Getty Images

Een kleine kleerkast optimaal organiseren: zo doe je dat!

Door Sara Dekens

Lijkt het alsof je kleerkast altijd te klein is en je noodgedwongen op zoek moet naar andere opbergmogelijkheden? Geen nood! Met deze tips kun je jouw kleine kleerkast op een praktische manier organiseren en creëer je moeiteloos extra ruimte.

1. GA EEN STAPJE ACHTERUIT

Ja, dit lees je goed. Voor je start met opruimen heb je een goed zicht nodig op je kleerkast als geheel. Zie je stukken die leeg zijn? Top, dat is waar de mogelijkheden liggen. Vaak gaat het om de onderkant van je kleerkast, de bovenkant of de deur.

2. TWEE RIJEN HANGERS

Heb je slechts één kledingroede om je kleren aan te hangen, dan is er vaak nog veel potentieel. Verdubbelen bijvoorbeeld. In de meeste kasten is het mogelijk om er twee boven elkaar te hangen. Je kleren ophangen heeft veel voordelen: het zorgt ervoor dat ze niet snel kreuken en je hebt meteen een prima overzicht als je je kast opentrekt. Je kunt zelfs overwegen om je stuks per kleur te sorteren.

3. JASSEN OVER KLEEDJES

Bekijk kritisch of elk kledingitem zijn eigen hanger nodig heeft. Waarom zou je je jasjes of cardigans niet gewoon over je kleedjes hangen? Je zou zelfs zo al bepaalde setjes kunnen samenstellen: het jasje dat perfect past bij dat ene jurkje hang je samen over dezelfde kapstok. Plaatsbesparend én je hebt meteen je hele outfit mee.

4. VERGEET JE DEUR NIET

In de meeste gevallen kun je ook de binnenkant van je kastdeur benutten. Er zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van de beschikbare ruimte. Van speciale opbergzakken of -rekken om aan de deur te hangen tot enkele zelfklevende haakjes: je kunt er verschillende richtingen mee uit. De deur is de perfecte opbergruimte om kleine spulletjes die niet veel wegen op te bergen, zoals een riem, sjaaltjes, een handtas of hoedjes. Het zorgt niet alleen voor vrije ruimte in de rest van je kast, je hebt de spullen ook meteen bij de hand.

5. VERDEEL JE LADES

Lades kunnen nogal snel een rommeltje worden, waardoor je de ruimte niet ten volle benut. Met aparte bakjes of lade-inzetters heb je de perfecte opbergers voor kleine spullen zoal sjaaltjes, portemonnees, zonnebrillen, maar ook sokken of stropdassen bijvoorbeeld. Je lade ziet er opgeruimd uit, de spullen blijven mooi én je hebt meteen een prima overzicht als je de schuif opentrekt.

6. MANDEN ONDER LEGGERS

Komt je stapel sweaters niet helemaal tot tegen de legger erboven, dan kun je die beschikbare ruimte benutten door een (draad)mandje of bak onder de legger te schuiven waar je kleine, lichte spulletjes in kunt opbergen.

7. PLEKJE VOOR ZOMER- EN WINTEROUTFITS

Heb je ergens anders plaats om de kledij op te bergen van het andere seizoen? Top! In het andere geval is het een goed idee om de ruimte bovenaan je kleerkast hiervoor te benutten. Vaak is je kast zo hoog dat je er niet goed bij kunt, dus leg je er best spullen die je niet frequent nodig hebt. Koop een aantal opbergdozen voor kleding, stop er alles in dat je dit seizoen niet nodig hebt en plaats de dozen op de bovenste legger.

8. GEEN SCHOENEN IN JE KAST

Het liefst van al zoek je een ander plekje voor je schoenen. Je kunt nu eenmaal niet alles in je kleerkast proppen en schoenen nemen doorgaans veel plaats in. Bekijk de rest van je huis kritisch: er is vast nog wel een plekje in de berging of de hal waar je je schoenen kwijt kunt.

Bronnen: purewow.com, homify.nl

ONTDEK OOK ONZE HUISHOUDPLANNER

Zijn er nog wel meer schoonmaakprobleempjes die je wilt aanpakken? Dan is Libelle’s Huishoudplanner zeker iets voor jou. In onze interactieve planner vind je de allerbeste poets- en onderhoudstips om snel, efficiënt en vooral met véél plezier aan je lenteschoonmaak te beginnen.

MEER TIPS OM TE ORGANISEREN:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content