Openhartig: 25 jaar na de ontvoering van An en Eefje doet vriendin Recha haar verhaal

Openhartig: 25 jaar na de ontvoering van An en Eefje doet vriendin Recha haar verhaal
Getty Images

Op 22 augustus is het 25 jaar geleden dat ons land stilstond. Twee jonge meisjes, An en Eefje, keerden niet meer terug van een weekje vakantie met vrienden. Vriendin Recha vertelt hoe ze de verdwijning en de onzekerheid daarna heeft beleefd. En hoe het haar leven nog altijd beïnvloedt.

Gitzwarte bladzijde

Ze vertrokken met zoveel goesting naar zee, onbezorgd en uitbundig, het groepje vrienden van toneelkring Harlekijn uit Hasselt. Het was augustus 1995 en voor sommigen van hen was het hun eerste trip zonder ouders. Hoe drastisch hun leven vanaf dan zou veranderen, hadden ze zich in de verste verte niet kunnen voorstellen. In één klap werd al die onbezorgdheid uit hun leven geveegd en moesten ze tegen wil en dank meeschrijven aan een gitzwarte bladzijde uit de Belgische geschiedenis.

De vriendengroep van toen bestaat niet meer. Enkelen zijn uitgeweken naar het buitenland. Sommigen hebben nog onderling contact. Als we polsen of ze hun verhaal willen doen, houden de meesten de boot af. Omdat in die herinneringen duiken te zwaar zou zijn. Of omdat ze tot op vandaag worstelen met hechtingsproblemen die voortvloeiden uit het verlies. Problemen die misschien vermeden hadden kunnen worden als er toen naar hen was geluisterd.

Eén van de vriendinnen, Recha, wil na enige aarzeling haar verhaal toch doen. “Ik vrees dat de generatie van mijn kinderen niet eens meer weet wie An en Eefje waren, terwijl hun verdwijning zo veel levens heeft beïnvloed. Een hele maatschappij eigenlijk. Hun verhaal mag niet vergeten worden. Het zou iedereen die erbij betrokken was onrecht aandoen.”

Graag verder lezen of kijken?
Dan vragen wij je om nu EENMALIG en GRATIS een account aan te maken. Vanaf dan krijg je toegang tot al onze artikels en video’s en krijg je deze melding niet meer te zien.
...

Meer openhartige verhalen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)