
Klinkers schoonmaken: volg ons handig stappenplan
Klinkers zijn nog steeds erg in trek bij de Vlaming, voor het terras of de oprit bijvoorbeeld. Om ze schoon, vlek- en mosvrij te houden is regelmatig onderhoud noodzakelijk. Met ons handig stappenplan is klinkers schoonmaken kinderspel.
Propere klinkers zien er niet alleen mooi en verzorgd uit, een regelmatig onderhoud heeft nog meer voordelen. Het verwijderen van mos en onkruid voorkomt schade en zorgt ervoor dat je klinkers langer meegaan. Datzelfde mos en groene aanslag kunnen bovendien bij nat weer erg glad worden. Voor je eigen veiligheid, en die van anderen, maak je dus best regelmatig je klinkers schoon.
Hoe ga je te werk? Volg ons stappenplan
1. De juiste voorbereiding
Voor je aan de eigenlijke schoonmaak begint, is het nuttig om los vuil, blaadjes en eventuele takjes met een borstel weg te vegen. Je kunt eventueel ook een bladblazer gebruiken. Verwijder ook meteen het mos en onkruid dat zich tussen de klinkers bevindt. Gebruik hiervoor een onkruidborstel of voegenkrabber. Vind je dit te intensief of heb je snel last van je rug, dan is een elektrische onkruidverwijderaar een beter idee.
2. Klinkers schoonmaken
Nu is het tijd voor het reinigen van je klinkers. Afhankelijk van de mate van vervuiling zijn er verschillende methodes.
Zijn je klinkers slechts een beetje vuil, dan is een sopje van heet water en een milde zeep zoals groene zeep doorgaans voldoende. Dit is eenvoudig en milieuvriendelijk. Giet het sopje over je klinkers en schrob stevig met een harde borstel. Opgelet, een metalen borstel kan je klinkers beschadigen.
Is je terras of oprit echter erg vuil, dan heb je krachtiger spul nodig, zoals een speciale steenreiniger of een hogedrukreiniger. Zorg ervoor dat je je klinkers niet beschadigt door de druk niet te hoog te zetten en de spuitmond niet te dicht te houden. Let er ook op dat je de voegen tussen de klinkers niet wegspuit.
Spoel alles goed schoon en geef je klinkers de tijd om op te drogen.
Tip: gebruik liever geen azijn om groene aanslag te verwijderen. Dit kan namelijk een risico vormen voor planten en water- en bodemorganismen.
3. Eventuele nabehandeling
In sommige gevallen is het nodig om de voegen opnieuw te vullen met voegzand. Strooi het tussen je klinkers en veeg het zorgvuldig in de voegen met een borstel.
Bronnen: bouwplannen.be, karcher.com, peeters-tuinen.be, rivm.nl
Meer schoonmaaktips:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!