© Getty Images

Je was lekker laten ruiken zonder wasverzachter: onze tips

Door Sara Dekens

Proper wasgoed dat heerlijk fris ruikt, niets zaliger dan dat. Daarvoor grijpen de meeste mensen naar wasverzachter, maar dat is niet altijd goed voor je huid en je wasmachine. Gelukkig zijn er manieren om je was lekker te laten ruiken zonder wasverzachter.

1. Gemakkelijk DIY-alternatief

Gebruik je de wasverzachter voornamelijk om je wasgoed lekker te laten ruiken, dan kan dit ook op een andere manier. De meest eenvoudige manier om je was een heerlijke geur te geven is met een stukje keukenpapier of badstof dat je besprenkelt met je favoriete geur. Dat kan een interieurspray zijn of parfum, maar als je het graag natuurlijk houdt, kies je best voor etherische olie. Ga voor een zuivere geur of een blend die je graag ruikt. Het enige nadeel is dat je dat stukje keukenrol niet zomaar in je wasmachine kunt gooien. Wat wel kan, is het gebruiken in je droogkast. Ideaal voor bijvoorbeeld je handdoeken of lakens.

2. Droogbollen van schapenwol

Drogerballen of wasdroogbollen zijn een prima alternatief voor wasverzachter en hebben niets dan voordelen. Ze zorgen ervoor dat je wasgoed heerlijk zacht uit de droogtrommel komt, ze halen de kreuken uit je kleren en je was is bovendien een stuk sneller droog. Goed voor het milieu en je portemonnee, want je toestel staat minder lang aan en je hoeft geen wasverzachter meer te kopen. Kies voor drogerballen van pure schapenwol. Die hebben antibacteriële eigenschappen. Jouw favoriete geurtje voeg je ook hier gewoon aan toe met een paar druppeltjes etherische olie.

Tip: is je kleding niet vuil, maar ruikt ze gewoon niet meer fris na een barbecue of een feestje, stop ze dan even op lage temperatuur in de droogkast met een droogbal met jouw favoriete geur.

Wasdroogbollen

Wasdroogbollen

Wasdroogbollen

€ 14,95  –  Dille & Kamille

Shop het hier.

Wasdroogbollen (Dille & Kamille, € 14,95)

3. Fris geurende zachte was met droogballen met geur

Een alternatief voor de vilten droogbal zijn deze eitjes van EcoEgg. Zij hebben knobbeltjes waardoor ze je wasgoed op een natuurlijke manier verzachten. In het ei stop je een geurstaafje met natuurlijke geurolie die vriendelijk is voor je huid. Je hebt keuze uit twee geuren: spring blossom en fresh linen. Net zoals de wollen droogballen zorgen ze voor een kreukvrije was en een kortere droogcyclus.

Dryer Eggs

Dryer Eggs

Dryer Eggs

€ 15,95  –  Ecoegg

Shop het hier.

4. Geen droogkast?

Heb je geen droogkast, maar wil je wel een natuurlijk geurtje aan je wasgoed geven? Dan kun je ook enkele druppels etherische olie toevoegen aan je bestaande milde wasmiddel. Je eigen wasmiddel maken met etherische olie is ook mogelijk. Hoe je dat doet, lees je hier.

De wasverzachter vervang je best door een beetje azijn. Hierdoor wordt je wasgoed ook zacht en verdwijnen nare geurtjes. Je hoeft trouwens geen schrik te hebben dat je kledij naar azijn zal ruiken.

Meer wastips:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content