Getty Images

Ik word elke nacht op hetzelfde uur wakker: hoe komt dat?

Door Nikita Goossens

Als je elke nacht op hetzelfde uur wakker wordt zou er iets in je lichaam niet helemaal goed zitten, zo wordt weleens gezegd. Sommigen zeggen dat het met bepaalde organen te maken heeft, afhankelijk van het tijdstip waarop je wakker wordt. Maar kloppen die theorieën wel allemaal?

Help, alweer op hetzelfde tijdstip wakker

Volgens de Chinese geneeskunde

In de traditionele Chinese geneeskunde wordt elke nacht op hetzelfde uur wakker zijn, gelinkt aan de werking van je organen. Die zouden namelijk om de beurt het meest actief zijn, waardoor je er wakker van kunt worden. Daarnaast gaan met die zogenaamde ‘orgaanklok’ ook emoties gepaard.

Dat zit als volgt in elkaar:

 • Ga je relatief vroeg slapen en word je al tussen 21 uur en 23 uur voor de eerste keer wakker? Tussen deze uren zouden je hormonen en metabolisme hard aan het werken zijn, wat je kan wekken. Het kan ook zijn dat je dan wakker bent omdat je nog met veel onverwerkte gebeurtenissen van de dag in je hoofd zit.
 • Tussen 23 uur en 1 uur zijn de galblaas en het hart het meest actief. Als je dan wakker wordt, at je misschien te veel vet voedsel of dronk je te veel koffie of alcohol. Ook wordt hier de emotie bitterheid mee gelinkt: als je steeds op dit uur wakker wordt, oordeel je misschien te veel over situaties, anderen en/of jezelf.
 • Van 1 uur tot 3 uur is het dan weer de beurt aan de lever en dunne darm. Op dat tijdstip begint het ontgiften van je lichaam en de vernieuwing van cellen. Als je lever hiervoor té hard moet werken, kun je er wakker van worden. Qua emoties gaat het hier om woede en frustratie.
 • De longen en de blaas zijn van 3 uur tot 5 uur het meest actief. De longen werken op dit tijdstip hard om voldoende zuurstof te voorzien voor je lichaam. Het zou dus kunnen dat je wakker wordt omdat je ademhaling niet zo vlot verloopt. Maar ook dringend moeten plassen kan de oorzaak zijn. Deze twee uren staan daarbij samen met de emotie verdriet.
 • In de vroege ochtend tussen 5 uur tot 7 uur zijn de dikke darm en nieren druk aan het werk. Als je dan wakker wordt, kan het aan je eetstijl (bijvoorbeeld ongezond of nog te laat op de avond eten) liggen. Hieraan wordt ook de emotie walging gekoppeld.

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde zou je enkel wakker worden als een orgaan wat verzwakt is en het daardoor dus té hard moet werken. Dat kan eenmalig zijn, maar als het zich elke nacht herhaalt, kan het wijzen op iets structureels. Al wil dat zeker niet zeggen dat er ook écht iets mis is, deze theorieën zijn immers niet wetenschappelijk bewezen.

Als je effectief ergens pijn of last van hebt, breng je natuurlijk wél best een bezoekje aan de huisarts. Denk je dat de emoties die aan een tijdstip verbonden zijn aan de basis liggen van jouw slapeloosheid? Dan kun je de oorzaak van die emoties gewoon overdag aanpakken, eventueel door een bezoek aan een psychotherapeut.

Wetenschappelijke verklaring waarom je op hetzelfde uur wakker wordt

Dat je elke nacht op hetzelfde tijdstip wakker wordt, is eigenlijk perfect wetenschappelijk uit te leggen aan de hand van de slaapcycli.

Iedereen wordt kort wakker wanneer je een slaapcyclus afrondt en de volgende ingaat. Elke nacht gaan we door vier à vijf slaapcycli van 1,5 tot 2 uur die telkens bestaan uit drie fases:

 • lichte slaap,
 • diepe slaap,
 • REM-slaap (met daarin op het einde een droomfase).

Gemiddeld worden volwassenen dus tot vier keer per nacht wakker. Als je tussen die cycli wakker wordt, is dat vaak zo kort dat je het je niet eens herinnert. Maar sommige mensen beleven dat wél bewust en blijven dan een tijdje wakker liggen. Bovendien neemt je lichte slaap en REM-slaap toe, en je diepe slaap af naarmate de nacht vordert. Daardoor wordt je sneller wakker op het einde van de nacht, vroege ochtend.

Aangezien veel mensen elke dag ongeveer rond hetzelfde tijdstip gaan slapen én je slaapcycli ongeveer een vaste duur hebben, kan dat een verklaring zijn voor waarom je elke nacht op ongeveer hetzelfde uur wakker wordt.

Ik ben ‘s nachts wakker, wat nu?

Gelukkig kun je enkele simpele zaken doen – zowel voor je gaat slapen als wanneer je wakker ligt – om sneller in slaap te vallen.

 • Slaap in een volledig donkere kamer.
 • Gebruik voor het slapengaan geen schermen meer, blauw licht heeft immers een negatieve invloed op je slaap.
 • Eet niet te laat en drink geen koffie of alcohol laat op de avond.
 • Hou je kamer koel genoeg, maar ook niet te koud: de ideale slaapkamertemperatuur ligt op 18 à 19 graden.
 • Kijk als je wakker ligt niet naar hoe laat het is als je weet dat dit je stress gaat geven.
 • Het is normaal om soms wakker te worden ‘s nachts, erger je er dus niet aan en blijf kalm zodat je sneller opnieuw in slaap kunt vallen.
 • Doe voor het slapengaan of als je wakker ligt enkele ademhalingsoefeningen.
 • Makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer stress te vermijden.
 • Ontwikkel een avondroutine om je lichaam tot rust te brengen en ga steeds ongeveer op hetzelfde uur slapen.

Slaapwel!

Bronnen: Bedrock, Flair, Margriet, Mens & Gezondheid, Women’s Health

Slaap op beide oren met deze artikels:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content