©GettyImages

Opruimen stap 4: tijd om te ontspullen

Door Rani Merckx

Dit artikel maakt deel uit van het Slim-opruim-plan van Libelle. Ook gratis deelnemen? Meer info vind je hier!


Je bent goed bezig! Ondertussen heb je een duidelijk overzicht van de hoeveelheid spullen in huis, en dat kan best confronterend zijn. In stap 4 ga je knopen doorhakken, want je gaat ‘ontspullen’, oftewel: je ontdoen van spullen die je eigenlijk niet meer nodig hebt!

Stap 4: ontspullen

Wat is ontspullen?

Je gooit alle ‘rommel’ de deur uit en je bewaart enkel de spullen die je écht nodig hebt of die je gelukkig maken: dat is ontspullen in een notendop. Ontspullen of minimaliseren omarmt het ‘less-is-more’-principe en verlost je van alle troep die je niet meer nodig hebt of niet meer gebruikt.

Let op voor ‘remblokken’

Maar je ontdoen van overbodige spullen is niet altijd even simpel, want je stoot sowieso op zogenaamde ‘remblokken’Opruimcoach Nele Colle schrijft erover in haar boek ‘JOMO! The Joy Of Missing Out’, en deelt hier haar ultieme tips om ze te overwinnen:

4x veelgebruikte remblokken: Nele Colle weet raad

 • “Maar dat is van toen”: “Herinneringen ophalen is leuk. Maar het maakt je niet gelukkiger, het helpt je niet vooruit.”
 • “Het heeft geld gekost”: “Je hebt zelf in de hand hoe duur een item is. Bekijk het liever zo: wat is het duurste? Een trui van 50 euro die je 50 keer draagt of een trui van 12 euro die je hooguit twee keer gedragen hebt. Je koopt iets omdat je het mooi vindt en hopelijk vaak zult gebruiken. Van zodra dat niet meer het geval is, geef je het beter door.”
 • “Ik ga het ooit nog nodig hebben”: “Ik heb geleerd dat je niet weet wat er later komt, waar je later je tijd aan zult besteden. Het is belangrijk om open te staan voor wat er op je afkomt, en laat het verleden (dromen van vroeger, onvoltooide hobby’s) je niet in de weg staan om te doen wat je nu wilt doen.”
 • Maar ook consumptiedrang is een van de redenen waarom we te veel spullen bezitten. “We hebben nog nooit zo veel spullen gehad, en nog nooit waren ze zo ‘goedkoop’. We hebben altijd geleerd dat we moeten blijven consumeren, want kopen houdt onze wereld draaiende. Het is dus begrijpelijk dat je niet goed weet hoe je hiermee moet omgaan, en hoe je afstand moet doen van spullen. Ontspullen kan je hiermee helpen”, vertelt Nele.

Als we al deze remblokken getackled hebben, kunnen we nu in actie schieten met het ‘ontspullen’ bij onze voorraadkast…

Libelle’s opruimproject: de voorraadkast

Zoals eerder aangegeven nemen we in ons opruimplan de voorraadkast onder handen.

 • Alle producten die over datum zijn, kun je weggooien. Let wel: een aantal producten zijn echter nog steeds goed – ook al is de houdbaarheidsdatum verstrekenDeze 7 voedingsmiddelen kun je bijvoorbeeld na houdbaarheidsdatum wél nog opeten! De kwaliteit kan echter wél achteruitgaan. Het is dan een kwestie van goed kijken, ruiken en eventueel eens een kleine hoeveelheid proeven.
 • Kom je ingrediënten of keukenspullen tegen die je zelden tot nooit gebruikt? Geef ze dan door aan een familielid of vriendin die er wél wat aan heeft, of gooi ze weg.

Lees hieronder nog even verder wat de voordelen van ontspullen zijn, en welke methodes je nog kunt toepassen, afhankelijk van de zone die je onder handen neemt!

5x voordelen van ontspullen

Toch even door de zure appel bijten, dus, want afstand nemen van spullen brengt volgens die andere bekende coach, minimaliseercoach Annelies Mentink, tal van voordelen met zich mee.

1. Tijdswinst

Je bespaart tijd omdat je minder spullen hoeft op te ruimen en/of omdat je er minder moet naar zoeken.

2. Goed voor je portemonnee

Als je (te) veel spullen hebt, kost het je meer geld om ze te gebruiken en/of te onderhouden. Denk maar aan huishoudelijke toestellen. Koop je minder, dan hou je logischerwijs meer geld over. Dankzij ontspullen krijg je bovendien een duidelijk overzicht van wat je wél en níét nodig hebt. Is cardigan nummer 5 écht essentieel?

3. Meer ruimte

Je creëert een ruimer gevoel doordat je minder spullen bezit. Je koopt iets nieuws, maar vergeet vaak overbodige dingen weg te gooien, waardoor je een drukkere leefomgeving krijgt.

4. Minder onderhoud

Als je minder spullen bezit, zul je minder moeten onderhouden. Zo simpel is het! Denk maar aan de (wekelijkse) poetsbeurt, reparaties, het onderhouden van verzamelingen, …

5. Je wordt creatiever

Je gaat sneller creatieve oplossingen bedenken omdat je bepaalde spullen niet in huis hebt. Zo komen die zogenaamde lifehacks goed van pas!

Ontspullen volgens experts: 4 veelgebruikte methodes

Hoe begin je nu aan ontspullen? Tal van opruimgoeroes zweren bij volgende methodes:

1. De KonMari-Methode

Deze methode is vernoemd naar de wereldberoemde Japanse opruimgoeroe Marie Kondo. Je stelt je hierbij twee vragen:

 • Heb ik dit écht nodig? Luidt je antwoord ‘neen’, dan stel je jezelf de volgende vraag:
 • Word ik hier gelukkig van?

Als je écht eerlijk bent ten opzichte van jezelf, hou je op deze manier enkel spullen over die je effectief gebruikt of waarvan je écht gelukkig wordt.

2. The Minimalism Game

Ontspullen kan ook op een speelse manier. Dat bewijzen bedenkers en Amerikaanse vrienden Joshua Fields Milburn en Ryan Nicodemus met ‘The Minimalism Game‘.

In deze uitdaging gooi je gedurende dertig dagen spullen weg aan de hand van een 1+1-methode. Concreet ziet dat er zo uit:

 • Op dag 1 gooi je 1 item weg;
 • op dag 2 2 items;
 • op dag 3 doe je afstand van 3 items;
 • en zo ga je verder tot dag 30.

Op het einde van deze methode heb je maar liefst 465 (!) spullen weggegooid!

3. Denk ‘outbox’

De ‘outbox’ is een plekje waar je spullen kunt achterlaten, zonder ze helemaal weg te gooien. Dat hoeft niet per se een kamer of ruimte te zijn: je kunt net zo goed een kast of lade gebruiken. Zolang het maar een plekje is waar je de spullen niet kunt zien en je er niet dagelijks mee geconfronteerd wordt.

Stop er enkel spullen in waarvan je weet dat je ze eigenlijk niet nodig hebt, maar ook (nog) niet kunt weggooien. En waarvan je dus twijfelt of je ze ooit nog zult gebruiken. Zorg ervoor dat de spulletjes minstens één week in je ‘outbox’ zitten. Heb je ze niet gemist in die periode? Dan is de conclusie heel eenvoudig: tijd om ze weg te doen!

4. De omgekeerde kledinghangermethode

Dat ene jurkje waar je, na vijf jaar tevergeefs hopen, nog altijd niet in past. Je favoriete jeans die het na jaren trouwe dienst toch begaf. Of dat ene soldenkoopje dat je bij nader inzien toch niet zo mooi stond … Lijkt jouw kleerkast ook uit te puilen? 5 minuten: meer heb je niet nodig om je kleerkast volledig op te ruimen!

Zo ga je te werk:

 • Hang alle kleerhangers omgekeerd.
 • Draag je een kledingstuk? Dan hang je de kleerhanger weer normaal.
 • Na enkele maanden krijg je een duidelijk overzicht welke kledingstukken onaangeroerd in de kleerkast bleven hangen, en dus weg mogen!

Let wel op: dit werkt natuurlijk enkel als je winter- en zomerkledij niet door elkaar hangt.

 

Waar je met je spullen heen kunt die weg mogen, lees je in de volgende stap van ons opruimplan!

En we herhalen…

Je krijgt van ons een overzichtelijk schema met de 5 stappen van ons Slim-opruim-plan. Ideaal om af te drukken en ergens op te hangen als geheugensteuntje!

Klik op de afbeelding om het te downloaden.

 

Heb jij de vorige stappen van ons opruimplan gemist?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content