Insectenplaag in aantocht: eerste hulp bij wespen

Insectenplaag in aantocht: eerste hulp bij wespen

Normaal krijgen we pas een wespenpiek in de loop van augustus, maar ze worden nu al stilaan actief. Dat komt door het natte weer en de hoge temperaturen van de voorbije weken. Met deze tips ben je die vliegende lastpakken te snel af.

Zo voorkom je een wespensteek

  • Eet je buiten? Zorg dan dat er geen etensresten blijven liggen.
  • Leg een bierviltje of stuk papier op je glas of blikje.
  • Let op als je gaat wandelen, zodat je niet in een nest trapt.
  • Een wesp die je maar niet met rust wil laten? Ga dan niet wild slaan, dan wordt het diertje agressiever. Probeer je voorzichtig weg te trekken. Blijft hij volharden in zijn zoemende boosheid? Raak hem dan met een vliegenmepper.

Zoeken naar wespennesten

Zie je veel wespen in je tuin? Volg dan even het parcours van de diertjes. Wespen vliegen voortdurend terug naar hun nest. Zo zul je vanzelf hun schuilplaats vinden. Bevindt het nest zich echt op een gevaarlijke plek, zoals in de buurt van je terras of op een plaats waar veel kleine kinderen komen? Verwittig dan de brandweer.

Het is zeker niet altijd nodig om het nest te laten verwijderen. Hoe vervelend de diertjes ook zijn, het zijn zeker nuttige beestjes. Ze eten heel wat andere vervelende insecten op en er bestaan ook vogels die de wespen opeten. Denk maar aan de wespendief.

Wespen vangen

Toch te veel last van de kleine lastpakken? Dan kun je een val maken:

  • Neem een plastic fles en snij de bovenkant eraf.
  • Giet er een zoete vloeistof in, zoals bier of limonade.
  • Smeer nu confituur aan de buitenkant van de dop en plaats het bovenste stuk omgekeerd in de fles. Zo krijg je een trechtervorm.
  • De wespen zullen van de confituur willen smullen en ze zullen uiteindelijk in de drank vallen. Voeg een beetje detergent toe, zodat de wespen sneller sterven.

Bron: VRT NWS/De Standaard – Beeld: Getty Images

Meer insectennieuws lees je hier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie! 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)