© Getty Images

Inductiekookplaat schoonmaken: do’s en don’ts

Door Sara Dekens

Steeds meer mensen kiezen in plaats van gas of keramisch voor een inductiekookplaat in hun keuken. Wij begrijpen waarom: het ziet er strak uit, het gaat snel, en het is bovendien kindvriendelijk én energiezuinig. Maar hoe moet je zo’n inductiekookplaat eigenlijk schoonmaken?

Wat is een inductiekookplaat?

  • Een inductiekookplaat heeft als belangrijkste en aangenaamste kenmerk dat de plaat enkel warm wordt wanneer er een pan/pot op staat. Haal je die eraf, dan koelt de plaat snel weer af.
  • Wanneer je voor het eerst kookt op een inductiekookplaat, kijk je best eens naar de bodem van je kookpotten en -pannen. Niet elke pot/pan is geschikt voor zo’n kookplaat. De bodem moet namelijk magnetisch en dik zijn, zodat er contact kan zijn tussen de pan en de kookplaat.

Inductiekookplaat schoonmaken

De do’s:

  • Wanneer je de inductiekookplaat gaat schoonmaken, gebruik je een microvezeldoekje. Deze doekjes zijn erg zacht en laten geen krassen achter.
  • Als het nodig is om grondiger schoon te maken, kun je kiezen voor een sopje van water met afwasmiddel. Wring je microvezeldoekje goed uit zodat het enkel vochtig is om je kookplaat schoon te vegen. Veeg nadien nog eens na met een vochtige doek met enkel water en droog de plaat na om strepen te voorkomen.
  • Besteed extra aandacht aan de rand van je kookplaat. Hier kan zich namelijk een boel vuil ophopen.

De don’ts:

  • Schuursponsjes of schurende reinigingsmiddelen zijn uit den boze als je een krasloze kookplaat wilt.
  • Wacht niet te lang met schoonmaken. Maak er een gewoonte van om meteen na het koken etensresten te verwijderen en je kookplaat schoon te vegen. Laat je het vuil aankoeken, wordt het alleen maar lastiger om je fornuis proper te krijgen. Toch last van aangekoekt vuil, dan kan een speciale glasschraper voor inductie soelaas bieden.

Ook interessant voor jou:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content