Getty Images

Mannen over vrouwen die diëten: “Eerlijk? Ik zie het verschil niet als mijn vrouw zegt dat ze een paar kilo’s kwijt is”

Door De Redactie

Vrouwen die op hun lijn letten. Het is een fenomeen waar mannen met verbazing naar kijken. Hoe denken zíj over seldersmoothies, eetdagboeken en soepdiëten?

Dimitri (45)

“Mijn vrouw wordt altijd kwaad als ik zeg dat ik haar vroeger even mooi vond. Mannen houden nu eenmaal van vrouwen met voluptueuze vormen”

Mijn vrouw is de afgelopen maanden spectaculair vermagerd. Ze is maar liefst tien kilo kwijtgeraakt door een combinatie van sporten en intermittent fasting. Ik bewonder haar doorzettingsvermogen, en ik kan niet ontkennen dat ze er fantastisch uitziet. Ze heeft echt ongelooflijk hard gewerkt om haar doel te bereiken. Ze straalt telkens wanneer ze een complimentje krijgt. Haar zelfvertrouwen heeft een enorme boost gekregen en dat heeft ook een positief effect op onze intieme relatie. Ik ben blij voor haar dat ze zich zo goed in haar vel voelt, maar ik blijf erbij dat ik haar vroeger even mooi vond. Ze wordt zelf altijd een beetje kwaad als ik dat zeg, maar het is gewoon een feit dat mannen houden van een vrouw met voluptueuze vormen. Ik ben vooral blij dat we nu eindelijk weer normaal kunnen eten!”

Mark (57)

Het dieetverhaal van mijn vrouw begon in de jaren negentig met het Montignacdieet. We waren nog maar een paar jaar getrouwd, en na de zwangerschap van onze eerste zoon was ze een paar kilo’s bijgekomen. Via een vriendin had ze over Montignac gehoord, en plots kwamen er geen aardappelen meer op tafel en mochten we bepaalde voedingsmiddelen niet meer combineren. Ik herinner me ook dat ze van die peperdure speciale producten kocht, zoals Montignac-confituur. Ik vond dat verschrikkelijke geldklopperij, maar zij was ervan overtuigd dat het werkte. Gelukkig is die hele hype na een tijdje uitgestorven, maar in de jaren daarna is elk mogelijk dieet bij ons in huis gepasseerd, van het soepdieet en die rare shakes tot Weight Watchers. Eerlijk gezegd vond ik het complete tijdverspilling, want ik heb altijd van mijn vrouw gehouden zoals ze was. Soms gingen er een paar kilootjes af, maar die kwamen er meestal ook vrij snel weer bij. Ik heb nooit begrepen waarom al dat afzien nodig was. Gelukkig heeft ze na de menopauze vrede genomen met haar lichaam. Ze eet nu gezond, en al die zinloze diëten zijn godzijdank verleden tijd.”

Stefan (53)

Mijn vrouw en mijn dochter letten altijd en overal op hun lijn, zelfs op vakantie. Van elk product kennen ze het aantal calorieën en zelfs op restaurant bespreken ze met elkaar wat de beste keuze is voor hun dieet. Stapelgek word ik ervan! Ik heb mijn vrouw ook al verweten dat ze onze dochter met issues over haar lichaam heeft opgezadeld. Al sinds haar kindertijd waarschuwt ze haar dat ze niet te dik mag worden. Ik kan de keren niet meer tellen dat we daar al ruzie hebben over gemaakt.”

Jonas (33)

“Ik weet dat het onderwerp gevoelig ligt. Daarom hou ik wijselijk mijn mond als mijn vriendin tijdens een etentje de kroketten laat liggen of het dessert overslaat”

Mijn vriendin heeft in haar puberteit een eetstoornis gehad, dus voeding en diëten zijn bij ons altijd heikele gespreksonderwerpen geweest. Ze heeft haar eetproblemen weliswaar overwonnen, maar ik weet dat het nog steeds gevoelig ligt. Daarom hou ik wijselijk mijn mond als ze tijdens een etentje de kroketten laat liggen of het dessert overslaat. Ik weet hoezeer haar zelfbeeld afhangt van haar gewicht, en ik vertrouw erop dat ze nooit meer zal afglijden naar een ongezond voedingspatroon. Dat neemt niet weg dat ik het jammer vind dat ze zichzelf soms dingen ontzegt uit angst om bij te komen. Af en toe kan ik het niet laten om haar aan te sporen om een ijsje te eten of nog een glas wijn te drinken. Ik ben een echte levensgenieter, en lekker eten en drinken horen daarbij. Niets triestiger dan aan tafel te zitten met een heerlijke portie frieten met stoofvlees terwijl je vriendin aan de overkant een saai slaatje zit te eten.”

Geert (28)

Op maandagochtend zit mijn vriendin altijd vol goede moed, maar na een paar dagen zie ik haar goede voornemens meestal smelten. Ik heb geleerd om daar geen opmerkingen over te maken, want dan krijg ik gegarandeerd de volle laag. Maar hoe consequent ben je als je een hele dag alleen maar groenten en fruit eet en ’s avonds voor de tv een zak m&m’s opentrekt? Van mij mag ze chips en chocolade eten zoveel ze wil, maar achteraf begint ze dan te zeuren over hoe opgeblazen ze zich voelt en wat voor een mislukkeling ze is. En de volgende dag begint ze gewoon weer van voren af aan!”

Steve (39)

Ik ben ervan overtuigd dat vrouwen veel meer zelfbeheersing hebben dan mannen. Toen mijn vriendin vorige zomer vastberaden was om enkele kilo’s te verliezen voor we op vakantie vertrokken, besliste ik dat ik samen met haar op dieet zou gaan. Ik moest dringend mijn bierbuikje aanpakken, en het leek mij handig om ineens samen ons eetpatroon te veranderen. We kozen ervoor om zoveel mogelijk suikers uit onze voeding te bannen, te focussen op groenten en fruit en enkel nog tijdens het weekend alcohol te drinken. Mijn vriendin ging vol goede moed van start. Haar discipline motiveerde mij om door te bijten. De eerste week lukte het me vrij goed om me aan de afspraken te houden, maar al na een tiental dagen ging het mis. De wereld zit bomvol verlokkingen! Ik vond het aartsmoeilijk om een pintje te weigeren op een terrasje met collega’s. En een vrijdagavond zonder frieten van de frituur was voor mij een marteling. Ik zag dat mijn vriendin het ook moeilijk had, maar zij slaagde er wel in om vol te houden en haar streefgewicht te bereiken, terwijl er bij mij geen grammetje vet is afgegaan. Ik kan alleen maar respect hebben voor al die vrouwen die op hun lijn letten. En aan mannen die commentaar geven kan ik aanraden om het eens één week zelf te proberen. Ze zullen snel een toontje lager zingen!”

Gerard (72)

Eerlijk? Ik zie het verschil niet wanneer mijn vrouw zegt dat ze een paar kilo’s kwijt is. Misschien ben ik van de oude stempel, maar ik heb mijn vrouw graag met ‘een beetje pak aan’, zoals ze vroeger zeiden. Zo’n mager scharminkel, daar vind ik niks aan. Voor mij hoeft mijn vrouw dus zeker niet op dieet te gaan. Toen ze dat onlangs toch deed omdat ze vond dat haar conditie er slecht aan toe was, liet ik haar begaan. Ze ging elke dag wandelen met een vriendin en kocht plots magere yoghurt en margarine in plaats van de volle zuivel die we normaal altijd in huis hebben. Dat smaakte naar niks! Ik begrijp niet dat je jezelf iets wilt ontzeggen, alleen maar om in een maatje minder te passen. Geef mij maar een stevige biefstuk met peperroomsaus. Ik zal mijn broeksriem nadien wel een beetje losser doen.”

Pieter (34)

“Ik word er gek van. Eerst zeggen dat ze geen dessert neemt, maar dan wel mijn dame blanche opeten. Inclusief de slagroom!”

“Mijn vriendin mag van mij eten of niet eten wat ze wil, maar waar ik stapelgek van word, is deze scène op restaurant: ‘Nee, schat, ik neem geen dessert, straks past geen enkele broek meer’, om dan nog geen twee seconden nadat de dame blanche op tafel staat, mijn lepel te pikken en alles op te smikkelen. Inclusief de slagroom.”

Gino (44)

Als mijn vrouw op dieet gaat is het hele gezin daar het slachtoffer van. Dan komt er opeens drie keer per week gestoomde broccoli en droge kip op tafel. Ik heb er geen enkel bezwaar tegen dat zij gewicht wil verliezen, maar ik vind niet dat we daarom allemaal onze eetgewoontes moeten aanpassen. Ook de kinderen protesteren wanneer ze fruitsla in plaats van chocoladepudding als dessert krijgen. Ik heb ondertussen in de garage een geheime voorraad koekjes aangelegd, zodat ik achter haar rug kan gaan snoepen. Een mens moet toch overleven, nietwaar?”

Dave (38)

Toen mijn ex vijf kilo was aangekomen nadat ze gestopt was met roken, besliste ze van de ene op de andere dag om enkel nog te overleven op appelen, komkommer, water en groene thee. Ik vond dat compleet onverantwoord, maar zij had ergens online gelezen dat Beyoncé of één of andere popster dat dieet ook volgde. Ze heeft het welgeteld drie dagen volgehouden, tot ze zich zo slap begon te voelen dat ze bijna niet meer uit bed geraakte. Ik kon haar maag horen grommen!”

Walter (59)

Mijn vrouw mag zoveel of zo weinig eten als ze wilt. Dat diëten op zich interesseert mij niet. Maar ik erger mij blauw aan al dat gepraat over eten, alsof dat het belangrijkste is wat er bestaat! Mijn vrouw en haar zus letten al hun hele leven op hun lijn. En mijn schoonbroer en ik moeten dus ook al jaren luisteren naar hun discussies over goede en slechte vetten, suikervervangers en koolhydraten. Dikwijls werpen we elkaar aan tafel veelbetekenende blikken toe als ze weer eens beginnen te vergelijken hoeveel calorieën er in een bepaald gerecht zitten. We zijn gestopt met hen tegen te spreken als ze een gin-tonic kiezen in plaats van een glas rode wijn omdat ze daar zogezegd minder dik van worden. En als er brood op tafel staat in het restaurant, weten we dat wij dat alleen zullen mogen opeten. Of dan delen ze samen een dessert, maar bestellen ze wel extra slagroom bij de dame blanche! (lacht) Ik ben blij dat ik op zo’n momenten mijn schoonbroer heb om samen met onze ogen te draaien.”

Bram (49)

Als ik heel eerlijk ben, vind ik het prima dat mijn vrouw op haar lijn let. Doordat zij gezond en licht kookt, kan ik zelf mijn gewicht ook veel beter onder controle houden. Vroeger aten we veel vaker vlees met aardappelen en zware sauzen, maar sinds mijn vrouw de boeken van Pascale Naessens en Sandra Bekkari heeft ontdekt, heeft ze een heel andere stijl van koken ontwikkeld. In het begin vond ik het wennen. Ik miste mijn roomsaus en mijn smaakpapillen moesten zich aanpassen aan de nieuwe smaken. Maar ik moet toegeven dat ik mij na een tijdje veel beter begon te voelen. We zijn allebei een paar kilo’s kwijt en voelen ons beter in ons vel. Lichter eten heeft een positief effect op je humeur en zorgt er vanzelf voor dat je op andere vlakken ook gezondere keuzes begint te maken. Natuurlijk eten we af en toe nog eens frieten, en als we op restaurant gaan zal ik nog steeds een lekker stuk vlees kiezen. Maar nu kan ik daar veel bewuster van genieten. Ik zou het dus zeker geen dieet noemen, wel een gezonde levensstijl.”

Yves (36)

“Mijn opluchting is altijd groot als mijn vriendin er na een week of twee de brui aan geeft en met een zak popcorn naast mij in de zetel ploft. Dan denkt ik: yes, ik heb mijn lief terug!”

Als mijn vriendin op dieet is – ongeveer twee keer per jaar: na de feestdagen en voor de zomervakantie – merk ik dat onmiddellijk aan haar humeur. De eerste twee dagen valt het nog mee, maar daarna komt de ‘zeurfase’. Dan heeft ze constant honger en werkt ze haar frustraties uit op mij. Ik weet dat ik dan beter niet te dicht in haar buurt kom, en al zeker niet met een ijsje of een zak chips in mijn handen. Van mij mag ze best diëten, maar ik vind het niet eerlijk dat onze relatie er telkens onder lijdt als zij beslist dat ze een paar kilo’s wil verliezen. Het gaat soms zo ver dat we knallende ruzie maken om de meest futiele dingen. Mijn vriendin is gewoon zichzelf niet als ze honger heeft. Volgens mij doet ze ook iets verkeerds, want ik lees altijd dat je geen honger zou mogen hebben als je op dieet bent. Daar durf ik al helemaal geen opmerking over te maken, ik ben er zeker van dat ze mijn neus eraf zou bijten. Mijn opluchting is dan ook altijd groot wanneer ze er na een week of twee de brui aan geeft en met een zak popcorn naast mij in de zetel ploft. Dan denkt het stemmetje in mijn hoofd stilletjes: yes, ik heb mijn lief terug!”

Jens (30)

Al sinds ik haar ken, houdt mijn vriendin een eetdagboek bij. Daarin noteert ze nauwgezet alles wat ze op een dag eet en drinkt, zelfs het kleinste koekje bij de koffie of het aantal suikerklontjes in haar thee. Enkel wanneer we op vakantie gaan, laat ze het schriftje veertien dagen thuis. Ik vind haar obsessie met eten lichtjes absurd, want ze weegt helemaal niet te veel. Als ik dat zeg, beweert zij net dat het komt omdat ze zo bewust met haar voeding bezig is. Ik kan dus niet winnen.” (lacht)

Jeremy (40)

Mijn vrouw heeft jarenlang allerlei diëten geprobeerd, maar het is pas sinds ze het programma van de Weight Watchers volgt dat ze echt is beginnen te vermageren. Ze volgt het samen met een vriendin, en ik vermoed dat het helpt dat ze elkaar kunnen motiveren. Ze gaan ook twee keer per week samen sporten. Ik ben zelf een heel sportief type, en ik geef eerlijk toe dat ik veel aandacht besteed aan mijn uiterlijk. Ik vind het dan ook heel fijn dat mijn vrouw op haar lijn let. Ik heb haar dikwijls aangespoord om naar de fitness te gaan, maar vroeger had ze daar geen oren naar. Na een half jaar is ze al bijna tien kilo kwijt en het resultaat is echt spectaculair. Ze ziet er fantastisch uit, en ik ben weer even verliefd op haar als toen we elkaar pas leerden kennen. Uiteraard heb ik haar altijd graag gezien, maar ze zit nu beter in haar vel en dat straalt ze ook uit. Ik ben apetrots wanneer ik samen met haar over straat wandel.”

Paul (50)

“Kunnen vrouwen niet gewoon met z’n allen afspreken dat ze er goed uitzien zoals ze zijn? Dan zou al dat diëten niet nodig zijn”

“Mijn moeder, mijn zussen, mijn vrouw, mijn collega’s… Ik ken geen enkele vrouw die nog nooit op dieet is geweest. Allemaal willen ze afvallen. Je vraagt je af waarom, maar het lijkt wel een soort collectieve afspraak dat vrouwen magerder moeten worden dan ze eigenlijk zijn. Als ze nu gewoon met z’n allen zouden afspreken dat ze er goed uitzien zoals ze zijn, zou al dat diëten niet nodig zijn, toch? Mannen hebben veel minder last van die extra kilo’s. Misschien begrijp ik het niet omdat ik geen vrouw ben, maar voor mij lijkt de oplossing simpel: aanvaard jezelf zoals je bent, eet gezond en profiteer af en toe van het leven. Liever gelukkig met een maatje meer dan ongelukkig met een slanke lijn.”

Tomas (45)

Wat mij zo verbaast aan het eetgedrag van mijn vrouw, zijn de extremen. Ofwel hongert ze zichzelf uit door dagenlang enkel sapjes en soep te drinken, ofwel werkt ze ’s avonds een hele doos Oreo’s naar binnen. Echt consequent is ze dus niet. (lacht) De logica ontgaat mij volledig, want volgens mij doen de calorieën van die koekjes het hele effect van die sapjes teniet. Maar waarschijnlijk hoef ik niet op zoek te gaan naar logica… Als ze gemotiveerd is om te vermageren, slaat ze dagelijks het ontbijt over en komt ze thuis van de supermarkt met zakken vol spinazie, selder en andere groene dingen, waar ze dan onsmakelijke smoothies van maakt. Of ze kookt ineens elke dag linzen, iets wat we anders bijna nooit eten. Maar als ze dat dus een tijdje heeft volgehouden, is ze zo trots dat ze zichzelf beloont met een pot Ben & Jerry’s-ijs of een hele zak chips. Iemand moet mij dat toch eens uitleggen, want ik begrijp er niks van.”

Uit: Libelle 17/2020 – Tekst: Ans Vroom

Meer openhartige verhalen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content