Wanneer krijg je GAS-boetes door sneeuw en ijs?

Het mooie sneeuwlandschap deed al enkele Vlamingen in de buidel tasten. Want ook nu kan jouw gemeente GAS-boetes uitschrijven als je je niet aan de sneeuw- en ijsregels houdt.

Wat moet, kan of mag bij sneeuw

Mag je met de slee op straat? Moet je het fietspad voor je deur ijs-en sneeuwvrij houden? Hoe zit het met de zichtbaarheid in de auto? En een sneeuwbal gooien naar een wandelaar op straat, mag dat eigenlijk wel?

Commissaris Jana De Wulf van politiezone Deinze-Zulte-Lievegem legt uit dat GAS-boetes zeer regiogebonden zijn. “Elke gemeente en elke stad heeft andere regels. Iets waarvoor je in het ene dorp enkel een waarschuwing krijgt, kan je in het naburige dorp meteen een boete opleveren.”

1. Sleeën op straat

Commissaris De Wulf: “Ook al liggen alle wegen vol gesneeuwd en is er geen auto te bespeuren, met de slee op de rijbaan of op het fietspad richting school mag niet. Je mag enkel sleeën op het voetpad want je wordt getrokken of geduwd door een voetganger. De meeste gemeentes geven je hiervoor eerst een waarschuwing en niet meteen een boete.”

2. Sneeuwvrije fiets- en voetpaden

Commissaris De Wulf: “Hier is bijna iedereen het over eens. Zo’n 90% van alle gemeentes heeft de plicht tot een sneeuwvrij fiets- en voetpad voor je voordeur opgenomen in het politiereglement. Dit omdat wandelaars, fietsers en vooral ook de postpode vlotjes en zonder gevaar moeten kunnen passeren. Meteen een GAS-boete is in dit geval geen uitzondering.”

 

3. Op weg met de auto

Commissaris De Wulf: “Sneeuw en ijs op de auto kan en mag niet. De algemene wegcode zegt dat je ten alle tijden een goed zicht moet hebben op het verkeer rondom je. Door je auto niet sneeuwvrij te maken, vorm je bovendien een gevaar voor andere weggebruikers.

Het gebeurt meer dan eens dat een auto plots een pak sneeuw van op het autodak van een voorligger tegen de voorruit krijgt. Bij een ongeluk draagt die voorligger een verantwoordelijkheid. Als de politie vaststelt dat de auto niet ijs- of sneeuwvrij was, wordt dit als verzwarende omstandigheid gerekend.”

4. Sneeuwballen op straat

Commissaris De Wulf: “Eigenlijk zegt het politiereglement dat je niet met voorwerpen mag gooien naar andere mensen, dus in dat opzicht kun je een sneeuwbal hieronder plaatsen. Toch zul je voor een simpele sneeuwbal in de praktijk zelden gestraft worden. Het is natuurlijk niet wenselijk. Als er echter ijs of een ander gevaarlijk zwaar voorwerp in de sneeuwbal zit, dan ben je wel strafbaar en gaan we ervan uit dat je iemand wilde verwonden.”

Gouden raad

Commissaris De Wulf: “Wanneer er een pak sneeuw ligt, gebruik dan vooral je gezond verstand: hou het veilig in de sneeuw voor jezelf en voor anderen. Dat geldt op de weg, maar ook – hoewel we hierop niets te zeggen hebben – in en rondom je huis en tuin.

Een verwittigd vrouw, is er twee waard!

(Beeld: Getty Images en GIPHY)

Lees meer:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content