Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Getty Images

Gerbera’s: hoe verzorg je ze?

Door Jolien Thieleman

Gerbera’s, wat zijn ze mooi! Zowel als kamerplant, in een boeket, als in de tuin vrolijken ze élk plekje op. Als je ze goed verzorgt, kun je er een hele tijd van genieten. Zo doe je het!

Verse gerbera’s

De gerbera is een vrolijk bloeiende, sterke plant met tientallen kleurrijke blaadjes. De buitenste blaadjes bepalen de vorm van de bloem en in het hart vormen zich ringen van meeldraden.

Hieraan kun je ook zien of de bloem vers is of niet: bij een verse gerbera bloeien de buitenste 2-4 ringen, maar als er meerdere meeldraadkransen zichtbaar zijn, is de bloem minder vers.

In de verzorging van deze prachtige bloemen onderscheiden we drie soorten: de gerbera als snijbloem, als kamerplant in een pot of in de volle grond buiten.

Standplaats

Kamerplant

Je potgerbera’s staan best op een lichte plek in je huis, zonder direct fel zonlicht. Hoe lichter hij staat, hoe lichter de kleur van je blaadjes uiteindelijk worden! Zet ze in een pot die groot genoeg is zodat de plant kan groeien. Zorg er ook voor dat het water weg kan vloeien: kies dus altijd voor een pot met gaatjes (die je eventueel nog in een sierpot kunt zetten).

gerbera
Getty Images

Snijbloem

Gerbera’s als snijbloemen staan ook best op een lichte plaats, maar je houdt ze beter weg van tocht en extreme warme. Vermijd ook direct zonlicht en zorg ervoor dat ze niet te dicht bij rijpend fruit staan. Zet ze in ieder geval op een plekje waar je ze goed kunt zien, zodat je extra hard kunt genieten van deze vrolijke bloemen!

gerbera
Getty Images

In volle grond

Je zou het niet op het eerste zicht denken maar gerbera’s kun je als vaste plant in de border zetten. De plant heet gerbera Garvinea en is winterhard. Hij bloeit al in het vroege voorjaar tot aan de eerste vorst. Een kleurrijke aanwinst in je tuin, dus! Elke bodemsoort is geschikt en de plant gedijt prima in de volle zon en in de halfschaduw.

gerbera
Getty Images

Water geven

Kamerplant

De grond van je potgerbera is best altijd vochtig, maar let op dat er geen water aan de onderkant van de pot komt te staan om wortelrot te voorkomen. Probeer de bloemen trouwens regenwater te geven in plaats van kraantjeswater: hier zit geen kalk in en is dan ook beter voor de gezondheid van je plant. Af en toe een beetje plantenvoeding toedienenkan bovendien zeker geen kwaad.

Snijbloem

Heb je een mooi boeket gerbera’s gekregen? Knip of snij dan eerst 2 cm van de steeltjes en zet ze in een schone, glazen vaas met fris water. Let wel op: doe er niet te veel in, want dan kunnen de steeltjes gaan rotten. Die steeltjes zijn heel gevoelig voor bacteriën en vervuiling, ververs het water daarom dagelijks. Zo heb je soms tot twee weken geniet van je boeket!

In volle grond

Ook buiten is de gerbera een dorstige plant. Dat komt omdat het groene blad veel water verdampt. Je zult zien dat de plant er na een warme droge dag snel slapjes kan bijhangen. Even de dorst lessen of ‘s nachts laten recupereren door de dauw en ze zijn weer springlevend. Pluk ook regelmatig de uitgebloeide bloemen zodat je steeds weer nieuwe bloemen krijgt.

gerbera
Gerbera Garvinea – Getty Images

Wist je trouwens dat…

  • … gerbera’s naar het licht groeien? Daarom vind je ze bij de bloemist dikwijls ondersteboven gehangen, zodat ze mooi recht blijven.
  • … de bloemen zelfs als snijplant nog een beetje groeien in de vaas?
  • … het hart van de gerberabloem eigenlijk bestaat uit kleine, kokervormige bloemetjes?
  • … de steeltjes van de gerbera behaard zijn? Daarom zien ze er wollig uit en voelen ze zacht aan.
  • ….er ook minivarianten bestaan? Deze heten de germini en passen mooi in bloemstukken.

Bekijk hier hoe je zelf een mooi gerberaboeket maakt: leuk om aan iemand òf aan jezelf cadeau te doen!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Nog meer bloemenplezier:

Schrijf je in voor onze moestuinnieuwsbrief

Abonneer je op onze moestuinnieuwsbrief en ontvang tweewekelijks op zaterdagochtend het beste moestuinnieuws, gratis en voor niets in je mailbox!

PS: Ben je al lid van onze Libelle Tuinclub op Facebook? Da’s een supergezellig clubje van mensen met een passie voor groen die elkaar inspireren, vragen en tips uitwisselen. Dat ontdek je allemaal hier!

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!