©GettyImages

Opruimen stap 3: groepeer je spullen

Door Rani Merckx

Dit artikel maakt deel uit van het Slim-opruim-plan van Libelle. Ook gratis deelnemen? Meer info vind je hier!


In de vorige stap kreeg je de opdracht om álle spullen te verzamelen die bij je op te ruimen zone horen. Het kan dus goed zijn dat je nu aankijkt tegen één grote hoop chaos. ‘Hoe moet ik hier in godsnaam aan beginnen?’, horen we je al denken. Geen paniek, in deze stap gaan we die berg te lijf!

Stap 3: groeperen kun je leren

Geen paniek!

Hoewel de chaos nu groter lijkt dan voor je begon met opruimen, is er geen reden tot paniek. “Want om op te ruimen, ‘moet’ je gewoon een beetje rommel maken“, stelt opruimcoach Nele gerust. Even doorzetten, dus. Het zal lonen ;-).

Soort zoekt soort

Bij deze stap gaan we groepjes maken van alle spullen, en alles onderverdelen in verschillende categorieën. Het is belangrijk dat je een indeling kiest die voor jou het best werkt. Volg dus jouw logica bij het groeperen!

Vind jij het niet evident om alles mooi te verdelen? Neem dan even wat afstand van je spullen en stel jezelf de vraag: “waar ga ik dit zoeken?“.

Bijvoorbeeld:

  • Die balpen die je uit je voorraadkast haalde: hoort die daar, of in de bureauruimte?
  • Zoek ik de pot mayonaise in de voorraadkast of in een keukenkast?

“Om op te ruimen, moet je gewoon een beetje rommel maken” – opruimcoach Nele

Neem nog geen beslissingen

Je neemt in deze stap nog geen beslissingen over wat al dan niet de deur uit mag. Dat doen we pas in stap 4, waar we gaan ‘ontspullen’. Spullen die niet binnen de categorie of in je gekozen ruimte thuishoren, bewaar je even in een mand, doos of andere kamer. Blijf er vooral niet mee rondlopen!

Over naar ons praktijkvoorbeeld!

Libelle’s opruimproject: de voorraadkast

We hebben inmiddels ons opruimdoel (1) gekozen en álle spullen verzameld (2) die – volgens ons – in de voorraadkast horen. Nu gaan we onze spullen groeperen, en dat kan op verschillende manieren:

  • per maaltijd: dessert, ontbijt, avondmaal en drank;
  • het type product: deegwaren, specerijen, conservenblikken, …;
  • of rangschik de producten op basis van hoe vaak je ze gebruikt.

Wij groeperen onze producten volgens het type, en dat ziet er als volgt uit:

  • Pasta, rijst en andere granen: alle pakken gedroogde pasta, rijst, noedels, quinoa, couscous, havermout, …
  • Bakspullen: bakpapier, bakvormen, bakpoeder, zelfrijzende bloem, maïzena, vanillesuiker, panko, …
  • Smaakmakers: olijfolie, sesamolie, knoflook, uien, bouillonblokjes, balsamicoazijn, mosterd, ketchup, …
  • Conservenblikken: tomatenblokjes, tomatenpuree, kokosmelk, tonijn, bonen, erwten en wortelen, …
  • Kruiden en specerijen: zwarte peper, zeezout, paprikapoeder, rozemarijn, kurkuma, verse gember, kruidnagel, cayennepeper, …

Je bent inmiddels halverwege ons opruimplan. Goed bezig! Laten we doorgaan naar stap 4, waarin je leert ontspullen als een pro!

 

Las jij de vorige stappen van ons opruimplan al?

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content