© Getty Images

Strijk je sneller met een stoomstrijkijzer met generator?

Door Sara Dekens

Soms begrijp je niet goed hoe het kan, maar de strijkmand raakt zo snel gevuld. Een handig strijkijzer dat vooral snel gaat is dan geen overbodige luxe. Maar strijk je effectief sneller met een stoomstrijkijzer met generator?

Stoomstrijkijzer met of zonder generator

Wat is nu het grote verschil tussen een gewoon stoomstrijkijzer en eentje met generator? Als je beide apparaten bekijkt, is er een ding dat heel erg opvalt. Een stoomgenerator heeft een aparte tank waarin het water opgewarmd wordt, terwijl een stoomstrijkijzer enkel een waterreservoir aan de binnenkant van het toestel zelf heeft. Het grootste voordeel van een stoomstrijkijzer met generator is dat deze een pak meer stoom produceert en dus ook een stuk vlotter en gladder strijkt dan zijn kleine broertje.

Er zijn natuurlijk nog verschillen en ook die zijn belangrijk om in het achterhoofd te houden als je op zoek bent naar een nieuw strijkijzer.

Sneller klaar

Een regulier stoomstrijkijzer is met zijn twintig of vijftig seconden sneller klaar voor gebruik. Heb je doorgaans veel om te strijken? Dan is de opwarmtijd van twee minuten van een generator het wachten meer dan waard. Die laatste stoomt veel krachtiger, waardoor de plooien als sneeuw voor de zon verdwijnen. Je hoeft bovendien veel minder druk te zetten op het apparaat. Het ijzer glijdt als het ware over je kleding!

Hoe zit het met het volume en het gewicht?

Een stoomgenerator heeft een aparte tank die je niet snel moet bijvullen en dat is een groot gemak. Gemiddeld is de watertank maar liefst vijf keer groter dan die van een gewoon stoomstrijkijzer. Maar die grote bak heeft ook een keerzijde natuurlijk. Het is en blijft een groot apparaat dat bovendien veel weegt. Je hebt er dus voldoende plaats voor nodig in je kast en vaak ook een speciale stevige strijkplank.

In tegenstelling tot de tank is het ijzer van de stoomgenerator licht, waardoor het makkelijk in de hand ligt en erg makkelijk strijkt. Bij een stoomstrijkijzer draag je altijd het gewicht van het water in het reservoir mee, waardoor het een stuk stugger en zwaarder aanvoelt.

En de prijs

Misschien wel het belangrijkste aspect voor velen: het budget. Een stoomstrijkijzer met generator mag je dan wel tijd besparen, het is een serieuze hap uit je budget. Terwijl je met 50 euro al een heel eind komt als je op zoek bent naar een gewoon stoomstrijkijzer, moet je voor een deftige stoomgenerator al gauw 150 of 200 euro op tafel leggen. Een groot verschil!

Bron: consumentenbond.nl

Nog meer handige weetjes over strijken:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content