Luchtreiniger nuttig? In deze gevallen wel

Door Sara Dekens

Het is niet goed gesteld met de luchtkwaliteit in Vlaanderen, ook niet in onze huizen. Moeten we nu massaal een luchtreiniger in huis halen om ons binnenklimaat te verbeteren? Het is geen must voor iedereen, maar in bepaalde gevallen kan een luchtreiniger met een goede filter nuttig zijn.

Luchtreiniger: nuttig bij (fijn)stof in huis

Fijnstof is er in elk huis, maar als je in een stedelijke omgeving woont of vlak bij een drukke weg of industriezone, heb je er waarschijnlijk meer last van. Met fijnstof bedoelen we heel fijne stofdeeltjes die in de lucht zitten en die potentieel schadelijk zijn voor je gezondheid. Door het inademen komt fijnstof in je longen terecht en heeft het een effect op je luchtwegen, maar ook op andere lichaamsdelen zoals je hart- en vaatstelsel. Een luchtreiniger zorgt voor minder fijnstof in huis.

Om kookluchtjes te verwijderen

Een goede luchtreiniger bevat een filter die een groot deel van de gassen die vrijkomen tijdens het koken op een gasfornuis uit de lucht filtert. Dat doet ie trouwens ook bij sigarettenrook. De rook en de geur verminderen dus aanzienlijk als je een luchtreiniger in huis hebt. Letterlijk een verademing voor iedereen die met een roker in huis leeft.

Nog beter is het natuurlijk om buiten te gaan roken, of: gewoon helemaal niet.

Als je last hebt van hooikoorts, allergieën of astma

Mensen met hooikoorts hebben echt baat bij een luchtreiniger in huis. Binnen is namelijk een plek waar ze normaal gezien opgelucht adem kunnen halen. Tenzij de ramen open staan en dat is niet zo fijn in de lente! Zo komen natuurlijk de pollen makkelijk je huis in en ervaar je zelfs klachten binnenshuis. Een luchtreiniger vermindert het aantal pollen door de lucht te zuiveren met een filter.

Ook voor de gevoelige longen van astmapatiënten biedt een luchtzuiveraar soelaas. Ben je allergisch aan huisstofmijt? Dan kan in je bed liggen of je neervleien op de bank al voldoende zijn om last te ondervinden. Een goede luchtreiniger filtert ook stof en huisstofmijtallergenen uit de lucht.

Met dieren in huis

Als je thuis een hond of kat hebt, dan weet je dat je woning wemelt van de haren en huidschilfers. Stofzuigen helpt, maar als je niet dagelijks in de weer wilt zijn, dan is een luchtreiniger nuttig om constant die schilfers en het haar uit de lucht te zuiveren.

Om je productiviteit te verhogen

Tot slot zorgt zuivere lucht binnen ook voor een betere gezondheid en productiviteit. Je hebt minder snel last van hoofdpijn en je kunt je beter concentreren. Het is trouwens ook bevorderlijk voor je slaap ‘s nachts, waardoor je de volgende morgen beter uitgeslapen bent en klaar om aan de dag te beginnen.

Bronnen: grandlife, coolblue

NOG MEER LUCHTZUIVERAARS:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content