Mijn verhaal: Nathalie heeft de milieuziekte en is allergisch aan allerlei chemicaliën

Mijn verhaal: Nathalie heeft de milieuziekte en is allergisch aan allerlei chemicaliën
© Getty Images

We weten dat er allergieën voor dieren, voedingsmiddelen en bepaalde stoffen bestaan, maar wist je dat er ook heel wat mensen allergisch zijn voor geuren? Nathalie (52) is er een van: ze lijdt al jaren aan Multiple Chemical Sensitivity, ook wel de milieuziekte genoemd.

Nathalie: “Tot vijf jaar geleden had ik nog nooit van geurallergie gehoord. Ik droeg parfum en gebruikte wasverzachter, zoals zoveel mensen. Ja, ik had vaak hoofdpijn, maar nooit stond ik erbij stil dat het daaraan kon liggen. Jarenlang bleef het bij sluimerende klachten, tot ik aan de slag ging in een bedrijf waar bakkersbloem wordt verwerkt. Ik had voortdurend hoofdpijn en was vaak duizelig en doodmoe. Op een dag ben ik flauwgevallen op het werk en belandde ik in het ziekenhuis. Maar omdat de dokters niets abnormaals vonden, ging ik al snel weer aan de slag. Toch bleven dezelfde klachten terugkomen, en ze werden steeds erger. Hoofdpijn, duizeligheid, jeuk, rode vlekken, astma-aanvallen, het hield niet op. Soms vond mijn man Marc me zelfs bewusteloos op de grond. Ik was zo vaak ziek dat ik werd ontslagen. Daar stond ik dan: ik was mijn job kwijt en ik wist nog steeds niet wat er met mij aan de hand was. Allerlei artsen heb ik geconsulteerd – van een endocrinoloog tot een neuroloog – maar ze stonden allemaal voor een raadsel. Sommige zeiden vlakaf dat het probleem waarschijnlijk tussen mijn oren zat. Maar ik wíst dat er iets mis was met mijn lichaam, ik wist alleen niet wat. Op een dag, toen ik me redelijk goed voelde, begon ik de gang van ons huis te schilderen. Plots voelde ik me misselijk, brak het zweet me uit en ging mijn hart als een razende tekeer. Ik ben naar de telefoon gekrópen en heb mijn huisarts opgebeld. Toen hij me op de grond vond en zag dat ik aan het schilderen was, heeft hij de link gelegd en me meteen naar een allergoloog gestuurd.

Graag verder lezen of kijken?
Dan vragen wij je om nu EENMALIG en GRATIS een account aan te maken. Vanaf dan krijg je toegang tot al onze artikels en video’s en krijg je deze melding niet meer te zien.
...

Meer openhartige verhalen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)