Zo hou je je kerstboom langer mooi (en verliest hij minder naalden!)

Zo hou je je kerstboom langer mooi (en verliest hij minder naalden!)
© Getty Images

De gezelligheid van kerst in huis halen? Dat doe je ongetwijfeld met een stralende kerstboom. Eens je ‘m hebt gezet, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten en voorkomen dat hij snel zijn naalden verliest. Met deze tips kun je je kerstboom langer mooi houden. 

Je kerstboom langer mooi houden: enkele tips

Kies de juiste kerstboom

  • Je kerstboom langer mooi houden, begint al bij het kiezen van de juiste boom. Voel altijd even aan de takken en naalden als je een boom gaat kopen. De naalden moeten niet broos aanvoelen of afbreken als je ze aanraakt, maar juist terugveren als je de tak buigt.
  • Heb je de beste boom gevonden? Zorg dan dat je de boom voorzichtig vervoert. Als de boom te veel door elkaar wordt geschut zal de boom minder lang mooi blijven. Koop je boom daarom zo lokaal mogelijk, eventueel bij een kweker in jouw buurt.

Maar welke kerstboom kies je nu best? En waar moet je nog op letten bij de aankoop? In onderstaande video gaat redactrice Charlotte ten rade bij een kerstboomkweker:

Graag verder lezen of kijken?
Dan vragen wij je om nu EENMALIG en GRATIS een account aan te maken. Vanaf dan krijg je toegang tot al onze artikels en video’s en krijg je deze melding niet meer te zien.
...

Ga voor een kerstboom met kluit

Veel kerstbomen worden mét kluit verkocht. Dit heeft twee voordelen: je kunt de boom later in de tuin planten en hij blijft langer groen. Een boom zonder kluit kan bijna geen water opnemen en is dus binnen de drie weken helemaal uitgedroogd.

Zet ‘m in de juiste pot

Heb je een boom met kluit, zorg er dan voor dat hij in de juiste pot zit. Die is best groot genoeg en heeft gaatjes onderaan, zodat het water in de aarde netjes kan worden afgevoerd. Snijd zeker niets van de kluit af, de buitenste laag van de stam neemt het meeste water op. Zet er achteraf een mooie sierpot rond, of voorzie simpelweg een bord of schaaltje om het water op te vangen.

Laat je kerstboom acclimatiseren

Als je met je kerstboom thuiskomt, laat hem dan eerst een nacht in een koele ruimte staan, zoals een schuur of garage. Op die manier kan hij wennen aan het temperatuurverschil.

Geef de boom regelmatig water

Net als alle andere bloemen, planten en bomen heeft een dennenboom ook water nodig. Je kerstboom langer mooi houden doe je dus door hem élke dag voldoende water te geven. Als je een boom zonder kluit hebt, kun je hem best in een speciale kerstboomhouder zetten. Zaag het onderste stuk van de kerstboom af, zodat de stam gemakkelijk water kan opnemen.

Extra tip: doe af en toe een klein beetje suiker in het water. De glucose zorgt ervoor dat hij minder snel z’n naalden zal verliezen.

Zet de boom op de juiste plek

Bij het plaatsen van je boom hou je best rekening met een aantal richtlijnen:

  • Zet de boom niet naast de verwarming, want daar droogt hij van uit.
  • Zet de boom niet in de tocht.
  • Zet de boom in een koele en voldoende verlichte ruimte, maar niet in direct zonlicht.

De woonkamer is ook een betere plek dan de keuken omdat fruit in de keuken rijpt en de stoffen die daarbij vrijkomen kunnen ervoor zorgen dat de boom ook gaat ‘rijpen’ en dat wil je niet.

Let op met decoratie

Vermijd nepsneeuw om je boom te decoreren en kies voor energiebesparende verlichting die niet snel warm wordt, zoals LED-verlichting.

Meer tips voor de kerstboom:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)