Getty Images

Mijn verhaal: na haar scheiding ontdekte Emma haar seksuele verlangens

Na de scheiding met haar jeugdliefde ging er een heel nieuwe wereld open voor Emma. Eentje vol seksuele ontdekkingen en avonturen. Dit is haar verhaal.

Emma (38): “Mijn leven speelt zich af in verschillende werelden. Een stuk ervan is doorsnee: ik werk als kleuterjuf en ben de trotse mama van twee lagereschoolkinderen. Mijn ex en ik hebben coouderschap en zorgen week om week voor de kinderen. Dat is de ‘brave’ Emma, die de meeste mensen kennen. De andere Emma leeft in een andere, meer verborgen wereld.

Na mijn scheiding legde ik via datingapps een spannend parcours af dat al snel zou uitmonden in een seksuele ontdekkingstocht langs parenclubs en avontuurtjes met mannen én vrouwen. Een wereld waarvan ik nooit verwacht had dat die voor mij zou zijn weggelegd.

“Mijn seksuele ontdekkingstocht leidde me langs parenclubs en avontuurtjes met mannen én vrouwen”

Mijn ex en ik waren jeugdliefdes. We leerden elkaar kennen op de middelbare school en zijn min of meer samen volwassen geworden. Samenwonen, trouwen, een huis bouwen, kinderen krijgen: de ene stap volgde als vanzelfsprekend op de andere. Ons seksleven was ‘gewoon’. We vrijden zoals we dachten dat het moest, we hadden geen van beiden ooit iemand anders gehad. Vrijen was voor ons: in een kwartier van A naar B, en dit ongeveer één keer per maand. Ik wist niet beter dan dat het zo hoorde.

De eerste barsten in ons voortkabbelende huwelijk kwamen er toen mijn ex een nieuwe job kreeg die meer tijd en energie vroeg. Ik stond er steeds vaker alleen voor met de kinderen. We groeiden uit elkaar, tot we uiteindelijk besloten om zo harmonieus mogelijk uit elkaar te gaan. Achteraf bekeken waren de laatste jaren van mijn huwelijk de eenzaamste van mijn leven. Ik was onderweg niet alleen mijn man kwijtgeraakt, maar ook mezelf.

De eerste maanden na de scheiding waren onwennig, maar er viel ook een last van mijn schouders: ik was opgelucht omdat ik meer tijd kreeg voor mezelf. Na een tijdje heb ik een profiel aangemaakt op Tinder, vooral op aandringen van vriendinnen. Ik deed het met een klein hartje: ik had nog nooit een date gehad, ik had zelfs nooit een andere man gekust. Hoe moest ik mezelf in hemelsnaam in de online relatiemarkt zetten? Ik wist wat ik nog niét wilde: een relatie. Wat ik dan wél wilde? Dat heb ik gaandeweg ontdekt.

Ik had geen doel, geen vooropgesteld plan. Het enige wat ik me had voorgenomen: zoveel mogelijk ‘ja’ zeggen tegen allerlei spannende en onverwachte dingen die mijn pad kruisten. Ik heb gedatet met mannen van overal in het land en van alle leeftijden. Vaak bleef het bij één afspraakje, maar twee mannen zag ik op regelmatige basis. Met een van hen heb ik mijn tweede eerste keer beleefd. Het was vuurwerk: hij beminde en verkende mijn hele lijf en nam me mee naar hoogtepunten waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden.

Al op onze eerste avond vertelde hij me dat hij nog met andere vrouwen datete. Het maakte me nieuwsgierig; het was een wereld die ik niet kende maar die ik graag wilde leren kennen. En dat heb ik gedaan: ik heb mezelf ondergedompeld in een leven van lust en wellust. Daarbij heb ik mijn lijf herontdekt én het genot dat het me verschafte. Dat ik seksueel heb kunnen experimenteren met mensen met wie ik geen emotionele band had, ervaarde ik als een voordeel. Het was ‘veilig’, in die zin dat ik niet bang moest zijn dat ik de ander kwijtraakte.

Intussen heb ik opnieuw een vriend. Al bij onze eerste ontmoeting wist ik: dit is anders, met deze man wil ik verder. Onze relatie is vast, maar niet exclusief. We hebben vanaf het begin open kaart gespeeld, kennen op seksueel vlak geen schroom en hebben geen geheimen voor elkaar.

Ik ben ook niet meer de Emma die ik een jaar geleden was. Ik heb sindsdien ontzettend veel geleerd en weet beter dan ooit wie ik ben en wat ik wil. Ik ken elke vezel en elke reactie van mijn lichaam, maar ik begrijp ook beter hoe ik emotioneel in elkaar zit. Ik heb meer inzicht gekregen in mensen, in hun verlangens en drijfveren. En, heel belangrijk, ik heb niet alleen het onderscheid leren maken tussen liefde, verliefdheid en lust, maar besef nu ook hoe belangrijk seksualiteit is voor mijn levensgeluk.

“Dat ik seksueel heb kunnen experimenteren met mensen met wie ik geen emotionele band had, ervaarde ik als een voordeel”

Soms denk ik weleens: hoe zou het gelopen zijn als ik dit allemaal vroeger had geweten, toen mijn ex en ik nog niet finaal uit elkaar gegroeid waren? We waren al zo lang samen dat we niet meer nieuwsgierig waren naar elkaar. Praten deden we nog nauwelijks, laat staan dat we onze intiemste verlangens en gedachten met elkaar deelden.

Als ik een advies zou mogen geven aan mensen in een vaste relatie is het wel: sta jezelf toe om te ontdekken wat je écht wilt en blijf communiceren met je partner. Ook over seksualiteit, ook als je denkt dat je alles al van elkaar weet. Misschien juist dan. Je zou kunnen opkijken van wat er allemaal aan de oppervlakte komt.

Emma schreef haar ervaringen neer in een boek: ‘Mijn lieve lijf’, door Emma Linckx. Uitg. Borgerhoff & Lamberigts, € 19,99.

MEER OPENHARTIGE VERHALEN:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content