energiedilemma's
© Getty Images

Watt kost dat? 11 energiedilemma’s voor jou uitgerekend

De torenhoge energieprijzen mogen dan wel gezakt zijn, het komt er nog steeds op aan de juiste keuzes te maken. Maar welke trucs lonen echt, en welke zijn vooral gedoe zonder resultaat? Wij rekenen de lastigste energiedilemma’s voor jou uit!

11 energiedilemma’s voor jou uitgerekend

1. Ik ga een nieuwe keuken installeren. Welk fornuis kies ik: gas of elektrisch?

Dat is geen evidente keuze aangezien zowel de gasprijzen als die van elektriciteit de voorbije maanden recordhoogtes bereikten. Zulke prijsstijgingen zijn er niet meer geweest sinds de oliecrisis in de jaren zeventig. Hoeveel je bij het koken exact verbruikt, hangt van veel dingen af: je type fornuis, het merk, de kwaliteit van je kookpotten, wat voor gasketel je hebt… Maar een vergelijking van de gas- en de elektriciteitsprijs helpt je wellicht bij je keuze.

  • Een gemiddeld gezin dat in augustus een nieuw jaarcontract voor gas afsloot, betaalde daarvoor maar liefst 3791 euro per jaar. Een recordbedrag, en bijna een verdubbeling op een jaar tijd. Volgens sommige experts zal het deze winter door onze afhankelijkheid van Rusland nóg hoger gaan. Ook al vormt een kookfornuis maar een beperkt deel van je dagelijks gasverbruik – het grootste deel gaat naar verwarming – is het niet zo verstandig om te investeren in een energiebron die de volgende jaren misschien nóg duurder wordt.
  • Een gemiddeld gezin dat in augustus een nieuw jaarcontract voor elektriciteit afsloot, betaalde daarvoor 2154 euro per jaar. Ook een smak geld, en een verdubbeling ten opzichte van een jaar geleden. Maar het is toch vooral de gasprijs die helemaal op hol geslagen is en onvoorspelbaarder is dan ooit. Heb je zonnepanelen, dan produceer je hoe dan ook een groot deel van je elektriciteit zelf. In dat geval is een elektrisch vuur een must. Bovendien is elektriciteit de energie van de toekomst, en zijn er veel ‘aanmoedigingsmaatregelen’ zoals premies om over te schakelen naar elektriciteit. Niet alleen voor elektrische wagens, maar bijvoorbeeld ook voor de aankoop van warmtepompen.

Conclusie: je kunt nooit verkeerd doen door voor elektrisch te gaan, want dat is hoe dan ook de energie van de toekomst waarop de overheid en bedrijven zwaar inzetten.

2. Eieren koken: verwarm je je water beter voor in de waterkoker of toch meteen op het vuur?

Water verwarmen op een elektrisch vuur is efficiënter dan de waterkoker te gebruiken. Een inductieplaat is zo ontworpen dat 85 procent van de opgewekte warmte meteen in de pan terechtkomt. Heb je een gewone elektrische kookplaat, dan verbruik je ietsje meer (260 kWh versus 210 kWh), maar nog steeds minder dan wat een waterkoker verbruikt. Wie op gas kookt, verliest meer energie en kan dus zijn voordeel doen door het water eerst op te warmen in de waterkoker. Maar wat het allerbelangrijkste is? Verwarm enkel de hoeveelheid water die je nodig hebt. Alles wat je te veel opwarmt, kost extra energie en is verspilling.

Tip! Kook met een deksel op de pot. Wist je dat je je verbruik zo tot vier keer vermindert?

3. Wij hebben vloerverwarming. Wat doe ik: de verwarming ’s nachts uitzetten of de temperatuur verlagen?

Als je je vloerverwarming ’s nachts uitzet, is er geen verbruik en bespaar je inderdaad het meeste energie. Maar vergeet niet dat je je verwarming de volgende ochtend telkens opnieuw moet aanzetten. Dat vraagt een grote hoeveelheid energie. Veel groter dan wanneer je de temperatuur gewoon een beetje verlaagt.

De beste oplossing is dus dat je je verwarming ’s nachts lager zet tot een temperatuur van 16 à 18°C. Dan verminder je je energieverbruik en bovendien heb je de volgende ochtend minder energie nodig om de leefruimte weer op temperatuur te brengen. Zelfs als je in de winter op reis gaat, raden specialisten aan om je vloerverwarming gewoon aan te laten staan, zij het op een lagere temperatuur van bijvoorbeeld 12°C. Zo blijft je huis constant verwarmd.

4. Mijn naaikamer gebruik ik maar een uurtje per dag. Verwarm ik die het best met de radiator of met een elektrisch vuurtje?

Een kamer op temperatuur krijgen met een radiator duurt relatief lang. Wil je ze maar voor een korte periode gebruiken, dan is een elektrisch vuurtje handig, net omdat het snel warmte produceert. Maar vergeet niet: het is wel een energievreter. Bovendien verdwijnt de warmte snel zodra je de stekker uit het stopcontact haalt. Gebruik het dus enkel als je het niet te lang nodig hebt.

Als alternatief kun je in die kamer natuurlijk ook gewoon een warme trui extra aantrekken, of je naaispullen naar de woonkamer verhuizen.

Tip! Hoeveel een bepaald elektrisch toestel verbruikt, kun je makkelijk meten met een mobiele wattmeter. Die plaats je dan tussen het stopcontact en het toestel. Zo’n meter is verkrijgbaar in de doe-het-zelfzaak.

5. Laat ik een stuk vlees zoals gehaktbrood beter in de oven garen of in de pan?

Dat gehaktbroodje smaakt toch écht lekkerder in de oven. Als het over energieverbruik gaat, is een heteluchtoven geen slopkop. Het verbruik hangt af van het vermogen. Ga gemiddeld uit van 3000 watt per uur, dus 3 kWh. Dat komt neer op een prijs van ongeveer 1 euro per uur. Wat je wel kunt doen om energie te besparen, is niet alleen een gehaktbroodje in je volledig verwarmde oven zetten, maar serveer er dan geroosterde aardappeltjes bij in plaats van gekookte, zo gebruik je je ovenwarmte nóg efficiënter. En laat de oven niet afkoelen (en dus warmte verloren gaan), maar gebruik de restwarmte om ook nog even die appeltaart op te warmen.

6. Hoe droog ik het best mijn was? In de droogkast of buiten?

Zonder twijfel buiten. Met een droogkast ga je warmte opwekken (wat dus veel energie kost), terwijl de lucht buiten hetzelfde gratis doet.

Een condensatiedroogkast uit het middensegment verbruikt bij gemiddeld 160 jaarlijkse droogbeurten zo’n 560 kWh per jaar. Concreet: iedere keer dat je ze laat draaien, verbruik je meer dan 1 euro aan stroom. Op jaarbasis zit je dus makkelijk aan 160 euro.

Geef toe, het is prettig om te weten: elke keer je de was aan het droogrek hangt, verdien je dus geld dat je aan iets leuks kunt uitgeven. Ook ’s winters kan het, want je kunt je was binnen op een droogrek hangen, waar hij langzaam kan drogen. Waarop je moet letten als je je was binnen droogt deze winter, lees je hier.

7. Werk ik die stapel afwas weg met de hand of zet ik ’m in de vaatwasser?

Een moderne, energiezuinige vaatwasmachine gaat veel zuiniger met water om dan als je met de hand de afwas doet. Maar wel belangrijk: je moet de machine wel helemaal vullen en dus niet driekwart gevuld gebruiken. Bovendien telt die waterwinst enkel als je je vaat op voorhand niet gaat spoelen, want zo verbruik je dubbel. Alleen bij echt vuile schotels is het nodig om ze even te weken zodat het vuil niet aankoekt, de rest kan rechtstreeks de vaatwasser in. Zet je machine ook in de eco-stand, dat is een pak voordeliger.

8. Wat is het goedkoopste: douchen of met twee een bad nemen?

Per dag verbruiken wij Vlamingen zo’n 99 liter water per persoon. Douchen en baden nemen daar een flinke hap uit. Voor een ligbad gebruik je gemiddeld tussen de 100 en 150 liter water. Ga je met twee in bad, dan verbruik je dus tussen de 50 en de 75 liter per persoon.

Bij een gemiddelde douchebeurt verbruik je daarentegen maar zo’n 40 tot 55 liter water. Dat wil zeggen dat een douche sowieso voordeliger is. Als je bovendien je douchebeurt extra kort houdt, levert dat een aanzienlijke waterbesparing op. Zeker met de op stapel staande wijziging van je waterfactuur, die wie veel verbruikt nog zwaarder gaat belasten, doe je dus zeker je voordeel met een (korte) douche.

9. Doe ik de was voordeliger op 30°C, 40°C of 50°C?

Een wasmachine (ook een energiezuinige) verbruikt de meeste energie voor het verwarmen van het water, en niet zozeer voor het draaien van de wastrommel. Dus: hoe kouder je wast, hoe meer je kunt besparen op stroom, zelfs als je langer moet wassen.

Op 30°C wassen is het voordeligst. Je verbruikt de helft minder stroom dan op 60°C, en 25 procent minder dan op 40°C. Let er ook goed op dat je wasmachine helemaal gevuld is, en dat je geen ‘kleine wasjes’ doet. Was één beurt op tien wel nog minstens op 90°C om vetluis en geurtjes te voorkomen.

10. Wat is de ideale temperatuur in de diepvriezer: -18°C of op -25°C?

Een te koude diepvriezer is echt niet nodig. Producenten adviseren nu een temperatuur van -18°C. Dat is een ideaal compromis tussen energieverbruik en voedselkwaliteit. Bij die temperatuur blijft het vitamine C-gehalte immers ook goed bewaard.

Maar nog belangrijker om geld te besparen, is je diepvries regelmatig laten ontdooien. Een ijslaagje van 2 millimeter op het vrieselement in je diepvries kost je 10 procent meer stroom! Om de paar maanden ontdooien is de boodschap, zeker als je hem vaak gebruikt. Hoe je dat juist doet, lees je hier.

11. Investeren in een regenwaterton of mijn moestuin water geven met de tuinslang?

Elke druppel water telt. Voor water betalen we steeds meer omdat het een almaar schaarser goed wordt. In de toekomst zal dat door de klimaatverandering en de stijgende temperaturen zeker niet veranderen. Als je je voorzorgen wilt nemen, investeer je nu zowel in een regenput als in een regenwaterton in je tuin zodat je het regenwater kunt recupereren in het huishouden. Bij nieuwbouw is een regenput trouwens al verplicht.

Het regen- of hemelwater kun je gebruiken voor het doorspoelen van je toilet, je wasmachine, om schoon te maken en je moestuin en planten water te geven. Een plastic regenton van 227 liter kost ongeveer 65 euro. Een regenwaterreservoir in beton kost rond de 700 euro, in kunststof 1400 euro. Daarbij komt nog wel de prijs van een pomp, een regenwaterfilter en een actieve koolfilter. Reken op in totaal minimaal 2000 euro, grondwerken inbegrepen. Maar dankzij de installatie van een regenwaterput kan de waterfactuur van een gemiddeld gezin met de helft dalen. Daardoor heb je de kosten voor een regenput al na een jaar of zeven terugverdiend. Sommige gemeentes geven je zelfs nog een extra premie als je een regenput plaatst. Check je gemeente via deze website.

Tip! Leg nu een wadi of buienborder aan! Wadi klinkt als iets exotisch, maar is eigenlijk de simpele afkorting van ‘waterafvoer door infiltratie’. Een wadi is een lager gelegen stukje in de tuin waar je de regenpijp in afkoppelt. In natte periodes is een wadi een beetje als een moerasje of poel, in drogere periodes enkel een iets vochtiger stukje grond. Hoe je eraan begint, ontdek je hier.

Bron: Libelle 39/2022

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."