© Getty Images

Op een rijtje: de voor- en nadelen van wasverzachter

Door Sara Dekens

Heb je ook een hekel aan ruwe handdoeken of word je vrolijk van de frisse geur? De redenen waarvoor mensen wasverzachter gebruiken lopen uiteen. Maar wat zijn nu precies de voor- en nadelen? Wij zetten ze op een rijtje!

De voordelen van wasverzachter?

1. Heerlijk zacht en minder statisch

De naam zegt het al, je wasgoed wordt heerlijk zacht als je wasverzachter aan je machine toevoegt. Niet alleen fijn voor die gezellige trui, maar zeker ook voor handdoeken of beddengoed. Bovendien heb je door het gebruik van wasverzachter minder last van statische elektriciteit in je kledij. Meegenomen!

2. Ruikt heerlijk

Dat je kleding lekker zacht aanvoelt is fijn, maar gebruiken we wasverzachter niet stiekem ook voor de geur? Ook al weten we dat een lekker geurtje geen garantie is voor een propere was, toch hoort het er op de een of andere manier bij. Ben je geen fan van wasverzachter, maar hou je toch van de frisse geur? Dan vind je hier enkele alternatieven.

3. Makkelijker om te strijken

Het klopt dat wasverzachter de vezels van je kleding gladder maakt en kreuken vermindert, waardoor strijken een stuk vlotter gaat. Bepaalde stuks kun je misschien meteen opvouwen? Dat bespaart je heel wat tijd en ook energie.

De nadelen van wasverzachter

1. Bedenkelijke ingrediënten

De meeste wasverzachters die je in de supermarkt koopt, bevatten synthetische parfums die een allergische reactie kunnen veroorzaken, of erger nog: hormoonverstorend kunnen werken. Dat is vooral belangrijk om in het achterhoofd te houden als je baby- of kinderkleertjes wast die rechtstreeks op de huid gedragen worden.

2. Niet voor elk materiaal

Bepaalde stoffen hebben een specifieke werking die tenietgedaan wordt door wasverzachter. Sportkledij bijvoorbeeld, ademt, neemt je zweet op en is lekker snel droog. Door wasverzachter te gebruiken leg je eigenlijk een laagje over de stof waardoor deze haar functie verliest en dat zou jammer zijn. Hetzelfde geldt voor wollen kleding. Ook bij het wassen van handdoeken of microvezeldoekjes laat je je wasverzachter best achterwege. Hun absorptievermogen vermindert aanzienlijk!

Is er een alternatief?

Jazeker, het alternatief bij uitstek voor wasverzachter is azijn. Het maakt je kleding zacht, houdt de kleuren mooi en vermindert nare geurtjes. Bovendien is het prima om je wasmachine schoon te houden. Niets dan voordelen dus!

Bron: viivilla.se

Meer handige wastips:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content