Getty Images

Je verzwaringsdeken wassen? Hier hou je best rekening mee

Door Sara Dekens

Verzwaringsdekens hebben de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen. Ze zorgen dankzij hun gewicht voor een betere slaapkwaliteit. Zo’n deken vervangt je gewone dekbed, maar hoe moet je je verzwaringsdeken wassen? Wij geven je alvast enkele tips.

Wat is een verzwaringsdeken?

De werking van een verzwaringsdeken is gebaseerd op het principe van de ‘diepe druk stimulatie’. Slaap je onder zo’n deken, dan lijkt het alsof je een dikke knuffel krijgt en komen er allerlei hormonen vrij die de kwaliteit van je slaap verbeteren. Hier vertellen we je meer over de werking en de effecten van zo’n deken.

Omdat een dergelijk deken uit speciale materialen bestaat, moet je voorzichtig zijn als je ‘t wilt wassen. Het is een serieuze investering, een goed onderhoud is dus noodzakelijk.

Je verzwaringsdeken wassen: hoe doe je dat?

Deken zelf in de wasmachine

Elk deken is anders, dus is het een kwestie van goed naar de wasvoorschriften op het etiket te kijken. Staat erop dat je deken in de wasmachine mag, dan check je best even of het niet te groot en zwaar is om zomaar thuis in de machine te stoppen. Door het gewicht kunnen bepaalde onderdelen van je machine namelijk beschadigd raken.

Bovendien moet je er zeker van zijn dat het gewicht mooi verdeeld wordt en dat het deken voldoende ruimte heeft om vrij rond te draaien zodat het proper uit je wasmachine komt. Lukt dit niet, dan is het beter om naar een wassalon te gaan waar ze grotere machines hebben. Kies steeds een programma voor fijne was op lage temperatuur en een natuurlijk wasmiddel. Wasverzachter laat je achterwege, dit kan de vulling beschadigen.

Enkel de cover in de machine

Gebruik je een hoes of cover over je verzwaringsdeken, net zoals je bij een regulier donsdeken zou doen? Dan is het voldoende om de cover regelmatig in de wasmachine te stoppen. Het deken zelf hoef je dan minder vaak te wassen.

Vlekken verwijderen

Zit er een milde vlek op je deken, maar hoeft het voor de rest niet volledig gewassen, dan kun je proberen om enkel de vlek te behandelen. Is de vlek hevig, behandel je ‘m best eerst met een aangepast vlekkenmiddel zonder bleekmiddel voor je je verzwaringsdeken wast.

Verzwaringsdeken met de hand wassen

Jouw zwaartedeken met de hand wassen is de veiligste optie, maar wel een hele klus. Het makkelijkst is om je bad te vullen met water en hieraan wasmiddel zonder bleekmiddel toe te voegen. Dompel je deken volledig onder en was het grondig. Nadien vul je het bad opnieuw met proper water en spoel je het geheel goed uit. Herhaal deze stap tot al de zeep uit je deken verdwenen is.

Je deken drogen

Bepaalde dekens mag je op heel lage temperatuur in de droogkast stoppen, maar de meeste exemplaren droog je beter aan de lucht. Je zwaartedeken drogen gaat, omwille van het gewicht, moeilijk aan de traditionele lijn. Kies een stevigere balk of leuning of laat het deken gewoon plat in de zon drogen. Schud het af en toe eens op zodat ook de vulling gelijkmatig droogt. Hou er rekening mee dat het een hele tijd duurt voor je deken volledig droog is.

Bron: goodhousekeeping.com, libelle.nl

Meer wastips voor jou:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content