© Getty Images

Roestvlekken verwijderen van bestek: zo eenvoudig is het!

Heeft je bestek ook last van roestplekken na enkele wasbeurten in de vaatwasser? Het is een fenomeen dat mensen liever niet op hun eetgerei zien verschijnen. Gelukkig is vliegroest of oppervlakteroest eenvoudig te verwijderen met deze tip!

Roestplekken voorkomen in de vaatwasser

 • Controleer of je bestek geschikt is voor de vaatwasser. Deze informatie vind je vaak op de verpakking.
 • Spoel je bestek eerst af voordat je het in de vaatwasser plaatst als je niet direct een wasprogramma opstart. Zoute of zure voedselresten kunnen namelijk je bestek aantasten als het te lang op je eetgerei blijft hangen.
 • Plaats geen messen in de vaatwas. Deze zijn vaak van een ander roestvrij staal gemaakt die meer ijzer bevatten dan lepels of vorken. Daardoor lopen messen meer kans op om te oxideren en is de kans groter dat er roestvlekken optreden. Plaats je messen toch in de vaatwasser? Zet ze dan zeker in een ander bestekbakje zodat ze de lepels en vorken niet beschadigen.
 • Haal je bestek direct na het beëindigen van het wasprogramma uit de vaatwasmachine en wrijf het droog.
 • Plaats geen voorwerpen die al roestplekken hebben in de vaatwasser. Een synoniem voor deze roestplekken is ook ‘vliegroest’. Een roest voorwerp kan namelijk tijdens het wasproces zijn roest verspreiden over het gehele vaatwerk.

Vergeet niet om af en toe je vaatwasser zelf te reinigen! Wist je trouwens dat je vaatwasser regelmatig reinigen ook de levensduur ervan verlengt? In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je dit doet.

Vliegroest verwijderen

Heeft je bestek na al deze tips toch last van roestplekjes? Met dit stappenplan kun je ze eenvoudig verwijderen:

 1. Plaats zilverfolie in een schaal.
 2. Leg het bestek op de zilverfolie.
 3. Strooi een flinke laag bicarbonaat over het bestek.
 4. Giet kokend water over het bestek en laat even rusten.
 5. Wrijf met een borsteltje het bestek schoon.
 6. Ziezo helemaal schoon!

Uitvoering, camera en montage: Jill Verheyden

Meer schoonmaaktips:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content