  • Berichten en reacties op het forum gaan het vaakst over ‘verliefdheid’, ‘seksualiteit’, ‘niet goed in mijn vel’ en ‘mijn lichaam’.
  • De thema’s ‘seksualiteit’ en ‘mijn lichaam’ worden het minst besproken per telefoon, chat of e-mail. Wellicht voelen kinderen en jongeren te veel schaamte om erover te praten, zelfs met een anonieme vrijwilliger. Ze gaan wel op zoek naar steun bij leeftijdsgenoten als ze zich niet goed in hun vel voelen.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content