Pannen met anti-aanbaklaag schoonmaken? Zo doe je dat

Pannen met anti-aanbaklaag schoonmaken? Zo doe je dat

Pannen met een anti-aanbaklaag zijn erg gemakkelijk, maar vragen wel wat extra aandacht bij het schoonmaken. Als je dat op de juiste manier aanpakt, gaat je kookgerei veel langer mee. Lees hieronder onze tips!

Voor het eerste gebruik…

…was je nieuwe kookgerei best even af met heet water en een beetje afwasmiddel. Spoel grondig na en wrijf het droog met een zachte, katoenen handdoek. Bij sommige merken is het aangeraden om de pan daarna nog te behandelen met plantaardige olie, om de kwaliteit van de anti-aanbaklaag te behouden. Lees hiervoor goed de instructies van de fabrikant.

Pannen met anti-aanbaklaag schoonmaken

Om de levensduur van je kookgerei te verlengen, maak je het best na ieder gebruik grondig schoon. Aangekoekte resten zijn niet alleen moeilijker te verwijderen, maar zorgen er ook voor dat het eten blijft plakken in je pan.

Hier moet je op letten:

  • Pannen met anti-aanbaklaag schoonmaken, dat doe je best altijd met de hand. In de vaatwasser kan niet alleen de anti-aanbaklaag beschadigd raken, maar ook de buitenkant van je pan, wat dan weer nefast is voor de garantie van je product.
  • Gebruik enkel warm water en afwasmiddel dat geschikt is voor handwas. Vermijd bleekmiddelen, agressieve schoonmaakproducten of chemicaliën.
  • Ga je pan niet met een schuurspons of -borstel te lijf, maar gebruik een zacht sponsje of afwasborsteltje van nylon.
  • Spoel je pan grondig na, zodat er geen zeepresten in de pan blijven zitten.
  • Droog tot slot je pan goed af met een zachte (katoenen) doek.

Extra tips om de levensduur te verlengen

  • Berg je pan goed op. Hang hem bijvoorbeeld aan een rek of leg hem in een lade met een katoenen handdoek of panbeschermer tussen iedere pan. Zo kan de antikleeflaag niet beschadigd raken door de metalen bodem van de pan die erbovenop ligt.
  • Gebruik geen metalen lepels in een pan met anti-aanbaklaag. Kies voor keukengerei uit hout, nylon, plastic, rubber of silicone.
  • Snijd nooit met een mes in de pan. Leg je vlees liever eerst op een bord om het te snijden.
  • Zet je pan niet onder de grill of in een oven warmer dan 230°C.
  • Verwarm je pan geleidelijk aan, want door plotse hitte kan hij beschadigd raken. Let er ook op dat de pan niet té warm wordt.

Coverbeeld: Getty Images

Meer keukentips:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)