Getty Images

Zo creëer je een gezellige leeshoek in huis

Door Sara Dekens

Ben je een echte boekenwurm of geniet je graag van een rustig moment terwijl je in je favoriete tijdschrift bladert? In beide gevallen is een rustig, gezellig hoekje in huis een aanrader. Wij geven alvast mee waarop je moet letten bij het inrichten van een perfecte leeshoek.

Ben je zoek naar boekentips of wil je graag meepraten over de nieuwste/beste boeken? Neem dan snel een kijkje in onze Libelle Leesclub!

Waar richt je je leeshoek het beste in?

Dit is de eerste en meteen belangrijkste vraag die je je moet stellen. Heb je nog een vrije kamer over of moet je een hoekje in de woonkamer of je bureau opofferen? Of je veel ruimte hebt die je ten volle kunt benutten of moet improviseren in een hoekje onder de trap, is namelijk van groot belang bij het kiezen van de juiste meubels en accessoires.

Wat heb je nodig?

1. Een boekenrek(je)

Hou je van lezen, dan heb je vast veel boeken die liggen te wachten op een eigen plekje. Een kleine bibliotheek, een boekenrek of simpel wandrekje is allemaal prima. Het is niet enkel praktisch om je boeken dichtbij te hebben, het gaat ook om de sfeer die je collectie uitstraalt. Heerlijk toch om te zien? Heb je te weinig plaats om je boeken uit te stallen, leg dan een stapeltje op de grond: ook knus!

2. Een comfortabele zetel

In je leeshoek is een comfortabele zetel broodnodig. Maar denk gerust ook wat verder dan dat, en bijvoorbeeld aan een schommelstoel, of een gezellige mat met een heleboel zachte kussens waarin je je kunt nestelen. Heb je niet veel plaats, kies dan voor een hangstoel of hangmat. Zit je leesuurtje erop, dan berg je alles makkelijk op.

Tip: ga je voor een traditionele zetel, denk dan ook aan een bijpassend voetenbankje of poef.

3. De juiste verlichting

Een goed verlichte ruimte maakt lezen een stuk makkelijker en minder vermoeiend voor je ogen. Een gezellig hoekje bij het raam is leuk overdag, maar ’s avonds heb je al gauw extra licht nodig. Investeer zeker in een goede leeslamp, naast die gezellige sfeerverlichting, natuurlijk.

En dan nog de aankleding!

Ben je klaar met het functionele, dan is het tijd om te zorgen voor de aankleding. Zachte kussens om heerlijk in onderuit te zakken en een plaid die je warm houdt op koude winteravonden mogen niet ontbreken. Heb je de ruimte, dan is een bijzettafeltje niet enkel sfeervol maar ook praktisch. Ideaal voor je kopje thee, enkele geurkaarsjes of een sfeerlampje. Je leeshoekje helemaal afwerken doe je met een of meerdere mooie planten.

Boeken, boeken en nog eens boeken!

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content