Gerbera’s: hoe verzorgen?

Gerbera's: hoe verzorgen?

Gerbera’s, wat zijn ze mooi! Zowel als kamerplant én als boeket fleuren de kleurrijke bloemen heel je interieur op. Als je ze goed verzorgt, kun je er een hele tijd van genieten. Zo doe je het!

Verse gerbera’s

De gerbera is een vrolijk bloeiende, sterke plant met tientallen kleurrijke blaadjes. De buitenste blaadjes bepalen de vorm van de bloem en in het hart vormen zich ringen van meeldraden. Hieraan kun je ook zien of de bloem vers is of niet: bij een verse gerbera bloeien de buitenste 2-4 ringen, maar als er meerdere meeldraadkransen zichtbaar zijn, is de bloem minder vers.

In de verzorging van deze prachtige bloemen onderscheiden we twee soorten: de gerbera als snijbloem en als kamerplant, in een pot.

Standplaats

Kamerplant

Je potgerbera’s staan best op een lichte plek in je huis, zonder direct fel zonlicht. Hoe lichter hij staat, hoe lichter de kleur van je blaadjes uiteindelijk worden! Zet ze in een pot die groot genoeg is zodat de plant kan groeien. Zorg er ook voor dat het water weg kan vloeien: kies dus altijd voor een pot met gaatjes (die je eventueel nog in een sierpot kunt zetten).

Snijbloem

Gerbera’s als snijbloemen staan ook best op een lichte plaats, maar je houdt ze best weg van tocht en extreme warme. Vermijd ook direct zonlicht en zorg ervoor dat ze niet te dicht bij rijpend fruit staan. Zet ze in ieder geval op een plekje waar je ze goed kunt zien, zodat je extra hard kunt genieten van deze vrolijke bloemen!

 

Water geven

Kamerplant

De grond van je potgerbera is best altijd vochtig, maar let op dat er geen water aan de onderkant van de pot komt te staan om wortelrot te voorkomen. Probeer de bloemen trouwens regenwater te geven in plaats van kraantjeswater: hier zit geen kalk in en is dan ook beter voor de gezondheid van je plant. Af en toe een beetje plantenvoeding toedienenkan bovendien zeker geen kwaad.

Snijbloem

Heb je een mooi boeket gerbera’s gekregen? Knip of snij dan eerst 2 cm van de steeltjes en zet ze in een schone, glazen vaas met fris water. Let wel op: doe er niet te veel in, want dan kunnen de steeltjes gaan rotten. Die steeltjes zijn heel gevoelig voor bacteriën en vervuiling, ververs het water daarom dagelijks. Zo heb je soms tot twee weken geniet van je boeket!

Wist je trouwens dat …

  • … gerbera’s naar het licht groeien? Daarom vind je ze bij de bloemist dikwijls ondersteboven gehangen, zodat ze mooi recht blijven.
  • … de bloemen zelfs als snijplant nog een beetje groeien in de vaas?
  • … het hart van de gerberabloem eigenlijk bestaat uit kleine, kokervormige bloemetjes?
  • … de steeltjes van de gerbera behaard zijn? Daarom zien ze er wollig uit en voelen ze zacht aan.

Bekijk hier hoe je zelf een mooi gerberaboeket maakt: leuk om aan iemand òf aan jezelf cadeau te doen!

Nog meer bloemenplezier:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)